Det surrar om Maggie

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Det surrar om Maggie
OriginaltitelThe Buzz on Maggie
GenreAnimerad TV-serie
Barn TV-Serie
Skapad avDave Polsky
MedverkandeNorea Sjöquist
Elina Raeder
Lucas Krüger
Sam Molavi
Mikaela Ardai Jennefors
Musik"Ta mig som jag är"
av Anna Sahlin
Antal avsnitt21 (Lista över avsnitt)
Längd (per avsnitt)22 min
Antal säsonger1
LandUSA USA
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagWalt Disney Company
Sändning
OriginalkanalDisney Channel
Toon Disney
Originalvisning2005-2006
Officiell webbplats
IMDb

Det surrar om Maggie är en Disney Channel-serie skapad av Dave Polsky och regisserad av David Wasson (som skapade Cartoon Network-serien Tidspatrullen). Serien hade premiär i juni 2005, men lades ned efter en säsong. I Sverige visades serien på Disney Channel och Toon Disney.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Huvudpersoner[redigera | redigera wikitext]

 • Maggie Pesky är en 12-årig fluga som bor i Stickyfeet med sin familj. (Troligen en parodi på Springfield, staden The Simpsons bor i och den statliga huvudstaden för USA-staten Illinois.) Hon har en dröm om att en dag bli en känd rockstjärna, hon tvekar aldrig att ta fram sin dubbla basgitarr, och även strunta i regler för att göra sin dröm sann. Hon försätter ofta sig själv i kniviga situationer, som att fuska på ett skolprojekt, och hon tar nästan jämt med sig sin bästa vän Rayna. Även om hon har principer som hon starkt tror på, så går hon ibland över gränsen och bryter sina principer. Maggie är självisk och tänker oftast bara på vad hon vill och behöver. Men till slut gör Maggie det rätta, hon bryr sig om sin familj och sina vänner.
 • Aldrin Pesky är Maggies 16-årige storebror. Det verkar som om han är populär på skolan och dejtar möjligtvis Dawn Swatworthy, en av Maggies rivaler. Som stjärnan i många sporter, men mest i fotboll, så blir han ibland fåfäng och självisk. Men som han säger till Maggie, så har han övat länge och hårt och förtjänar denna berömmelse, medan hon alltid försöker tränga sig fram till kändisskapet. Deras rivalitet verkar härstamma från en tidig barndom, då Maggie tog Aldrins plats som morbror Zebs ”favoritbarn” och det finns inget hopp att Aldrin kan få tillbaka den eftertraktade platsen. Förutom att käbbla och konkurrera med sin syster, trakasserar Aldrin ofta sin yngre bror Pupert. Hur som helst så visar han Pupert mer hot än Maggie, och ibland vill han slå sig ihop med honom för att slå Maggie. Av sina syskon verkar han vara mest uppriven, då Bella saknas. Aldrin jobbar på en lokal snabbmatsrestaurang kallad ”Buzz Burger”. Hans namn liknar Buzz Aldrin, en astronaut. Precis som Maggie, så är Aldrin självisk och tänker bara på sig själv och vad han vill. Men Aldrin bryr sig om sin familj och sina vänner.
 • Pupert Pesky, Maggies och Aldrins 7-årige lillebror. Han är klumpig, älskar att ha kul och är mycket stolt över de små uppgifterna han utför. Han är en expert på att fotografera och har en stor söt tand. Till skillnad från Aldrin och Maggie, så är Pupert inte självisk. Han tänker på andra och vad de behöver istället för sig själv.
 • Bella Pesky är det fjärde och sista barnet i familjen Pesky. Hon är fortfarande en maggot. Hon har jämt ett vakande öga från sin mamma. Hon har många talanger, som jonglering, balett och breakdance. Hur som helst, hon kan inte prata, men i hennes huvud pratar en åldrig man, även om hon inte talar verkar hon märka att hon själv pratar på något sätt. Hon kan säga ”Goo” och ”Gah”. Precis som Maggie har hon rosa hår.
 • Chauncey Pesky, Maggies och hennes syskons pappa, han tror på tuffa tag när det kommer till barnuppfostran. Han är strikt men förstående när det kommer till sina barns situationer. Han tar ibland fram sin gamla dagbok som han skrev när han var barn; men det är svårt att förstå den för dagboken är skriven med 70-talslang.
 • Frieda Pesky, Maggies och hennes syskons mamma, backar ofta när hennes man straffar deras barn. Hon medverkar som en hemmafru som lagar mat, tvättar och tittar konstant till den lilla Bella. Hon tycker om att shoppa, och hennes bror, Zeb, äger en bakterieranch.
 • Rayna Cartflight är Maggies bästa vän. Även om hon ofta inte tycker om Maggies planer, så hjälper hon ofta Maggie. Ibland kommer hon själv med olika planer, men de är oftast omöjliga att utföra. Rayna och Maggie har inte ofta slagsmål, men när de har det, så löser de det väldigt fort. Hon är en sprallig fluga som ofta hittar brister i Maggies planer, men går med på planerna ändå.

