Somewhere in Time

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Somewhere in Time
Studioalbum av Iron Maiden
Utgivning29 september 1986
InspelatCompass Point Studios i Nassau, Bahamas
GenreHeavy metal
Längd51:26
SkivbolagCapitol Records (USA)
EMI (Storbritannien)
Sanctuary/Columbia (omsläpp USA)
ProducentMartin Birch
Iron Maiden-kronologi
Powerslave
(1984)
Somewhere in Time
(1986)
Seventh Son of a Seventh Son
(1988)

Somewhere in Time är det sjätte studioalbumet av det engelska heavy metal-bandet Iron Maiden släppt den 11 oktober 1986. Det var även det första som innehöll gitarrsynthar. Albumet efter, Seventh Son of a Seventh Son kom också att innehålla synthar. Albumet släpptes mitt under Iron Maidens storhetstid (de s.k. The Golden Years) och är rätt annorlunda jämfört med de tidigare albumen, bandet har här börjat experimentera med sin musik. Albumet är inget konceptalbum även om hela skivan innehåller ett futuristiskt tema. Det börjar med omslaget som är ett detaljrikt omslag med ett slags Blade Runner-tema. Omslaget innehåller mer än 40 olika referenser till Iron Maiden låtar och deras närhet[1].

På den här skivan gjorde Adrian Smith två av de ansett största Iron Maiden-låtarna: Wasted Years och Stranger in a Strange Land. Dessa var de första låtar som Smith ensam skrev för Iron Maiden. Sångaren Bruce Dickinson hade även flera idéer till material men som slopades för Smiths idéer.

Till albumet gav sig bandet ut på en ny världsturné, Somewhere on Tour mellan 1986 och 1987. Temat till turnén var samma som albumet, ett futuristiskt tema med mycket effekter. Steve Harris tekniker Michael Kenny var den som spelade keyboard under liveframträdanden, dock syntes han aldrig på scenen. Under turnén gjorde Iron Maiden tre spelningar i Sverige. Den 14 novemberHovet i Stockholm, den 15 november i Scandinavium i Göteborg och i Malmö ishall i Malmö den 18 november 1986. Iron Maiden spelade i Malmö för första gången och i Malmö Ishall var det så lågt till tak att Iron Maidens stora ljusrigg låg tätt ovanpå bandet.

Låtlista[redigera | redigera wikitext]

Side one
Nr TitelKompositör Längd
1. Caught Somewhere in Time  Steve Harris 7:22
2. Wasted Years  Adrian Smith 5:06
3. Sea of Madness  Smith 5:42
4. Heaven Can Wait  Harris 7:24
Side two
Nr TitelKompositör Längd
5. The Loneliness of the Long Distance Runner  Harris 6:31
6. Stranger in a Strange Land  Smith 5:43
7. Deja-Vu  Dave Murray, Harris 4:55
8. Alexander the Great  Harris 8:35
Total längd:
51:18


Återutgåva på CD 1995
Nr TitelKompositör Längd
1. Reach Out  Dave Colwell 3:31
2. Juanita (Originally recorded by Marshall Fury)Steve Barnacle, Derek O'Neil 3:47
3. Sheriff of Huddersfield (Based on an old Urchin song called "Life in the City")Harris, Bruce Dickinson, Smith, Murray, Nicko McBrain 3:35
4. That Girl (Originally recorded by FM)Andy Barnett, Pete Jupp, Merv Goldsworthy 5:07


Caught Somewhere in Time[redigera | redigera wikitext]

En låt skriven av Steve Harris. Det första man märker av Caught Somewhere in Time är gitarrsynthen som är en stor del av låtens intro. Men när låten väl kommer igång så minskar syntheffekterna.

Vissa påstår att låten är inspirerad av filmen "Time After Time" från 1979 där HG Wells, den berömde science fiction-författaren, uppfinner en tidsmaskin. Wells skrev en bok som hette Tidmaskinen (The Time Machine) och som ledde till ett flertal filmer genom hela 1900-talet.

Låten handlar om någon som har bråttom att sälja sin själ, men vad han ska få i ersättning är oklart.

Wasted Years[redigera | redigera wikitext]

Se huvudartikel Wasted Years

Släppt som singel den 6 september 1986 . Nådde plats 22 på brittiska topplistan.

Sea of Madness[redigera | redigera wikitext]

Sea of Madness är en låt skriven av Adrian Smith som handlar om någon som sakta men säkert håller på att bli vansinnig, även om texten till låten är något oklar. "Sea of Madness" verkar vara någon sorts metafor över den nuvarande tillståndet hos mänskligheten. Karaktären i låten stöter på så mycket våld och misär att det ibland är lättast att vända ryggen till och bara gå, vilket han gör.

Heaven Can Wait[redigera | redigera wikitext]

Heaven Can Wait är en låt av Steve Harris som handlar om en nära-döden-upplevelse. Låten som är ganska lång har en del som är en speciell "sjung med"-del som verkar vara specialtillverkad för att spelas live. I den delen tar nämligen bandet upp några fans ur publiken som får sjunga med.

The Loneliness of the Long Distance Runner[redigera | redigera wikitext]

En låt av Steve Harris som är baserad på historien av Alan Sillitoe som även blev en film 1962 med samma namn. Den handlar om en ung löpare som utmanar sin ungdomsvårdsvakt genom att anordna ett lopp som han förväntas vinna. Låten har den längsta titeln på en låt av Iron Maiden hittills.

Historien berättar om de innersta tankarna den unga löparen har som sitter inne på ungdomsvårdskola, men som försöker träna för ett långdistanslopp.

Stranger in a Strange Land[redigera | redigera wikitext]

Se huvudartikel Stranger in a Strange Land

Släpptes som singel den 22 november 1986. Nådde plats 22 på brittiska topplistan.

Deja Vu[redigera | redigera wikitext]

Låten är skriven av Dave Murray och Steve Harris. Den börjar direkt med ett solo av Dave Murray. Låten handlar om déjà vu, man upplever att det som händer just nu har hänt förut.

Alexander the Great[redigera | redigera wikitext]

Låten är skriven av Steve Harris. Den är en till i raden av Iron Maidens episka låtar som till exempel Hallowed Be Thy Name och To Tame a Land. Låten handlar om Alexander den store (356 f.Kr. - 323 f.Kr.).

Låten börjar med ett talat intro där skådespelaren Graham Chapman läser ett citat av Filip II av Makedonien (Alexander den stores far). Den fortsätter sedan med ett långt musikaliskt intro där trummorna spelar marschtakt. Efter en och en halv minut ökar tempot plötsligt och fortsätter i samma stuk till slutet av låten, med flera tempoväxlingar och bryggor.

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • ^ maidenfans.com - "Somewhere in Time Cover Details" Arkiverad 31 mars 2008 hämtat från the Wayback Machine.