Killers (musikalbum)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Killers
Studioalbum av Iron Maiden
Utgivning9 februari 1981
InspelatBattery Studios, London, England
GenreHeavy metal
Längd41:32
SkivbolagEMI
ProducentMartin Birch
Iron Maiden-kronologi
Iron Maiden
1980
Killers
(1981)
The Number of the Beast
(1982)

Killers är det engelska heavy metal-bandet Iron Maidens andra album, utgivet 9 februari 1981. Killers är ett album med sånger som inte rymdes med på debutalbumet Iron Maiden. Endast två låtar var nya, Killers och Murders in the Rue Morgue. Wrathchild hade tidigare funnits med på samlingsskivan Metal For Muthas.

Före albumet bytte man ut Dennis Stratton mot Adrian Smith. Stratton kom inte så bra överens med de andra i bandet. Under turnén fick bandet också problem med sångaren Paul Di'Anno som drack mycket och gick på droger. Detta ledde till att han ersattes av Bruce Dickinson. Detta var även det första albumet som Martin Birch producerade. Han skulle producera hela åtta album tillsammans med Iron Maiden, fram till Fear of the Dark innan han gick i pension.

Till släppet av skivan i USA som skedde några månader efter släppet i Storbritannien lade man till låten Twilight Zone. I Sverige nådde albumet med nöd och näppe topplistan och i Storbritannien nådde den plats 12.

Bandet gav sig ut på en andra världsturné, Killer World Tour. De hade nu växt sig såpass stora att de kunde vara headlineband här och var, till exempel i Japan och några spelningar i USA [1]. Den 9 september 1981 spelade bandet i Stockholm och dagen efter den 10 september spelade de på Olympen i Lund. Detta var den sista spelningen Paul Di'Anno gjorde med Iron Maiden.

Skivinfo[redigera | redigera wikitext]

 • Albumet spelades in endast åtta månader efter debutalbumet Iron Maiden.
 • The Ides of March på albumet är Iron Maidens kortaste låt någonsin. Det är en instrumental låt.
 • Purgatory hade bandet spelat tidigare under 1976 och 1977, fast då hette den Floating och var inte alls i lika snabbt tempo.
 • Låten Killers sjöngs live innan bandet hade spelat in albumet. Då hade den en lite annorlunda text, vilket märks till exempel på Live at the Rainbow

Brittiska utgåvan[redigera | redigera wikitext]

 1. The Ides of March (Harris) - 1:45
 2. Wrathchild (Harris) - 2:54
 3. Murders in the Rue Morgue (Harris) - 4:19
 4. Another Life (Harris) - 3:22
 5. Genghis Khan (Harris) - 3:06
 6. Innocent Exile (Harris) - 3:53
 7. Killers (Di'Anno/Harris) - 5:01
 8. Prodigal Son (Harris) - 6:11
 9. Purgatory (Harris) - 3:21
 10. Drifter (Harris) - 4:48

Amerikanska utgåvan[redigera | redigera wikitext]

 1. The Ides of March (Harris) - 1:45
 2. Wrathchild (Harris) - 2:54
 3. Murders in the Rue Morgue (Harris) - 4:19
 4. Another Life (Harris) - 3:22
 5. Genghis Khan (Harris) - 3:06
 6. Innocent Exile (Harris) - 3:53
 7. Killers (Di'Anno/Harris) - 5:01
 8. Twilight Zone (Harris/Murray) - 2:34
 9. Prodigal Son (Harris) - 6:11
 10. Purgatory (Harris) - 3:21
 11. Drifter (Harris) - 4:48

Nyrelease CD[redigera | redigera wikitext]

 1. The Ides of March (Harris) - 1:45
 2. Wrathchild" (Harris) - 2:54
 3. Murders in the Rue Morgue (Harris) - 4:19
 4. Another Life (Harris) - 3:22
 5. Genghis Khan (Harris) - 3:06
 6. Innocent Exile (Harris) - 3:53
 7. Killers (Di'Anno/Harris) - 5:01
 8. Prodigal Son (Harris) - 6:11
 9. Purgatory (Harris) - 3:21
 10. Twilight Zone (Harris/Murray) - 2:34
 11. Drifter (Harris) - 4:48

Låtlista[redigera | redigera wikitext]

The Ides of March[redigera | redigera wikitext]

Låten är Iron Maidens kortaste, endast 1 minut och 44 sekunder lång. Den är skriven av Steve Harris och är instrumental. Namnet är ett datum, den 15 mars, det datum då Julius Caesar dog enligt William Shakespeares pjäs Julius Caesar. Låten spelades live som ett intro före Wrathchild.

