The Number of the Beast (sång)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
The Number of the Beast
Singel av Iron Maiden
Utgivning 26 april 1982
Genre Heavy metal
Skivbolag EMI
Producent Martin Birch
Iron Maiden-kronologi
Run to the Hills
(1982)
The Number of the Beast
(1982)
Flight of Icarus
(1983)

The Number of the Beast är en låt och den åttonde singeln av det brittiska heavy metalbandet Iron Maiden släppt den 26 april, 1982. Låten väckte stor uppståndelse bland kristna, främst i USA. Detta berodde på att omslagsbilden föreställde Eddie som har slitit av Djävulens huvud. Man hade även ett talintro som är taget ur bibeln till singeln. Sången handlar om en mardröm som Steve Harris hade efter han hade sett filmen Omen II.

Talintrot är en man som Iron Maiden hade hört på en lokal radiostation när han läste spökhistorier. De bad honom göra det åt dem. Från början hade bandet velat ha en känd skräckfilmsskådespelare vid namn Vincent Price. Han i sin tur ville ha 25 000 pund, något som bandet inte alls hade råd eller lust att betala honom. Introt lyder:

"Woe to you, oh Earth and Sea,
for the Devil sends the beast with wrath,
because he knows the time is short...
Let him who hath understanding reckon the Number of the Beast
for it is a human number, its number is six hundred and sixty six."
Uppenbarelseboken 13:18

Detta är dock inte helt riktigt vad det står i bibeln utan de två första meningarna är från Uppenbarelseboken 12:12. Alltså är det en ihopsatt version. I en dokumentär sade Bruce Dickinson att producenten av låten, Martin Birch, lät honom sjunga om de fyra första raderna av låten om och om igen i flera timmar. Frustrationen av detta gjorde att han skapade skriket som är så välkänt i låten.

B-sidan är en liveversion av "Remember Tomorrow". Enligt vad Iron Maiden själv säger är det en inspelning från en av de första konserterna med Bruce Dickinson som sångare, men om man lyssnar noga kan man höra Paul Di'Annos röst i bakgrunden. Dessutom låter den annars också som Remember Tomorrow på EPn Maiden Japan, där låten är tagen ifrån. Alltså har man dubbat över Di'Annos sång med Bruce Dickinsons.[källa behövs]

Låtlista[redigera | redigera wikitext]

  1. "The Number of the Beast" (Harris)
  2. "Remember Tomorrow" (Live) (Harris, Di'Anno)

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

maidenfans.com