David Bohm

Från Wikipedia
David Bohm
David Joseph Bohm (1917-1992)
David Joseph Bohm (1917-1992)
David Joseph Bohm (1917-1992)
Född20 december 1917
Wilkes-Barre, Pennsylvania, USA
Död27 oktober 1992 (74 år)
London, UK
Bosatt iUSA
MedborgarskapBrittiskt Storbritannien
NationalitetAmerikansk USA
ForskningsområdeFysik
InstitutionerManhattanprojektet
Princeton University
Universidade de São Paulo
Technion
University of Bristol
Birkbeck College
Alma materPennsylvania State College
California Institute of Technology
University of California, Berkeley
DoktorandhandledareRobert Oppenheimer
Nämnvärda studenterJack Sarfatti
Yakir Aharonov
David Pines
Jeffrey Bub
Henri Bortoft
Känd förBohm-diffusion
Bohm-tolkningen
Aharonov–Bohm-effekten
Holonomisk modell
Bohmdialogen
Influerad avAlbert Einstein
Jiddu Krishnamurti
Georg Wilhelm Friedrich Hegel

David Joseph Bohm, född 1917 i Wilkes-Barre i Pennsylvania, död 1992 i London, var en amerikansk-brittisk fysiker och filosof, som skrivit en nu klassisk bok om kvantfysikens tolkning. Bohm har även medverkat till mångpartikelteorin inom plasmafysiken. Dessa arbeten har inspirerat hans uppfattning om att världen numera måste uppfattas som en helhet och inte som en samling separata delar.

Hans tankar om den moderna fysikens världsbild har alltsedan 50-talet väckt stor uppmärksamhet i den vetenskapliga och intellektuella världen, inklusive den svenska[1].

Hans holistiska bild av tillvaron har särskilt vunnit New Age-rörelsens tilltro.

Biografisk översikt[redigera | redigera wikitext]

Ungdomstid och krigsåren[redigera | redigera wikitext]

Bohm var son till en judisk möbelhandlare i Pennsylvania, USA. Faderns önskan var att David skulle följa i hans egna spår och med tiden ta över affären och tjäna pengar. Det fanns ingen vetenskapsman i släkten, men David hade intresse och begåvning för studier. Han kände en dragning till naturvetenskap och började studera vid Pennstate college med examen 1939. Han flyttade västerut och hamnade som elev i Robert Oppenheimers grupp för teoretisk fysik vid University of California, Berkeley som doktorand.

Under andra världskriget arbetade han på Manhattanprojektet, som tog större delen av Berkeleys fysikforskning i anspråk för ansträngningen att ta fram den första atombomben. Bohm klarade dock inte säkerhetskraven vid Los Alamos National Laboratory, så han blev kvar vid Berkely, där han avlade sin Ph.D. 1943.

Akademisk karriär[redigera | redigera wikitext]

Bohm blev 1947 utnämnd till biträdande professor vid Princetonuniversitetet i New Jersey. 1951 publicerade han sin första bok, Quantum Theory (Prentice Hall), som blivit klassisk och prisats av Einstein för att den gjorde ett svårfattligt område av fysiken begripligt. Men under McCarthy-eran bröt Bohm upp från hemlandet USA. Som tidigare kollega till Oppenheimer hade han dragits in i undersökningarna om oamerikansk verksamhet. Eftersom han ogärna ville vittna mot vänner, lämnade han USA och tog under fyra år sin tillflykt till Sao Paulo-universitetet i Brasilien. Därefter begav han sig till Israel, där han stannade i två år. 1957 kom han till Bristol-universitetet i England, och slutligen, 1961, blev han professor i teoretisk fysik vid Londonuniversitetets Birkbeck College, där han verkade till sin pensionering.

Publikationer av och om D. B.[redigera | redigera wikitext]

Noter och referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Håkan Snellman; Att söka ny mening Arkiverad 15 juli 2007 hämtat från the Wayback Machine. i tidskriften Gnosis 1-4 (1991).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]