The X Factor (musikalbum)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se X Factor (olika betydelser).
The X Factor
Studioalbum av Iron Maiden
Utgivning2 oktober, 1995
InspelatBarnyard Studios, 1995
GenreHeavy metal, Hårdrock
Längd1:11:02
SkivbolagEMI
ProducentSteve Harris & Nigel Green
Iron Maiden-kronologi
Fear of the Dark
(1992)
The X Factor
(1995)
Virtual XI
(1998)

The X-Factor är det tionde musikalbumet av den brittiska heavy metalgruppen Iron Maiden, släppt den 2 oktober 1995. Det är det första albumet som Iron Maiden gav ut med Blaze Bayley, utvald utöver tusen sångare som sökte jobbet som sångare, en plats han ersatte för Bruce Dickinson som ville göra solokarriär och var trött på att turnera med Iron Maiden. Albumet är mörkt och dystert vilket syns både i musiken, texterna och på omslaget. Antagligen beror detta på att Steve Harris både genomgick en skilsmässa och sin pappas död. Tiden var även dyster för genren heavy metal som mer eller mindre nästan var död vid den här tiden.

Albumet är det andra efter Piece of Mind som har en titel som inte finns med som en låt i albumet. The X Factor nämns inte heller i någon text i någon låt.

Omslaget till albumet är gjort av Hugh Syme som tidigare gjort omslag till andra hårdrocksband. Omslaget till The X Factor är inte längre likt en serietidning som Derek Riggs gjorde, utan istället ett mer levande och makabert porträtt av en operation av Iron Maidens maskot Eddie som förvandlar honom till ett lobotomerat monster. Detta gjorde att i vissa länder släpptes även The X Factor med ett annat omslag i vissa länder där man på avstånd ser Eddie i en elektrisk stol.

Turnén till albumet är den näst längsta som bandet har gjort. Anledningen var att bandet hade hamnat i skuggan i början av nittiotalet. Turnén nådde även Sverige. 29 oktober spelade Iron Maiden på Cirkus i Stockholm och den 1 novemberKåren i Göteborg.

Albumet nådde åttonde plats på brittiska topplistan och på fjärde på den svenska.

Låtlista[redigera | redigera wikitext]

 1. Sign Of The Cross (Harris)
 2. Lord Of The Flies (Harris/Gers)
 3. Man On The Edge (Bayley/Gers)
 4. Fortunes Of War (Harris)
 5. Look For The Truth (Bayley/Gers/Harris)
 6. The Aftermath (Harris/Bayley/Gers)
 7. Judgement Of Heaven (Harris)
 8. Blood On The World's Hands (Harris)
 9. The Edge Of Darkness (Harris/Bayley/Gers)
 10. 2 A.M. (Bayley/Gers/Harris)
 11. The Unbeliever (Harris/Gers)

Sign Of The Cross[redigera | redigera wikitext]

Sign of the Cross är en över elva minuter lång episk låt skriven av Steve Harris. Låten börjar med en låg kyrkosång (De försökte få en riktig kyrkokör att sjunga och fick nobben, men de fick ja av en gospelkör) och bygger sakta upp en mörk känsla innan den bryter ut i en snabb takt med verser och sånger. I mitten av låten finns en lång instrumentell del.

Låten handlar om eleven saintly shrouded men, (sv.elva heligt svepta män). Frågan är vilka dessa män är? Även antalet män är oklart. I texten berättas det att one in front with a cross held high (sv.en i täten med ett kors som bärs högt). Är detta en tolfte man eller ingår han i gruppen på elva personer? Vissa anser att det är Apostlarna som var tolv stycken, minus Judas som tog sitt liv, så endast elva återstod.

I den första versen säger berättaren att han "står ensam i vind och regn" och att han är rädd. Detta kan man koppla ihop med titeln på låten, det kan handla om att han är rädd för Inkvisitionen som ska "komma och tvätta bort hans synder" och även att hans "tro kommer att testas".

Även det att han berättar att "samma frågor ställs om och om igen" är en koppling till Inkvisitionen som hade en speciell tortyrmetod som kallades "Utfrågningen". Under tortyren undrar berättaren varför Gud beskyddar honom när han inte förtjänar det. Samtidigt anser han att böner till Gud inte kommer att hålla honom i vid liv.