Wrathchild[redigera | redigera wikitext]

Låten är skriven av Steve Harris och är den mest kända låten från albumet Killers. Den spelas fortfarande live, oftast som en av de första låtarna på spellistan. Låten handlar om ett oplanerat barn som inte vet vem hans far är. I låten söker han efter honom och kommer aldrig att ge upp innan han hittar sin far. Låten är tillsammans med Iron Maiden, Sanctuary, Running Free och Murders in the Rue Morgue de enda som har framförts live av alla de tre sångarna Paul Di'Anno, Bruce Dickinson och Blaze Bayley.

Murders in the Rue Morgue[redigera | redigera wikitext]

Låten är skriven av Steve Harris. Den är till en liten del baserad på Edgar Allan Poes roman med samma namn. Likheterna med romanen är förutom namnet mordet på två kvinnor. Gatan Rue Morgue finns inte i verkligheten. Låten är, precis som Wratchchild, en av de få låtar som har framförts av alla Iron Maidens olika sångare.

Another Life[redigera | redigera wikitext]

Låten är skriven av Steve Harris. Den handlar om en person som funderar på självmord. Texten består av sex rader som upprepas tre gånger.

Genghis Khan[redigera | redigera wikitext]

Mongolledare Djings Khan

Ännu en låt skriven av Steve Harris. Låten är instrumental och namnet kommer från det mongoliska krigsgeniet Genghis Khan. Musikaliskt är det mycket tempobyten. Låten gjordes som utfyllnad för albumet och hade då arbetsnamnet Jenkin's Barn.

Innocent Exile[redigera | redigera wikitext]

Låten fortsätter på temat rymlingar från Murders in the Rue Morgue (hela skivan har ett liknande tema). Den är skriven av Steve Harris. Låten var en gammal låt och Iron Maiden hade spelat den live långt före man spelade in den. I den här låten funderar "rymlingen" på hur hopplös situationen är. Han påstår här att han inte mördat kvinnan men alla tror att han är skyldig.

Killers[redigera | redigera wikitext]

Låtens text är skriven av Paul Di'Anno och musiken av Steve Harris. Den fortsätter på temat mord och rymlingar. Låten fanns med på livevideon Live at the Rainbow med en annorlunda text. Ändringar gjordes till albumet och versionen finns med där.

Från början var låten menad att vara instrumental men Paul Dianno hittade inför en konsert på en text till den och överraskade sina bandmedlemmar genom att börja sjunga. Texten som Dianno då sjöng är inte den samma som den text som senare spelades in.

I den här låten berättas det ur mördarens synvinkel hur det känns att begå ett mord. Delar av texten stöder teorin om att mördaren från Murders in the Rue Morgue skulle vara schizofren.

Prodigal Son[redigera | redigera wikitext]

Låten är skriven av Steve Harris. Den är mestadels akustisk och fortsätter på temat som påbörjats tidigare. I låten nämns Lamia som är en person inom grekisk mytologi. Huvudpersonen ber Lamia att hjälpa honom ur djävulens grepp. Låten är den enda från skivan som Iron Maiden aldrig har spelat live.

Purgatory[redigera | redigera wikitext]

Se huvudartikel Purgatory

Släppt som singel den 15 juni 1981. Nådde inte in på brittiska topplistan.

Twilight Zone[redigera | redigera wikitext]

Se huvudartikel Twilight Zone

Släppt som singel den 2 mars 1981. Nådde 31 plats på brittiska topplistan.

Drifter[redigera | redigera wikitext]

Låten är skriven av Steve Harris och blev en livefavorit för några år framåt. Låten handlar om en person som ser positivt på framtiden vilket gör den "gladare" än de andra sångerna på albumet. Låten finns också som en live B-sida.

EP[redigera | redigera wikitext]

Banduppsättning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ maidenfans.com "Killer World Tour" Arkiverad 18 april 2009 hämtat från the Wayback Machine.