Powerslave

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Powerslave
Studioalbum av Iron Maiden
Utgivning3 september 1984
Inspelat1984 i Compass Point Studios, Nassau, Bahamas
GenreHeavy metal
Längd50:45
SkivbolagEMI
ProducentMartin Birch
Iron Maiden-kronologi
Piece of Mind
(1983)
Powerslave
(1984)
Somewhere in Time
(1986)

Powerslave är det brittiska heavy metal-bandet Iron Maidens femte studioalbum, släppt den 3 september 1984. Det är det första Maiden-albumet som inte har haft medlemsbyte efter föregående skiva. Hela albumet har ett egyptiskt tema, både på omslaget, texterna och musiken i sig och hela fyra av låtarna har blivit Iron Maiden-klassiker.

Turnén World Slavery Tour 84/85 är den största som bandet någonsin gjort. Allt var stort under turnén, stor scen, längsta turnéplanen och flest besökta länder. Det var också för första gången bandet turnerade i det europeiska östblocket och som dokumenterades i videon Behind the Iron Curtain. Efter turnén släpptes även bandets första livealbum, Live After Death. Under turnén spelade de även på Rock in Rio-festivalen i Rio de Janeiro inför cirka 300 000–350 000 personer. Under turnén spelade de låtar som de inte spelat på länge, som "Murders in the Rue Morgue" och en gång spelade de Deep Purples "Smoke on the Water". Detta var dock endast på ett bröllop. Scenen under turnén bestod av mer pyroteknik än förut och en gigantisk mumiefierad Eddie. De spelade i Sverige två gånger, Hovet i Stockholm den 2 november 1984 och Scandinavium i Göteborg den 3 november. Turnén sträckte sig totalt över 28 länder och innefattade hela 187 spelningar under 14 månader mellan åren 1984 och 1985. Det gör den till den största hårdrocksturnén någonsin.

Låtlista[redigera | redigera wikitext]

Sida A
Nr Titel Längd
1. Aces High   4:31
2. 2 Minutes to Midnight   6:04
3. Losfer Words (Big 'Orra) (instrumental) 4:15
4. Flash of the Blade   4:05
5. The Duellists   6:08
Sida B
Nr Titel Längd
6. Back in the Village   5:00
7. Powerslave   7:14
8. Rime of the Ancient Mariner   13:45
Total längd:
51:02


Aces High[redigera | redigera wikitext]

Se huvudartikel Aces High

Släppt som singel den 22 oktober 1984. Nådde plats 20 på brittiska topplistan.

2 Minutes to Midnight[redigera | redigera wikitext]

Se huvudartikel 2 Minutes to Midnight

Släppt som singel den 6 augusti 1984. Nådde plats 11 på brittiska topplistan.

Losfer Words (Big 'Orra)[redigera | redigera wikitext]

En instrumental låt skriven av Steve Harris. Det är den hittills sista instrumentala låten av Iron Maiden. Losfer Words är en förkortning av "Lucifers Words".

Flash of the Blade[redigera | redigera wikitext]

En sång om en fäktare, antagligen inspirerad av Bruce Dickinsons – som skrivit låten – intresse för fäktning. Texten handlar om en ung fäktare som tränar, så att han kan hämnas sin mördade familj. Dock har den aldrig spelats live.

The Duellists[redigera | redigera wikitext]

En låt skriven av Steve Harris. Även den här är en låt som handlar om fäktning, inspirerad av filmen från 1978 av Ridley Scott med samma namn. Filmen är i sin tur inspirerad och baserad på The Duel av Joseph Conrad som handlar om en fejd mellan två franska officerare under Napoleon I:s tid. Inte heller den här låten har spelats live av Iron Maiden.

Back in the Village[redigera | redigera wikitext]

Som sin föregångare, The Prisoner, är den här låten baserad på den brittiska TV-serien The Prisoner. "The Village" är namnet på den mystiska plats som låten handlar om.

Powerslave[redigera | redigera wikitext]

En låt helt skriven av Bruce Dickinson som handlar om en egyptisk farao som beklagar sig över sina begränsade krafter. Den egyptiska mytologin och bildspråket för albumet, vilket är perfekt matchat till omslaget och dess bilder. Sången har tre gitarrsolon. Det första och tredje solot spelas av Dave Murray medan det andra solot spelas av Adrian Smith.

Rime of the Ancient Mariner[redigera | redigera wikitext]

Låten är skriven av Steve Harris. Den är den näst längsta Iron Maiden-låten på 13 minuter och 39 sekunder. Det är en komprimerad version av Samuel Taylor Coleridges dikt The Rime of the Ancient Mariner från 1797. Två verser finns med direkt avskrivna i låten.

Låten handlar om en sjöman på ett bröllop. Där berättar han om vad han varit med om ute på haven.

Skeppet, där sjömannen är kapten, tvingas på grund av vädret styra söderut. Skeppet följs av en albatross som enligt skrock för med sig god tur. Kaptenen dödar albatrossen, och hans manskap förbannar honom, men då det dåliga vädret avtar meddetsamma återvänder de till hans sida. Det leder till en törst som dödar alla på skeppet utom kaptenen själv. Han inser att hans tro på Gud säger att han ska älska alla levande varelser, och får komma tillbaka, men är bunden att berätta vad som hänt honom för att lära ut Guds lära med sitt eget exempel.

Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]