Invånare i Stickyfeet[redigera | redigera wikitext]

 • Maria Monarch – "The Candidate" Maria är vän till Maggie och Rayna. I hennes första medverkan var hon en oattraktiv nörd som nästan ingen tyckte om. Men Maggie och Rayna bestämde sig för att ge henne en makeover. De lurade henne att ställa upp i en tävling på skoldansen. Maria hade publikens röster, men Pupert hade räknat fel så Dawn vann istället, vilket ingen annan än Dawn och hennes vänner ville.
 • Dawn Swatworthy – "The Candidate" Dawn är Maggies och Raynas rival på Buzzdale. Hon försöker jämt sätta käppar i hjulet för Maggie och Rayna. Dawn omges av två andra flugor med samma attityd. Dawn har bara förlorat mot Maggie en gång, och det var i avsnittet "The Usual Insects". Där fixar Dawn så att Maggie och Rayna inte får åka med på klassresan till vattenlandet genom att ändra i deras journaler. Maggie, Rayna, Melvin, Gympa Shorts, Eugene, Wendell och Snap ger igen med samma mynt... eller försöker i alla fall. När Maggie skulle ändra i Dawns journal, kommer Dawn in och det visar sig att Snap varit på Dawns sida hela tiden. Men det slutar med att Dawn och Maggie får sitta kvar medan de andra åker till vattenlandet.
 • George – "The Flyinator" George är Aldrins bäste vän. Han har dock inte dykt upp i många avsnitt. George spelar i samma fotbollslag som Aldrin, vilket man ser på jackan.
 • Eugene & Wendell – "The Science Whatchamacallit" Eugene och Wendell är två smarta skalbaggstvillingar. De tycker om Maggie och Rayna, och de tycker om dem ännu mer när Maggie och Rayna utnyttjar dem för att klara ett skolprojekt. Då tror självklart Eugene och Wendell att Maggie och Rayna gillar dem lika mycket tillbaka, eftersom de inte visste om Maggies och Raynas svek.
 • Lacey Ladybug – "Ladybugged" En snobbig nyckelpiga som flyttade till Maggies skola från sin gamla skola i Beverly Gardens (troligen en parodi på Beverly Hills). Hon gillar att bossa över studenter på Buzzdale Academy och beter sig som om hon är bättre än de. Detta kan bevisas i avsnittet som hon medverkar i, när hon kokar ihop en stor lögn om vilket liv hon hade i Beverly Gardens. Hur som helst, Maggie avslöjar slutligen hennes lögner i slutet av avsnittet, och hon blir en normal elev, fast hon påminner fortfarande om en snobb som hon var i början.
 • Rektor Peststrip – "The Candidate" Rektor Peststrip är rektor på Buzzdale Academy och håller ofta ett vakande öga på Maggie. Anledningen är att Maggie ofta hittar på hyss. Peststrip har satt dit henne många gånger. Maggie får ofta kvarsittingar och liknande av Peststrip. I "Sick Days Inc" sålde Maggie låtsas-sjuklådor till eleverna så de kunde låtsas att de var sjuka. När Peststrip fick tag på Maggie fick hon räkna bomullstussar som straff.
 • Herr Bugspit – "King Flear" Herr Bugspit är Maggies och hennes klasskamraters överdramatiska historielärare. I avsnittet "Faking History" då han gav dem en läxa över lovet, försökte Maggie fuska, men Bugspit kom självklart på henne. Herr Bugspit är också en god vän till Maggies far Chauncey.
 • Fru Mattant – "Lunchlady" Är Buzzdale Academys mattant. Hon serverar bara smörja till mat. Men när Maggie gör så att hon säger upp sig, kommer istället några av föräldrarna till skolan och gör maten. Maggie ångrar sig när föräldrarna helt och håller tar över skolan. Maggie söker upp Fru Mattant igen och får henne tillbaka.
