Slytherin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Slytherins vapensköld.

Slytherin är ett fiktivt elevhem på Hogwarts i böckerna om Harry Potter. Elevhemmet har fått sitt namn efter Salazar Slytherin, som var med och grundade skolan. De som hamnar i Slytherin är de som är ambitiösa, listiga, kvicktänkta och har ofta men inte nödvändigt rent trollkarsblod. Djuret på deras emblem är en orm i silver, elevhemsspöket är den Blodige Baronen och det är Horace Snigelhorn som är elevhemsföreståndare, och han efterträdde Severus Snape 1997. Slytherins sovsal och uppehållsrum ligger nere i fängelsehålorna. För att komma in behöver man ange ett lösenord. Sällskapsrummet är avlångt och ligger långt under jorden (under sjön, eftersom Slytherin står nära elementet vatten) och har kala stenväggar som ser bruna ut av grundvattnet.

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

I den femte boken nämner Sorteringshatten att renblodigheten är en bidragande orsak till att elever hamnar i Slytherin. Det finns ingen anledning att tro att Mugglarfödda elever ("mugglare" kallas den icke-magiska "rasen", dvs. vanligt folk) inte sorteras dit, men är man renblodig så ökar sannolikheten att hamna i Slytherin. Det finns flera exempel på halvblodiga i elevhemmet (Snape, Voldemort). Faktum är att J.K. Rowling först valde att placera en karaktär, Mafalda, ett halvblod till en ynk och en Mugglare, i Slytherin. Det visar att Rowling inte enbart ser Slytherin som ett elevhem som har krav på renblodighet. Mafalda skulle ha varit en kusin till barnen Weasley, men hon togs bort ur boken, för att ge plats åt andra handlingar.

Enligt Albus Dumbledore (i Harry Potter och Hemligheternas kammare), värderar Slytherin de handplockade eleverna som bland annat talar ormspråk, är kvicktänkta och beslutsamma och inte tar hänsyn till skolans regler, vilket Dumbledore finner vara kvaliteter som Harry Potter besitter.

Till skillnad från de andra grundarna av Hogwarts ville Salazar Slytherin ha striktare antagningsregler, och att enbart de renblodiga trollkarlarna skulle vara välkomna på Hogwarts. Detta ledde till att Salazar tvingades lämna skolan, men inte innan han hunnit bygga en dold kammare under slottet, Hemligheternas Kammare. Ett millennium senare är elevhemmets elever fortfarande lika säkra på att de inte vill ha andra än renblodiga på Hogwarts, även om några halvblod, till exempel Voldemort och Snape var i Slytherin. Att rensa trollkarlsvärlden är utan tvekan ett av Lord Voldemorts mål. Det nämns ofta i böckerna (speciellt den första och andra), att de flesta onda trollkarlarna har varit i Slytherin. Det är okänt hur många onda trollkarlar Slytherin hade innan Tom Dolder kom till skolan, och då han kom dit började han påverka andra i sitt eget elevhem till att tycka såsom han själv. Dock finns det även goda trollkarlar i Slytherin, och ett självklart exempel är Horace Snigelhorn, som är föreståndare för elevhemmet. Severus Snapes lojalitet är osäker. En anledning till att elevhemmet är så impopulärt kan vara att eleverna verkar bry sig mest om sig själva och inte andra. Då Harry försöker springa iväg, eftersom han är rädd att hans närvaro ska försätta vännerna i fara i Harry Potter och Fenixorden, träffar Phineas Nigellus porträtt honom och säger "Vi Slytherinare är modiga, visst, men inte dumma. Om vi har möjlighet väljer vi till exempel alltid att rädda vårt eget skinn". J.K. Rowling har själv sagt att de flesta onda trollkarlarna är Slytherinare, men att de flesta Slytherinare inte är onda, och att vissa Dödsätare till och med kommer från andra elevhem.

Slytherins huvuddrag är list, beslutsamhet och ambition. Likaså Gryffindor är de också känslomässigt instabila. De är dock mindre dominerande och bestämda och är mindre utåtriktade i allmänhet. Istället för att uttrycka aggressiva känslor, riktar Slytherinare de inåt eller agerar på ett passivt sätt. Både Slytherin och Gryffindor är mycket mer drivna att lyckas än de andra: Gryffindor av stolthet och Slytherin av ambition. Slytherin är mycket skickliga på att manipulera. Slytherinare är mer pessimistiska, negativa och misstänksamma gentemot andra och deras handlingar. På grund av deras misstrogna synpunkter på andra, deras skeptiska världsbild är de mindre uttrycksfulla och kan upplevas kalla och avlägsna. En Slytherinares ambitiösa vilja kan få utlopp på olika sätt: Slytherin jobbar för att lyckas. Det kan gå på olika sätt, alltifrån att få toppbetyg i klassen eller bli bra på någon sport, det beror på.

