Iron Maiden (musikalbum)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Iron Maiden
Studioalbum av Iron Maiden
Utgivning14 april 1980
InspelatKingsway Studios, London
GenreHeavy metal
Längd40:15
SkivbolagEMI
ProducentWill Malone
Iron Maiden-kronologi
Iron Maiden
(1980)
Killers
(1981)

Iron Maiden är det engelska heavy metal-bandet Iron Maidens självbetitlade debutalbum, utgivet 14 april 1980. Det är bandets enda studioalbum med Dennis Stratton på gitarr. Albumet nådde fjärde plats på såväl den brittiska som svenska topplistan. Detta är ett av de främsta exemplen på den musik som skulle komma att kallas "The New Wave of British Heavy Metal" förkortat NWOBHM. Svårigheten med att hitta en producent som var modig och villig nog att producera den här sortens nya musik blev inledningsvis stor, och med närliggande inbokande spelningar blev det hela stressigt för bandet. De anställde till slut veteranen Will Malone, vilket dock var ett misstag eftersom Will Malone inte engagerade sig alls i albumet. Istället arbetade bandet mer eller mindre helt med Kingsway Studios egen tekniker Martin Levan under inspelningen. Steve Harris blev aldrig riktigt nöjd med inspelningen, han visste att de kunde prestera bättre om de haft en riktigt producent.

De flesta av låtarna hade Iron Maiden spelat runt omkring på engelska pubar i flera år innan de släppte sin första LP. Låtarna kan därför skilja sig mycket från varandra eftersom de tillkom vid olika tidpunkter och med olika medlemmar i bandet. Albumet är också ganska olikt det de senare albumen och som också skulle bli det klassiska Iron Maiden-"soundet". Flera låtar från albumet är dock riktiga Maiden-klassiker och spelas än idag live på deras konserter.

Direkt efter att albumet hade släppts gav sig Iron Maiden ut på sin första Europaturné, Iron Maiden Tour.

Detta är det första albumet vars omslag pryds av maskoten Eddie. Tidigare hade Eddie skymtats på omslaget till singeln till låten Running Free, dock utan att han ansikte syntes. Den tidigare EP:n The Soundhouse Tapes som Iron Maiden släppt innan albumet hade haft en livebild på omslaget. Omslaget till albumet målades av Derek Riggs som fick måla omslagen ända fram till albumet Fear of the Dark från 1992. Bandet spelar för första gången i Sverige som förband åt Kiss under Iron Maiden Tour i Eriksdalshallen i Stockholm den 9 oktober 1980. Cirka 3 300 personer ser konserten då Iron Maiden är mer eller mindre okända i Sverige.

Första brittiska utgåvan[redigera | redigera wikitext]

 1. Prowler (Harris) - 3:52
 2. Remember Tomorrow (DiAnno/Harris) - 5:25
 3. Running Free (DiAnno/Harris) - 3:14
 4. Phantom of the Opera (Harris) - 7:05
 5. Transylvania (Harris) - 4:06
 6. Strange World (Harris) - 5:40
 7. Charlotte the Harlot (Murray) - 4:10
 8. Iron Maiden (Harris) - 3:31

Den amerikanska utgåvan[redigera | redigera wikitext]

 1. Prowler (Harris) - 3:52
 2. Remember Tomorrow (DiAnno/Harris) - 5:25
 3. Running Free (DiAnno/Harris) - 3:14
 4. Phantom of the Opera (Harris) - 7:05
 5. Transylvania (Harris) - 4:06
 6. Strange World (Harris) - 5:40
 7. Sanctuary (DiAnno/Harris/Murray) - 3:12
 8. Charlotte the Harlot (Murray) - 4:10
 9. Iron Maiden (Harris) - 3:31

Nyutgåvan på cd[redigera | redigera wikitext]

 1. Prowler (Harris) - 3:52
 2. Sanctuary (DiAnno/Harris/Murray) - 3:12
 3. Remember Tomorrow (DiAnno/Harris) - 5:25
 4. Running Free (DiAnno/Harris) - 3:14
 5. Phantom of the Opera (Harris) - 7:05
 6. Transylvania (Harris) - 4:06
 7. Strange World (Harris) - 5:40
 8. Charlotte the Harlot (Murray) - 4:10
 9. Iron Maiden (Harris) - 3:31

Singlar[redigera | redigera wikitext]

 • Running Free (DiAnno/Harris) - 3:14, släppt den 8 februari 1980. Nådde 34:de platsen på brittiska topplistan.
 • Sanctuary (DiAnno/Harris/Murray) - 3:12, släppte den 23 maj, 1980. Nådde 29:de platsen på brittiska topplistan.

Låtlista[redigera | redigera wikitext]

Prowler[redigera | redigera wikitext]

Se huvudartikeln Prowler.

Sanctuary[redigera | redigera wikitext]

Se huvudartikeln Sanctuary.

Släppt som singel den 23 maj, 1980.