 • Melvin Stinkbagge – "Love Stinks" En stinkbagge som går på dejt med Maggie i avsnittet "Love Stinks". Maggie försvarar honom för hans lukt då alla retar honom. Då tror Melvin att Maggie är intresserad av honom och frågar om de kan gå ut. Maggie kunde inte andas på grund av lukten som kom från Melvin, så hon visste inte vad hon skulle säga. Sedan tog Melvin Maggie till Sumpklubben, och Maggie älskade det stället så hon fortsatte att utnyttja Melvin. Till slut erkände hon att hon inte var hans flickvän.
 • Gympa Shorts (Ruben) – En insekt som älskar sina gympashorts nästan lika mycket som han älskar Dawn.
 • Germy – "Germy" Var Maggies kelbakterie som hon tog från det fria utan tillåtelse av sina föräldrar då hon trodde att Germy behövde henne.
 • Percy "Snap" Carpenter – "The Usual Insects" Snap är en myra som omges av sitt gäng. De torterar ofta andra insekter. I avsnittet "Hooligans" fick Maggie kontrollen över Snap, genom att ha fått reda på hans barnsliga hemligheter.
 • Zeb – "Rottingmuck Ranch" Är Frieda Peskys bror som äger en bakterieranch utanför Stickyfeet.
 • Troy – "Hot For Tutor" Är en av Aldrins vänner. När han var på middag hemma hos familjen Pesky blev både Maggie och Rayna kära i honom. Troy har hand om elever som behöver hjälp i matten på Buzzdale, så Maggie och Rayna fixar så de kör på matteproven.
 • Neep – "Best, Best Friends" Är en slags fluga. Liknar en fluga på ögonen och munnen, men har en grön kropp och gula ögon. Det enda hon säger är "neep". Hon och Maggie ställde upp som Bästa Bästa Vänner i en prisutdelning med en massa kategorier på Buzzdale. Neep blev Maggies nya bästa vän då Maggie blev sur på Rayna och Tammy, Raynas förra bästa vän som flyttade ifrån Stickyfeet men flyttade tillbaka. Men till slut vann Neep och Tammy Bästa Bästa Vänner-priset.
 • Tammy Zesty – "Best, Best Friends" Var Raynas bästa vän när de var små, men flyttade sedan ifrån Stickyfeet.
 • Brad – "Scout of Order" Brad är Puperts scoutgrupps ledare. I hans enda medverkan blir Maggie kär i honom och försöker att få bort allt det där töntiga med flugscouterna, och in med det coola. Så Maggie tar med sig truppen till gallerian och shoppar lite nya kläder. När flugscouternas överste får reda på detta får Brad sparken, så Maggie får fixa in honom igen.
 • De Flammande Malarna – "Bella Con Carney" Är Maggie och Raynas idoler. De är tre tuffa rockare som spelar musik som tjejerna älskar. Sångaren heter Günter och är troligen tysk, eftersom han pratar med tysk brytning.
 • Fru Cartflight – "Lunchlady" Är Raynas mamma. Namnet på pappan är dock okänt. Fru Cartflight är med för första gången som mattant i avsnittet "Lunchlady".

Röster[redigera | redigera wikitext]

Episoder[redigera | redigera wikitext]

Det surrar om Maggie var den andra Disney Channel-serien som lades ner efter en säsong. Bara 42 episoder producerades.

Säsong Ep # Första dag Sista dag
Säsong 1 21 17 juni 2005 27 maj 2006

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

 • På biografen som Maggie besöker i "The Flyinator" visas filmer vars titlar anspelar på riktiga storfilmer: "James Bug: Fly Another Day", översatt till "James Bagge: Med rätt att surra"; "The Lord of the Wings", översatt till "Sagan om Vingen" samt "The Last Samufly", översatt till "Den Siste Samuflugan".
 • I "Ladybugged" kommer Lacey från staden Beverly Gardens, troligen en anspelning på Beverly Hills.
 • I "King Flear" är hela episoden en parodi på Shakespeares pjäs Kung Lear.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]