Dynasty (musikalbum av Kiss)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dynasty
Studioalbum av Kiss
Utgivning23 maj 1979
InspelatVåren 1979
GenreHårdrock
Längd39 m 02 s
SkivbolagCasablanca Records
ProducentVini Poncia
Kiss-kronologi
Double Platinum
1978
Dynasty
1979
Unmasked
1980

Dynasty är ett musikalbum av Kiss, släppt den 23 maj 1979. Det är gruppens sjunde studioalbum.

I och med detta album hakade Kiss till viss del på discovågen, i synnerhet med öppningsspåret I Was Made For Lovin' You som blev en stor hit men som också kändes som ett svek för många av de gamla fansen.

Originalmedlemmen Peter Criss medverkar endast på låten Dirty Livin', där han är trummis och sångare. I övrigt är det Anton Fig som spelar trummor. Gitarristen Ace Frehley sjunger låten 2,000 Man (The Rolling Stones-cover), Hard Times och Save Your Love. Vini Poncia medverkar på I Was Made for Lovin' You, där han spelar keyboard och körar.

Frehley spelar elbas på låtarna 2,000 Man, Hard Times och Save Your Love.

Låtförteckning[redigera | redigera wikitext]

Sida 1

 1. I Was Made For Lovin' You (Paul Stanley/Desmond Child/Vini Poncia) – 4:33
  • Lead Vocals:Paul Stanley
 2. 2,000 Man (Keith Richards/Mick Jagger) – 4:56
  • Lead Vocals:Ace Frehley
 3. Sure Know Something (Paul Stanley/Vini Poncia) – 4:01
  • Lead Vocals:Paul Stanley
 4. Dirty Livin' (Peter Criss, Vini Poncia, Stan Penridge) – 4:27
  • Lead Vocals:Peter Criss

Sida 2

 1. Charisma (Gene Simmons, Howard Marks) – 4:26
  • Lead Vocals:Gene Simmons
 2. Magic Touch (Paul Stanley) – 4:42
  • Lead Vocals:Paul Stanley
 3. Hard Times (Ace Frehley) – 3:29
  • Lead Vocals:Ace Frehley
 4. X-Ray Eyes (Gene Simmons) – 3:42
  • Lead Vocals:Gene Simmons
 5. Save Your Love (Ace Frehley) – 4:40
  • Lead Vocals:Ace Frehley

I Was Made For Lovin' You[redigera | redigera wikitext]

Se huvudartikeln I Was Made For Lovin' You

Låten är skriven av Paul Stanley, Desmond Child och Vini Poncia. Låten släpptes som singel 20 maj 1979 och tog sig till 11# på Billboard Hot 100.

2,000 Man[redigera | redigera wikitext]

2,000 Man är en cover av Rolling Stones och är skriven av Mick Jagger och Keith Richards.

Ace Frehley spelade in en demo av låten helt själv och tog med den till Dynasty-sessionen. Resten av bandet gillade Ace arrangemang på låten och man ändrade inte mycket från Ace egna demo. Ace hade gjort den akustiska låten till en riktig rocklåt och till ett signaturstycke för "The Spaceman".

Gene Simmons har berättat om det i en intervju " Ace kom i själva verket in med en egen demo till låten. Han hade redan fixat arrangemanget till 2,000 Man och vi älskade det direkt. Vi skriver oftast egna låtar till plattor. Vi brukar inte försöka skriva om andras låtar. Men i det här fallet kändes det så rätt. Det blev rätt så bra till sist". Ace spelade elbas på inspelningen. Ändringar i textväg från originalet var minimala. Ace bytte ut ett par ord mot originalet.

2,000 Man spelades live mellan 1979 och 1980. Det var under just den här låten som Ace körde sitt ensamma solo. Låten spelades under ett par fåtal gig på återförenings-turnén 1996/1997. Den spelades under två datum på Psycho Circus Tour. Den spelades även under nästan hela Farewell Tour.

Sure Know Something[redigera | redigera wikitext]

Sure Know Something är en låt av skriven av Paul Stanley och Vini Poncia. Den släpptes som andra singel från plattan den 30 september 1979. Singeln tog sig till en 47# på Billboard Hot 100.

