Revenge (musikalbum av Kiss)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Revenge
Studioalbum av KISS
Utgivning 14 maj 1992
Inspelat December 1991 - mars 1992
Genre Hårdrock
Längd 58:49
Skivbolag Mercury/PolyGram
Producent Bob Ezrin
KISS-kronologi
Hot in the Shade
(1989)
Revenge
(1992)
Alive III
(1993)

Revenge är hårdrocksgruppen Kiss sextonde studioalbum, utgivet den 14 maj 1992.

Revenge är det första albumet med trummisen Eric Singer, ersättare för Eric Carr, som hade avlidit i sviterna av cancer i november 1991. Revenge anses allmänt[av vem?] vara det bästa som Kiss presterat sedan 1983 års Lick It Up. Tidigare medlemmen Vinnie Vincent har del i skivan som låtskrivare. Vincent har bland annat del i den hårda "Unholy" samt "Heart Of Chrome" och "I Just Wanna".

Sista spåret, "Carr Jam 1981", är en jamsession med ett trumsolo av Eric Carr.

Skivan kom att bli det sista reguljära skivsläppet av bandet innan Gene Simmons och Paul Stanley 1995 återförenade originalsättningen.

Fyra singlar släpptes, "God Gave Rock 'n' Roll to You II", "Unholy", "Domino" och "I Just Wanna".

"Jam Session" är inspelat med Ace Frehley på gitarr under 1981. Det är en del av låten "Escape From The Island". Eric Carr medverkar på videon till "God Gave Rock 'n' Roll to You II". Han gjorde runt 50 omtagningar då han ville försäkra sig om att det skulle bli perfekt. Carrs bidrag till plattan är bakgrundssång på låten"God Gave Rock 'n' Roll to You II" då han på grund av sin sjukdom var för svag för att vara mer delaktig.

Låtförteckning[redigera | redigera wikitext]

 1. Unholy - (3:40) (Simmons/Vincent)
  • Lead Vocals: Gene Simmons
 2. Take It Off - (4:50) (Simmons/Ezrin/Roberts)
  • Lead Vocals: Paul Stanley
 3. Tough Love - (3:44) (Stanley/Kulick/Ezrin)
  • Lead Vocals: Paul Stanley
 4. Spit - (3:32) (Simmons/Van Zen/Stanley)
  • Lead Vocals: Gene Simmons/Paul Stanley
 5. God Gave Rock 'N' Roll To You II - (5:18) (Ballard/Stanley/Simmons/Ezrin)
  • Lead Vocals: Paul Stanley/Gene Simmons
 6. Domino - (4:01) (Simmons)
  • Lead Vocals: Gene Simmons
 7. Heart Of Chrome - (4:02) (Stanley/Vincent/Ezrin)
  • Lead Vocals: Paul Stanley
 8. Thou Shalt Not - (3:59) (Simmons/Damon)
  • Lead Vocals: Gene Simmons
 9. Every Time I Look At You - (4:38) (Stanley/Ezrin)
  • Lead Vocals: Paul Stanley
 10. Paralyzed - (4:14) (Simmons/Ezrin)
  • Lead Vocals: Gene Simmons
 11. I Just Wanna - (4:07) (Stanley/Vincent)
  • Lead Vocals: Paul Stanley
 12. Carr Jam 1981 - (2:46) (Carr)(instrumental)

Unholy[redigera | redigera wikitext]

Unholy är en låt skriven av Gene Simmons och Vinnie Vincent. Låten släpptes som första singel 1991.

Unholy är Genes första singel sedan I Love It Loud från Creatures of the Night, 1982. Gene fick idén till låten efter att hört en låt av Doro Pesch, skriven av Adam Mitchell som hette Unholy Love. " Jag bara älskade ordet 'unholy'. Jag skrev det mesta på Unholy, inklusive titeln. Jag spelade in en demo på låten och kom tillbaka med refrängen klar. Vinnie Vincent kom sedan in i bilden och hjälpte till med texten." Detta var första gången Gene öppnade en studioplatta. Andra gången blev på Carnival Of Souls.

Det tyska metalbandet Die Ärtze spelade in en version av låten som senare kom på plattan Kiss My Ass.

Unholy spelades live från 1991 - 1995 och kom först tillbaka 2004 men har sedan dess varit orörd.

Take It Off[redigera | redigera wikitext]

Take It Off är skriven av Paul Stanley, Bob Ezrin och Kane Roberts.