Låten kopplas även ihop med en bok och även filmen baserad på den, Rosens namn som nämns i refrängen.

Lord of the Flies[redigera | redigera wikitext]

Se huvudartikeln Lord of the Flies.

Släppt som singel den 2 februari, 1996.

Man on the Edge[redigera | redigera wikitext]

Se huvudartikeln Man on the Edge.

Släppt som singel den 25 september, 1995.

Fortunes of War[redigera | redigera wikitext]

Fortunes of War är en låt av Steve Harris som beskriver den mentala tankegången hos en soldat som återvänder från ett krig - mardrömmarna, rösterna och de hemska minnena. Detta kan ses som en fortsättning på låten Afraid to Shoot Strangers som beskriver tankarna hos en soldat som ska ut i krig.

Steve Harris beskriver i låten vad som går igenom tankarna på de som har återvänt till ett civilt liv och möter de som bara sett konfilkten på långt avstånd. De känslor om att ingen förstår sig på en och ensamheten är en viktig del av låten, och att de som står närmst en inte kan förstå vad ett krig kan gör med någon.

Låten börjar som Afraid to Shoot Strangers, lugnt och tyst med akustiska gitarrer och låg sång och som sedan bryter ut i en sakta och hård rytm.

Look For The Truth[redigera | redigera wikitext]

En låt skriven av Blaze Bayley, Janick Gers och Steve Harris som handlar om att möta och komma över sina rädslor. Som så många andra låtar på The X Factor så börjar låten med akustisk gitarr och låg sång i intro som sedan bryter ut i hårdare verser och refränger.

The Aftermath[redigera | redigera wikitext]

The Afthermath är skriven av Blaze Bayley, Janick Gers och Steve Harris. Låten ifrågasätter värdet och nödvändigheten med krig och vad som händer med soldaterna när kriget är slut. Den bygger på enkla verser i sin melodi men innehåller svårare riff och gitarrsolon.

Även om låten täcker hela 1900-talet så nämns specifikt senapsgas och taggtråd som i sin tur användes under första världskriget.

Även en känd brittisk krigspoet, Siegfried Sassoon skrev en dikt kallad Afthermath som även den tog upp skräcken under krig och de pojkar som skickades ut i krig och sedan kom hem och var mentalt skadade efter kriget.

Judgement Of Heaven[redigera | redigera wikitext]

Åter en låt skriven av Steve Harris. Låten tar upp den fråga som alla mer eller mindre stöter på någon gång i livet, vad är det för mening med livet? Varför existerar vi? Det har en mörk och missmodig känsla som passar in väl i The X Factor som i hela sig är ett mycket mörkt album.

Blood On The World's Hands[redigera | redigera wikitext]

En låt av Steve Harris som handlar om Bosnienkriget som pågick mellan åren 1992 och 1995. Blood On The World's Hands beskriver skräcken, orättvisan och brutaliteten som pågick i den lilla regionen Bosnien. Låten börjar med ett basintro, något som inte gjorts sen låten The Clairvoyant på albumet Seventh Son of a Seventh Son från 1988.

Låten handlar om hur man bemöter när man får reda på att ett krig startas och det man ofta bemöter det - med ilska.

The Edge of Darkness[redigera | redigera wikitext]

The Edge of Darkness är skriven av Steve Harris, Blaze Bayley och Janick Gers. Låten är baserad på filmen Apocalypse Now från 1979 som i sin tur är inspirerad av Joseph Conrads klassiska novell Mörkrets hjärta som blev en tv-film 1994.

Texten i låten är flera gånger densamma som i Apocalypse Now och berättar om en man som reser upp för en flod i en djungel under Vietnamkriget. Mannen söker ett galet geni som har drabbats av den medfödda vildhet som vi alla har i oss. Det är ännu en mörk och dunkel song i samma tema som Sign of the Cross.

2 A.M.[redigera | redigera wikitext]

Ännu en låt av trion Blaze Bayley, Janick Gers och Steve Harris. 2 A.M. handlar om en man som varje natt kommer hem från jobbet och känner meningslösheten och värdelösheten med livet.

The Unbeliever[redigera | redigera wikitext]

The Unbeliever är skriven av Steve Harris och Janick Gers och är ännu en introperspektiv och inåtgående låt. Låten beskriver känslorna över en depression och en inre känsla av fulhet.

Singlar[redigera | redigera wikitext]

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]