Brave New World (musikalbum)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Brave New World
Studioalbum av Iron Maiden
Utgivning29 maj 2000
Inspelat2000
GenreHeavy metal
Längd66:57
SkivbolagSony
ProducentSteve Harris & Kevin Shirley
Iron Maiden-kronologi
Virtual XI
(1998)
Brave New World
(2000)
Dance of Death
(2003)
Singlar från Brave New World

1. "The Wicker Man" 8 maj 2000
2. "Out of the Silent Planet" 23 oktober 2000

Brave New World är den brittiska heavy metal-gruppen Iron Maidens tolfte studioalbum som släpptes den 29 maj 2000. Albumet var det första som gavs ut efter att sångaren Bruce Dickinson och gitarristen Adrian Smith återvänt till bandet. Det är även det första studioalbumet med tre gitarrister.

Albumet nådde plats sju på den brittiska topplistan och första platsen i Sverige.

Låtlista[redigera | redigera wikitext]

 1. The Wicker Man (Adrian Smith, Steve Harris, Bruce Dickinson) - 4:35
 2. Ghost of the Navigator (Janick Gers, Dickinson, Harris) - 6:50
 3. Brave New World (Dave Murray, Harris, Dickinson) - 6:18
 4. Blood Brothers (Harris) - 7:14
 5. The Mercenary (Gers, Harris) - 4:42
 6. Dream of Mirrors (Gers, Harris) - 9:21
 7. The Fallen Angel (Smith, Harris) - 4:00
 8. The Nomad (Murray, Harris) - 9:05
 9. Out of the Silent Planet (Gers, Dickinson, Harris) - 6:25
 10. The Thin Line Between Love and Hate (Murray, Harris) - 8:27

The Wicker Man[redigera | redigera wikitext]

Se huvudartikeln The Wicker Man

Låten släpptes som singel den 8 maj 2000 och nådde plats nio på den brittiska topplistan och plats fem på den svenska.

Ghost of the Navigator[redigera | redigera wikitext]

En episk låt där musiken mestadels är skriven av Janick Gers och texten av Bruce Dickinson. Musiken börjar långsamt och blir sedan snabbare som ofta i Iron Maiden-låtar. Nicko McBrain spelar så snabbt på bastrumman i den här låten att många fans har hävdat att det var första gången han använde en dubbelpedal.

Låten handlar om havet och båtar i storm och har en viss likhet med The Rime of the Ancient Mariner i texten då de avhandlar samma ämnen.

Brave New World[redigera | redigera wikitext]

En låt baserad på Aldous Huxleys bok Du sköna nya värld. Texten är skriven av Bruce Dickinson och musiken av Dave Murray och Steve Harris.

Handlingen i låten är densamma som i boken. Huvudpersonen gör uppror mot systemet i den värld som framställs i boken. Bland annat används en anti-depressiv drog mycket, barn föds på onaturligt vis, filmer inte bara syns utan känns och luktar också och tideräkningen baserar sig på Henry Ford.

Blood Brothers[redigera | redigera wikitext]

En låt som är krediterad till Steve Harris, medan före detta Iron Maiden-sångaren Blaze Bayley är okretiterad låtskrivare[1]. Låten blev populär liverefrängen passar bra att sjunga tillsammans med publiken.

Låten handlar delvis om Harris döda far, delvis om livet i allmänhet och vad som väntar efter det. Orden Blood Brothers står för Harris band med sin far och hur nära de stod varann.

The Mercenary[redigera | redigera wikitext]

En klassisk Iron Maiden-låt av den snabbare sorten. Handlingen är lite lik den i The AssassinNo Prayer for the Dying albumet. Den handlar om att mörda andra för pengar för att själv överleva.

Dream of Mirrors[redigera | redigera wikitext]

En låt med text av Steve Harris och musik av Janick Gers. Låten börjar långtsamt och i slutet ökar tempot och har ett "galloperande" dubbeltramp och avslutas sedan i ett lugnare tempo. I övrigt en lång låt, över 9 minuter.

Låten handlar om upprepade drömmar och déjà vu-känslor. Den liknar Infinite Dreams och De Ja Vu till texten. Låten är en av många av Iron Maiden som antingen baserar sig på drömmar (oftast Steve Harris) eller handlar om drömmar.

The Fallen Angel[redigera | redigera wikitext]

Låten är skriven av Adrian Smith och Steve Harris.

Baserad på det klassiska temat med kampen mellan det goda och det onda. Azazel, den fallna ängeln, som nämns i låten syftar på syndabocken som skickades ut i öknen av de gamla israeliterna. Den här bocken var symbolen för den som bar israeliternas synder som sedan gavs till demonen Azazel.

The Nomad[redigera | redigera wikitext]

En låt baserad på filmen Lawrence av Arabien från 1962. Inspirationen till musiken kommer delvis från Becketts låt Life's Shadow. Musiken är omarbetad för att passa för Iron Maiden.

Låten handlar om nomader, som titeln anger, i öknen. Den berättar hur nomaden kommer att bli en legend och hur han talar ett urgammalt språk. Låten har likheter med To Tame a Land från albumet Piece of Mind.

Out of the Silent Planet[redigera | redigera wikitext]

Se huvudartikeln Out of the Silent Planet.

Låten släpptes som singel den 23 oktober 2000 och kom med på topp-20 i Storbritannien och nådde 35:e plats på den svenska topplistan.

The Thin Line Between Love and Hate[redigera | redigera wikitext]

The Thin Line Between Love and Hate är den sista låten på albumet. Låten handlar om hur enkelt kärlek kan förvandlas till hat och tvärtom. Låten är en episk låt och där förekommer fem gitarrsolon av Dave Murray, efter det tredje gitarr solot så slår låten om till en lugn meoldi, sedan kommer det två gitarr solon som låter riktigt "bluesiga" och sedan så slutar låten i den lugna meoldin. När musiken slutat kan man höra Nicko McBrain svära för att han missade någonting. Sedan hörs Steve Harris säga: "Kul att få med det där på inspelningen!" Därefter hör man bandet skratta. Denna låt och The Nomad var de enda låtarna från Brave New World som inte spelades live under Brave New World-turnén.

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ http://archive.is/https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/734407_465687483501602_1454619298_n.png