Paul ville skriva en låt som skulle kunna spelas på alla strippbarerna, som skulle vara bra för dansöserna att dansa till. I och med Take It Off ville Paul inte prata ner dansöserna utan istället visa sin vördnad för dem. Lick It Up från Lick It Up 1983, var en annan låt som spelades mycket på strippbarerna.

Take It Off var den enda låten från plattan som Eric Singer inte spelade trummor på. Trumstockarna sköttes istället av Kevin Valentine. Eric hade snabbt spelat in trummorna innan han åkte på Europa-turné tillsammans med Alice Cooper. Bob Ezrin kände dock att trummorna kunde bli mycket bättre och bestämde sig då för att ringa in Kevin Valentine som fick spela in trummorna på låten.

Take It Off spelades live mellan åren 1992 - 1995 men har sedan dess varit orörd.

Tough Love[redigera | redigera wikitext]

Tough Love är en låt skriven av Paul Stanley, Bruce Kulick och Bob Ezrin.

Tough Love påbörjades efter att Bruce Kulick skrivit huvudriffet i låten och sedan fått hjälp av Stanley och Ezrin. Intressant på denna låten är att det är Bruce som spelas elbas istället för Gene Simmons. Bruce har själv berättat om det "Eftersom det var jag som skrev huvudriffet så sade jag till Gene, 'Vill du lära dig den här låten?'. Bob sade att jag kunde spela in basen så länge vilket, jag gjorde. Gene lyssnade sedan på min inspelning och tyckte att vi lika gärna kunde behålla den. Jag spelade bas på en del andra låtar också, bland andra 'Forever' och 'Every Time I Look At You'. Jag måste säga att jag gör en jäkligt bra imitation av Genes basspel."

Tough Love har aldrig spelats live.

Spit[redigera | redigera wikitext]

Spit är skriven av Gene Simmons, Paul Stanley och Scott Van Zen.

Gene kom på titeln till låten. "Spit" är ett annat ord för "shit" och det var därifrån Gene fick idén. Gene har berättat närmare om låten " Jag och Scott van Zen skrev material och jag sade 'Jag har denna idén att stjäla delar av Fleetwood Mac låten 'The Green Manalishi'. Den har ett gitarr riff som sedan tystnar och sedan börjar sångaren sjunga. Jag använde då delvis texten från en gammal låt jag skrivit vid namn 'Mongoloid Man'."

Även Bruce har berättat om låten " När jag lade in en del av 'Star Spangled Banner" i solot så var det bara jag som försökte tänka så extremt som möjligt. Det kändes helt enkelt rätt att göra det." Spit har aldrig framförts elektriskt men spelades live under Kiss akustiska turné 1995.

God Gave Rock 'N' Roll To You II[redigera | redigera wikitext]

Se huvudartikel God Gave Rock 'N' Roll To You II

Låten är skriven av Paul Stanley, Gene Simmons, Bob Ezrin och Russ Ballard. Låten släpptes som singel 1991 och hamnade på en 21 # på Billboard Hot 100.

God Gave Rock 'N' Roll To You II var en omarbetning på Argents God Gave Rock 'N' Roll To You från 1973.

Domino[redigera | redigera wikitext]

Domino är en låt skriven av Gene Simmons. Låten släpptes som singel 1992 och hamnade på 26 # på Billboard Hot 100.

Domino är en ZZ Top inspirerad låt skriven av Simmons. Gene har själv kommenterat låten " Domino kom till väldigt snabbt. Jag skrev hela låten nästan direkt. Domino är som en blandning mellan ZZ Top och något annat. Jag skrev först titeln och sedan ackordsföljden och melodier. När musiken sedan var färdig så skrev jag texten."

Gene själv hade inte tid att spela in demon själv utan hyrde istället in Silent Rage som fick spela in demon. Versionen som finns med på Kiss Box Metal Plaque är Silent Rages version som är ytterst lik Kiss slutliga version. Gene Simmons spelar kompgitarr på låten.

Domino spelades live från 1992 - 1995 men har varit orörd sen dess.

Heart Of Chrome[redigera | redigera wikitext]

Heart Of Chrome är skriven av Paul Stanley, Bob Ezrin och Vinnie Vincent.