Salazar Slytherin[redigera | redigera wikitext]

Salazar Slytherin
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
LojalitetOkänt, tidigare Hogwarts
ElevhemGrundare av Slytherin
Information
KönMan
HårfärgOkänt
Ögonfärgokänt
BlodRenblod
Magiska krafterOrmviskning

Salazar Slytherin var grundare av elevhemmet Slytherin på trollkarlsskolan Hogwarts. Han var stenhård med att ta in rätt elever till sitt elevhem. Bara de som var renblodiga häxor och trollkarlar fick börja i Slytherins elevhem, eftersom Salazar ansåg att bara renblodiga skulle undervisas i magi. Numera finns det dock minst två kända fall då halvblod hamnat i Slytherins elevhem en av dem är Severus Snape som var föreståndare för Slytherins elevhem och senare rektor,den andra var lord Voldemort. (Harry Potter kunde blivit det tredje kända om inte Sorteringshatten till sist placerat honom i Gryffindor. Harry är dock renras i och med att båda föräldrarna var magiska - men inte mammans släkt - så på så sätt är han halvblod). Det var även Slytherin som byggde Hemlighetens kammare med ingången inne på gamla flicktoaletten.

Ett av de föremål som omnämns mycket i de senare Harry Potter-böckerna är Salazar Slytherins medaljong som tidigare ägts av Slytherin och sedan förts vidare i hans släkt, detta gör Lord Voldemort till medaljongen sista rättmätiga ägare enligt släkttraditionen. Medaljongen gör sig mest känd som en av Lord Voldemorts horrokruxer.

Slytherin ses som en mycket stor magiker som ägde förmågan att tala ormspråk, en mycket ovanlig gåva som senare setts som ett tecken på svart magi. Lord Voldemort är släkt med Slytherin på sin mors sida, släkten Gaunt. Lord Voldemort kallas därför för Slytherins arvtagare, troligtvis för att han är den mäktigaste magiker som funnits i Slytherins släkt sedan Salazar själv var i livet. Det är därför som även Lord Voldemort kan tala ormspråk.

Förebilden till Salazar Slytherin är Portugals förre diktator António de Oliveira Salazar.

Vapensköld[redigera | redigera wikitext]

Djuret på vapenskölden är en orm, sedan Salazar Slytherin kunde tala med ormar, så kallad Ormviskning (Parselspråk). Färgerna är silver och grön. Slytherin värderar elever som är ambitiösa, listiga och kvicktänkta.

Elever under Harrys tid[redigera | redigera wikitext]

Draco Malfoy[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Draco Malfoy Har två "följeslagare" Crabbe och Goyle. Hans pappa heter Lucius Malfoy och är en dödsätare. Hans mamma heter Narcissa Malfoy(innan Black).

Vincent Crabbe[redigera | redigera wikitext]

Crabbe är en av Draco Malfoys trogna följeslagare. Han är stor och stark men trögtänkt. Med hjälp av polyjuice-elixir förvandlas Ron till Crabbe i Harry Potter och Hemligheternas kammare, i syftet att lura ur Malfoy att han är Slytherins arvtagare. I den sista boken dör Crabbe när han omedvetet förstör en horrukrux och startar en magisk eld.

Pansy Parkinson[redigera | redigera wikitext]

Slytherinelev som är väldigt förtjust i Draco Malfoy, Hon går på julbalen med honom i Harry Potter och den flammande bägaren. Hon beskrivs som en tjej med ljust hår men i filmerna har hon mörkt. Pansy beskrivs ha ett bulldog-liknande ansikte. Hon är också med i tågvagnen på Hogwartsexpressen när Harry spionerar på Draco Malfoy.

Gregory Goyle[redigera | redigera wikitext]

Precis som Vincent Crabbe ses Goyle ofta tillsammans med Draco Malfoy. Goyle är stor och stark men också är han trögtänkt. Harry förvandlas till Goyle med hjälp av polyjuice-elixir i den andra boken/filmen.

Elever före Harrys tid[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]