Gravity Falls

Från Wikipedia
Gravity Falls
Skapad avAlex Hirsch
MedverkandeJason Ritter
Kristen Schaal
Alex Hirsch
Linda Cardellini
J.K. Simmons
MusikBrad Breeck
Antal avsnitt40
Längd (per avsnitt)23 minuter
29 minuter (endast "Berättelsen om två stycken Stan")
44 minuter (endast "Knäppmageddon 3: Ta tillbaka Falls")
Antal säsonger2
LandUSA USA
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagDisney Television Animation
Sändning
OriginalkanalDisney Channel (2012-2014)
Disney XD (2014-2016)
Originalvisning15 juni 2012
15 februari 2016
StatusAvslutad
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

Gravity Falls är en amerikansk animerad TV-serie producerad av Disney Television Animation för Disney Channel. Serien skapades av Alex Hirsch, en tidigare manusförfattare för Flapjack och På kroken. Det första avsnittet sändes som en förhandsvisning den 15 juni 2012 och serien debuterade officiellt den 29 juni 2012. Den 29 juli 2013 meddelade Disney Channel att ytterligare en säsong skulle sändas. Serien visas även på Disney XD. Serien fick sitt sista avsnitt 15 februari 2016.[1]

Disney XD har även en serie som heter Mysteriet i Gravity Falls[2]. Där tas mysterierna i Gravity Falls upp.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Serien handlar om de 12-åriga tvillingsyskonen Mabel och Mason "Dipper" Pines, vars föräldrar skickar iväg dem till deras farfars bror Stan i staden Gravity Falls i Oregon. "Grunkle" ("great uncle"; "gammel-farbror") Stan bor i och driver The Mystery Shack, en turistfälla som ger besökarna en inblick i världens mest bisarra museum. Dipper och Mabel förstår att det är något mycket märkligt som pågår och att de måste förlita sig på varann i denna främmande stad.

Huvudpersoner[redigera | redigera wikitext]

Dipper Pines (Jason Ritter, svenska: Freddy Åsblom), den 12-årige tvillingbrodern till Mabel Pines. Han finner en bok i skogen, som hjälper honom med dagens gåta. Dipper har svårt att sitta still och är alltid på jakt efter nästa gåta att lösa. Hans uppmärksamhet på detaljer är till hjälp vid lösandet av mysterier, men andra ifrågasätter hans trovärdighet på grund av hans ivrighet. Han anses vara intelligent trots sin unga ålder och kan inte vänta med att växa upp. Hans vägran att sitta still när det finns något mysterium som ska lösas gör honom rastlös. Han är målinriktad och rotar i detaljer. Det avslöjas i ett av avsnitten att Dipper är förälskad i Wendy. Han vet i sitt hjärta att han egentligen aldrig kommer att bli Wendys pojkvän, men det hindrar inte honom från att försöka göra något för henne. Han gillar tuggummi och popmusik. Han fick sitt namn från ett födelsemärke i pannan som är format som Karlavagnen (Big Dipper). Han önskar i hemlighet att han hette "Tyrone".

Mabel Pines (Kristen Schaal, svenska: Cecilia Wrangel Schough), den 12-åriga tvillingsystern till Dipper Pines. Mabel är excentrisk, en stark och energisk optimist, som uttrycker sig genom extremt färgglada stickade tröjor. Hennes utåtriktade, nyfikna personlighet hjälper ofta Dipper lösa mysterier, men hennes enfald är ofta som en belastning. Mabel tycker om tonårsromaner och söker romantik (särskilt vampyrer). Trots det hon ser i Gravity Falls, förblir hon optimist. Hon gick en gång på date med Lil' Gideon. Det avslöjas i avsnittet "Huvudjägarna" att Mabels hobby är konst och hantverk, och hon är faktiskt väldigt bra på det. I avsnittet "Irrationella skatten" blev hon officiellt kongressledamot, hennes politiska mål är att "legalisera allt." Hon vinner ett husdjur, en gris, i avsnittet "Tidsresenärens gris" och kallar den Waddles (Rulta). I avsnittet "The Deep End" får hon sin första kyss. I "Boss Mabel" avslöjas att när hon blir stressad blir hon en tyrann som Grunkle Stan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Gravity Falls, tidigare version.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]