Remember Tomorrow[redigera | redigera wikitext]

Låt skriven av Paul Di'Anno och Steve Harris. Di'Anno har berättat att låten handlar om hans morfar.[1]. Dock är texten fortfarande mycket otydlig om vad den egentligen handlar om. Förslag på att Di'Annos morfar kämpade i andra världskriget som pilot, vilket skulle stämma lite överens med texten. Det är en ganska lugn låt med både akustiska- och elgitarrer.

Enligt Bruce var det den här låten som han fick provsjunga och som avgjorde att han fick sjunga i Iron Maiden.

Running Free[redigera | redigera wikitext]

Se huvudartikeln Running Free.

Släppts som singel 8 februari, 1980.

Phantom of the Opera[redigera | redigera wikitext]

Låten skriven av Steve Harris. Sången är inspirerad av novellen Fantomen på Operan av den franska författaren Gaston Leroux som sedan blev en teater av Andrew Lloyd Webber. Historien handlar om kärlek, berömmelse och svartsjuka med en karaktär som har sin bostad djupt under Paris operahus och som är sjukligt beroende av kärlek från en kvinna. Efter att låten Phantom Of The Opera tagit slut så kommer Paul DiAnno tillbaka efter några sekunders tystnad och repeterar sista textraden "you torture me back at your lair". Detta finns bara med på den engelska originalpressen och är borttaget på senare pressningar liksom på alla cd-versioner.

Transylvania[redigera | redigera wikitext]

Transylvania är den första av fyra instrumentella som Iron Maiden gjort. De tre andra är The Ides of March, Genghis Kahn och Losfer Words (Big 'Orra).

Det är osäkert vad låten handlar om, men låttiteln Transsylvanien är en plats som finns på riktigt, i Rumänien. Den är mest känd för att vara platsen där Bram Stokers vampyrroman Dracula utspelar sig. Antagligen har låten inspirerats från historien.

Steve Harris har sagt att från början var det tänkt att ha text till låten, men när de spelade den tyckte de att den lät bra som den var och lät det förbli så. [2]

Strange World[redigera | redigera wikitext]

Låten är skriven av Steve Harris. Den dök upp för första gången på EP:n The Soundhouse Tapes men detta är ny inspelning av låten. Låten liknar Remember Tomorrow i hastigheten och är mestadels akustisk.

Även på den här låten är texten lite oklar om vad den egentligen handlar om. Teorier är att man kan koppla ihop den med Transylvania sedan de är väldigt lika till musiken, men låten relaterar inte till vampyr-temat. Vissa har teorier att låten bara handlar om att bli hög på droger, dock verkar inte heller det heller stämma eftersom stämningen i låten är nedstämd och ledsam. Den låter lite som om någon har dött, men att den döde är lycklig i sin konstiga värld som nämns i texten im happy in, my new strange world.

Låten har alltså flera meningar och kan läsas olika av olika personer, precis som poesi.

Charlotte the Harlot[redigera | redigera wikitext]

Låten är helt skriven av Dave Murray. Det är den första låten i serien om Charlotte. Låten beskriver smärtan och känslorna med att ha en prostituerad som flickvän. Charlotte the Harlot följdes senare av låtarna 22 Acacia Avenue, Hooks in You och From here to Eternity och spelades även åter in igen med Bruce Dickinson på sång som B-sida till singel The Evil That Men Do.

Frågan om Charlotte the Harlot någonsin existerat har dykt upp flera gånger, men gruppen har aldrig gett ett tydligt svar. Paul Di'Anno gav ett svar för några år sen vid en intervju, där han sa att det funnits en prostituerad som kallades "High Hill Lil" där han bodde. Hon var en legend har han berättat, som alla visste vem hon var. Dock är det känt att Pauls idéer inte alltid är helt sanna, så det ska tas med en nypa salt. [3]

Iron Maiden[redigera | redigera wikitext]

En järnjungfru.

Låten är skriven av Steve Harris. Låten är en riktig klassiker och spelas ofta på konserter än idag. Den spelades för första gången in på The Soundhouse Tapes 1979. Detta är en ny inspelning av låten. Dock har låten inget solo, vilket är ovanligt för att vara Iron Maidens låtar.

Iron Maiden var ett tortyrverktyg, kallad järnjungfru på svenska som såg ut som en sarkofag och dörrens insida var klädd med vassa spikar. Låten är tillsammans med Running Free, Sanctuary, Wratchchild och Murders in the Rue Morgue som har framförts live av alla de tre sångarna Paul Di'Anno, Bruce Dickinson och Blaze Bayley.

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ maidenfans.com
 2. ^ maidenfans.com - "Iron Maiden - Transylvania" Arkiverad 3 april 2009 hämtat från the Wayback Machine.
 3. ^ maidenfans.com - "Iron Maiden - Charlotte The Harlot" Arkiverad 3 april 2009 hämtat från the Wayback Machine.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

 • Wall, Mick, Run to the hills: den officiella biografin om Iron Maiden. Göteborg: Reverb 2005. ISBN 91-975684-0-6
 • Nyquist, Henrik, Scream for me Sweden!, Hyltebruk, ISBN 91-973130-7-6

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]