Padmé Amidala

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Padmé Amidala
Star Wars-rollfigur
Första framträdandeI: Det mörka hotet
Senaste framträdandeIII: Mörkrets hämnd
SkådespelareNatalie Portman
Anknytning
LojalitetGalaktiska Republiken, Galaktiska Senaten, Rebellalliansen
PositionPrinsessa av Theed, Drottning av Naboo, Senator av Naboo i Galaktiska Republiken
Information
ArtMänniska
KönKvinna
Längd1,65 m
HemvärldNaboo

Padmé Naberrie, bättre känd som Padmé Amidala, spelad av Natalie Portman, är en av huvudrollsfigurerna i Star Wars: Episod I - Det mörka hotet, Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller och Star Wars: Episod III - Mörkrets hämnd. Hon är gift med Anakin Skywalker (Darth Vader) och mor till Luke Skywalker och Leia Organa.

Kortfattad biografi[redigera | redigera wikitext]

Ungdomstiden[redigera | redigera wikitext]

Padmé Amidala är en mycket ung drottning (14 år) på planeten Naboo. I Episod I är hennes planet utsatt för en blockad av den mäktiga och ondskefulla handelsfederationen. Jediriddaren Qui-Gon Jinn och dennes lärling Obi-Wan Kenobi kommer till undsättning för att lösa konflikten. Av en tillfällighet får deras rymdskepp motorproblem vilket leder till att de först får ta sig till planeten Tatooine, där de kommer i kontakt med den 9-årige Anakin Skywalker. Qui-Gon Jinn upptäcker att den unge Anakin har en extremt hög potential att utnyttja Kraften och får med sig den lille pojken för att träna upp honom till Jediriddare. Padmé Amidala, som måste vara försiktig, har bytt plats med sin hovdam Sabé (spelad av Keira Knightley), som i hennes ställe utges för att vara drottningen.

Innan filmen är slut har Jinn dödats av Sithlorden Darth Maul, som i sin tur dödas av Obi-Wan. Handelsfederationen besegras och Padmé blir så småningom senator i den galaktiska republiken.[1]

Familjeliv[redigera | redigera wikitext]

När Episod II börjar har 10 år förflutit sedan förra filmen. Anakin är en ung och ivrig jedilärling med Obi-Wan som mentor. Krig hotar och Anakin får i uppdrag att skydda Padmé. Detta leder till att de båda förälskar sig i varandra och innan filmen är slut har de gift sig. Detta är egentligen förbjudet för en jediriddare men Anakin älskar Padmé oerhört mycket, så mycket att han blir besatt av tanken att skydda sin älskade efter att hans mamma, Shmi Skywalker, dödats av sandfolk.

I Episod III vet den gravida Padmé att Anakin plågas av mardrömmar om att hon dör och att hennes man även i övrigt har stora problem med psyket. Till slut lockas Anakin att gå över till Kraftens mörka sida av den ondskefulle senator Palpatine. Avgörande är att han får löften om att han kommer att kunna skydda sin fru, vad som än händer, om han går över till den mörka sidan.

Padmé blir bestört av nyheten att hennes man har blivit ond och antagit den nya identiteten Darth Vader. Den höggravida Padmé gör ett desperat försök att få Anakin att återgå till den goda sidan. Hon flyger därför till planeten Mustafar, ovetandes om att Obi-Wan gömt sig i ett av lastutrymmena. Anakin Skywalker alias Darth Vader, tror dock att hon och Obi-Wan tillsammans har vänt sig emot honom och är därför nära att döda Padmé i samband med en duell med Obi-Wan.

Padmé förlorar efter detta viljan att leva och dör innan filmen är slut. Innan hon avlider av ett brustet hjärta har hon emellertid fött ett tvillingpar, en pojke och en flicka, som hon döper till Luke och Leia. Darth Vader, som blivit svårt sårad i duellen, vet dock inget om att han är far till två barn. Padmé begravs på sin hemplanet Naboo och Obi-Wan och jedimästaren Yoda beslutar att barnen ska växa upp åtskilda för att skydda dem från kejsaren och fadern.

Citat: "Anakin, you're breaking my heart!"

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Nytt Star Wars-museum för filmnördar”. Svenska dagbladet. 3 februari 2015. http://www.svd.se/nytt-star-wars-museum-for-filmnordar#sida-10. Läst 5 december 2015.