Paul fick idén till låten från Jim Steinmans Chrome Heart. Vad som är intressant är att Gene Simmons och Bruce Kulick också jobbade på en låt under Revenge-inspelningen som hette Chrome Heart. Paul har berättat att han på ett schysst sätt bytte ut "Heart of Stone" till "Heart of Chrome". Heart of Chrome är en låt Stanley är mycket nöjd över. Vinnie Vincent, som var en av låt skrivarna har också kommenterat låten "Jag stack innan vi hann färdigställa Heart of Chrome så jag var inte med i slutskedet. Personligen tycker att låten hade kunnat bli mycket bättre än den blev."

Heart of Chrome har aldrig spelats live.

Thou Shalt Not[redigera | redigera wikitext]

Thou Shalt Not är skriven av Gene Simmons och Mark Damon.

Thou Shalt Not var Genes strävan att skriva en låt i Humble Pies I Don't Need No Doctor anda. Han ville skriva en låt i just den ackordföljden som Humble Pie använt, nämligen A-C-D. Titeln till låten fick Gene efter att en vän till honom berättat om ett tjejband som hette Thou Shalt Not, som varit riktigt dåliga. Gene hade nappat på idén och tyckte att det var ett utmärkt låtnamn. Texten förklarar om Genes misstro till alla människor som tror att de är mer än vad de är. Människor som försöker säga att man ska göra si och så. Detta märks tydligt i textrader som "He said, kindly reconsider the sins of your past. And I said, Mister, you can kindly kiss my ass".

Thou Shalt Not har aldrig spelats live.

Everytime I Look At You[redigera | redigera wikitext]

Everytime I Look At You är skriven av Paul Stanley och Bob Ezrin. Låten släpptes som femte singel 1992.

Paul Stanley har berättat om låten i en intervju " Jag älskar att skriva ballader. Jag älskar att skriva minnesvärda låtar. Jag är själv uppväxt med att spela akustiskgitarr. Jag brukar ofta spela Everytime I Look At You när jag är hemma. Det var helt klart rätt låt vid fel tidpunkt. Låten fick inte den respons jag hade hoppats på. Men så är det, en del saker kan man inte ta för givet." Låten handlar om en kille som förstör ett förhållande men tänker verkligen efter nu och förklarar för tjejen vad hon egentligen betydde för honom.

Dick Wagner spelar gitarrsolot på låten. Bruce Kulick hade försökt komma på ett solo men inget hade varit tillräckligt bra. Bob Ezrin valde då att ringa in Wagner som spelade in solot. Bruce Kulick spelar elbas på låten och Paul Stanley spelar akustisk gitarr.

Everytime I Look At You spelades live under Kiss akustiska turné 1995.

Paralyzed[redigera | redigera wikitext]

Paralyzed är en låt skriven av Gene Simmons och Bob Ezrin.

Paralyzed är en låt som till största delen skrevs av Gene Simmons. Bob kom på namnet till låten och en del av melodin. Gene var aldrig riktigt nöjd med originalet utan föredrog demon där han sjöng med en mer djupare röst, lite som Domino. Det var Bob som ändrade på hur Gene skulle sjunga. Ett tag så var det tänkt att Gene skulle rappa i låten. Bob skrev till och med ner det och började jobba på att få till rappen innan det till sist skrotades.

Paralyzed har aldrig framförts live.

I Just Wanna[redigera | redigera wikitext]

I Just Wanna är skriven av Paul Stanley och Vinnie Vincent. Låten släpptes som singel 1992 och hamnade på 34 # på Billboard Hot 100.

I Just Wanna är en låt som är kraftigt inspirerad av Eddie Cochrans Summertime Blues. Paul Stanley har själv kommenterat låten " Jag hade en idé att gitarren skulle svara sången. Jag älskar låten. Särskilt det lilla lugna partiet. Men jag älskade ju nästan allt vi gjorde med Bob på Revenge."

En video till låten spelades in Park Royal Studios, London 23 maj 1992 och regisserade av Paul Rachman.

I Just Wanna spelades live från 1992 - 1995 innan den skrotades för gott.

Carr Jam 1981[redigera | redigera wikitext]

Carr Jam 1981 är skriven av Eric Carr.

Carr Jam 1981 är en demo som Ace och Eric jobbade på 1981 till (Music From) The Elder som aldrig blev något. Som demo hette den Heaven. På senare dagar slutade dock låten upp som BreakoutAce Frehleys första solo-platta. Ace gitarrarbete försvann dock när Bruce Kulick fick dubba den. Låten innehåller ett långt trumsolo och låten kom med på skivan som en hyllning till Eric.

Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 • KISS: Behind The Mask