Draco Malfoy

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Draco Malfoy
Harry Potter-rollfigur
Harry Potter studio tour- Life size Draco Malfoy dummy.jpg
Första framträdandeHarry Potter och de vises sten
SkådespelareTom Felton
Svensk dubbningLucas Krüger
Anknytning
LojalitetDödsätarna, Inkvisitorspatrullen, Lord Voldemort
ElevhemSlytherin
Information
KönMan
HårfärgVitblond
ÖgonfärgLjusgrå-blå
BlodRenblodig
FamiljFamiljen Malfoy

Draco Malfoy är en fiktiv figur i Harry Potter-böckerna av J.K. Rowling som går i samma årskurs som Harry Potter och som vanligtvis betraktas som Harrys fiende.

I filmerna spelas han av Tom Felton.

Draco Malfoy är son till Lucius Malfoy som är en tidigare Dödsätare - som bara ångrat sina handlingar officiellt - och som har "rent blod" och Narcissa Malfoy - (syster till Bellatrix Lestrange, se Familjen Black) och väldigt mån om Draco, vilket visar sig ha stor betydelse i den sista, avgörande striden. Draco är sonson till Abraxas Malfoy, vilket han inte är sen att skryta om. Den unge Malfoy har tagit efter sina föräldrar, och behandlar till exempel Hermione Granger illa för att hon har mugglare som föräldrar. Han är självsäker och nedlåtande och säger ofta elaka kommentarer till dem han inte gillar. Draco är medlem i Slytherins quidditchlag där han spelar sökare. Han blev medlem i den andra boken, Harry Potter och Hemligheternas kammare, efter att hans pappa sponsrat laget med nya kvastar. Draco är Harry Potters ärkefiende och kommer gärna på elaka knep för att sätta dit honom. Hans trollstav är av hagtorn och enhörningshår, tio tum lång och elastisk. Han har två vänner som heter Crabbe och Goyle. Crabbe dör i Harry Potter och dödsrelikerna när han gör så det börjar brinna i vidbehov-rummet, medan Malfoy blev räddad av Harry Potter.

Första gången Draco dyker upp i serien är när Harry Potter ska köpa en klädnad i madam Malkins butik i London i första boken Harry Potter och de vises sten. Draco vet inte vem Harry är, och vill bli vän med honom, men Harry upptäcker omedelbart vilken sorts person Draco är, och vill inte ha med honom att göra.

I boken Harry Potter och Halvblodsprinsen har Draco blivit Dödsätare och har fått i uppgift av Voldemort att döda Albus Dumbledore. Draco bemästrar då även ocklumenering, som han lärt sig av sin moster Bellatrix. Det visar sig dock att Draco inte klarar av att döda Dumbledore, han tvekar in i det sista. Hans mor har dock förutsett detta, så hon har fått Severus Snape, lärare på Hogwarts samt Dödsätare, att lova att genomföra uppdraget om Draco misslyckas. Snape dödar Dumbledore, varpå han och Draco flyr från skolan tillsammans.

I den avslutande boken, Harry Potter och dödsrelikerna, får får man se hur Draco inte är den tuffa person som han verkat vara. När det verkligen gäller vill han inte medverka till människors död. Ett gäng lett av Fenrir Grårygg dyker upp på Malfoy Manor för att överlämna de infångade Ron, Harry och Hermione. När Draco ombeds identifiera dem är han mycket tveksam och svarar undvikande. Senare tar Harry Dracos trollstav och använder den istället för sin egen som har gått sönder. Detta får stor betydelse i den sista striden mot Voldemort. Ett annat sätt på vilket Draco spelar in i historien är när Voldemort tror att han dödat Harry. Han ber en av sina undersåtar, Narcissa Malfoy, att kontrollera att Harry verkligen är död (vilket han inte är). Hon ljuger och säger att han är död i utbyte mot information om Draco. Harry räddar också livet på Malfoy två gånger under slutstriden. Crabbe och Goyle slutar att ta order av Malfoy i Harry Potter och dödsrelikerna.

I slutet av boken, när Fenixorden och Dumbledores armé har besegrat Voldemort, har Lucius och Narcissa övergett Dödsätarna. Deras son är viktigare för dem.

I epilogen som utspelar sig nitton år efter sista boken är Draco gift och har en son som heter Scorpius Hyperion Malfoy, som precis ska börja på Hogwarts. I efterhand har J.K. Rowling berättat att den i boken namnlösa hustrun heter Astoria Greengrass, som ej medverkar eller nämns i böckerna[1]. (Hennes storasyster Daphne nämns dock en gång i Fenixorden).

Draco Malfoys livshistora har varit väldigt tuff. Eftersom att han var renblodig så var han tvungen att vara lite som sin familj, umgås med trollkarlsfamiljer som endast var halvblod eller renblodiga. Hans far Lucius Malfoy var väldigt hård mot honom och förväntade sig att han skulle vara som honom, en ondskefull person. Dracos mor Narcissa Malfoy, verkade ha varit god egentligen, men hennes familj har förväntat sig att hon ska vara med renblodiga och ondskefull. Draco verkade då ha fått lite godhet i sig på grund av sin mor. Draco förstod att han var på fel sida när Bellatrix (Dracos moster) och andra dödsätare började förstöra skolan medan han tittade på. Draco hade ingen som han kunde vända sig till och kunde därför inte gå över till den goda sidan utan att Voldemort skulle döda hans familj och honom.

Källor[redigera | redigera wikitext]