Sure Know Something spelar Paul Stanley leadgitarr vilket inkluderar gitarrsolo. Låten släpptes som singel, som en uppföljare till I Was Made For Lovin' You. Den lyckades inte alls i USA där den bara tog sig till en 47#. Bäst lyckades den i Australien och Nederländerna där den hamnade på plats 10. I Tyskland blev B-sidan Dirty Livin' mer framgångsrik än Sure Know Something så man blev tvungna att byta plats på singlarna. Vini Poncia sjunger bakgrundsvokaler på låten. Vini blev aldrig särskilt nöjd på sättet som låten framfördes på Dynasty. Paul Stanley å andra sidan älskar fortfarande låten, men föredrar den som akustisk låt.

Sure Know Something har spelats live av Kiss på deras akustiska turné 1995. Den framfördes även 2003 i MelbourneKiss Symphony: Alive IV . Även där i akustisk version.

Dirty Livin'[redigera | redigera wikitext]

Dirty Livin' är en låt skriven av Peter Criss, Vini Poncia och Stan Penridge.

Dirty Livin' är den enda låten som inkluderar Peter Criss på trummor och sång. Dirty Livin härstammat från 1972 i ett av Peters band före Kiss nämligen Lips. Precis som Hooligan när den gick från demo till studioversionen så förlorade låten mycket av sitt funkljud. En annan likhet med Hooligan är att denna också handlar om Peters ungdom. Det finns även likheter med Kiss låten Black Diamond från första plattan. I texten sjunger Peter “I’ve gotta get away” och “Mainline out of China is due in tonight”. Både Getaway och Mainline är gamla Kiss låtar som Peter sjungit.

Dirty Livin' repeterades inför Dynasty Tour 1979 och har aldrig spelats sen dess.

Charisma[redigera | redigera wikitext]

Charisma är skriven av Gene Simmons och Howard Marks.

Hjälpen av Howard Marks skulle sporra Gene att skriva den här låten som baserades på en gammal Wicked Lester-låt nämligen Simple Type. Howard Marks, som var Kiss business manager, hade tidigare fått en kredit av Gene på en låt från Genes soloplatta nämligen Living In Sin. Enligt Gene skrev han låten kring en del textidéer från Howard.

Charisma spelades live 1995, men även en eller ett par gånger på 80-talet. Den finns på Youtube.

Magic Touch[redigera | redigera wikitext]

Magic Touch är skriven av Paul Stanley.

Paul Stanley spelar elbas på inspelningen. Magic Touch släpptes som singel i Frankrike med Ace Save Your Love som B-sida.

Låten handlar om en tjej som är fantastisk sexuellt men är inte riktigt så mycket för relationen. Killen i låten är rädd för att förlora henne för han vet att ingen någonsin igen kommer att få honom att känna sig så som hon fick genom hennes "Magic Touch" (Magiska vidrörning på svenska).

Magic Touch har aldrig spelats live av Kiss. Däremot spelade Paul Stanley den på hans senaste solo turné 2006/2007.

Hard Times[redigera | redigera wikitext]

Hard Times är skriven av Ace Frehley.

Ace har sällan skrivit låtar som verkligen har ett budskap eller mening. Hard Times är mer en självbiografisk låt. Det är en text som är mycket lik de texter Peter brukar ta med till bandet. Låten tar upp Ace alla trubbel i sin ungdom. Ace spelar elbas på inspelning och har länge önskat att bandet ska ta med den i sitt live set.

Hard Times har aldrig spelats av Kiss. Däremot har Ace spelat den en hel del på sina soloturnéer.

X-Ray Eyes[redigera | redigera wikitext]

X-Ray Eyes är en låt skriven av Gene Simmons.

X-Ray Eyes är en av de fyra låtar som Gene spelar bas på Dynasty. Från originaldemon gjordes bara små ändringar textmässigt. Gene har själv berättat om låten "Låten kom bara till helt enkelt. Förr i tiden så tvingade jag mig själv att skriva låtar även om jag inte hade några idéer. "

X-Ray Eyes har aldrig spelats live.

Save Your Love[redigera | redigera wikitext]

Save Your Love är skriven av Ace Frehley.

Ace spelar elbas på inspelningen. Dynasty var en period när Ace självförtroende var på topp efter framgångarna med hans soloalbum. Därför tog Ace mer material till bandet. Hans material var även mer likt bandets gamla låtar. På Dynasty har Ace till och med mer material än Gene Simmons.

Save Your Love har aldrig spelats live.

Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]