Crazy Nights

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Crazy Nights
Studioalbum av Kiss
Utgivning 18 september 1987
Inspelat Mars - juni 1987
Genre Hårdrock
Längd 42 m 58 s
Skivbolag Mercury/PolyGram
Producent Ron Nevison
Kiss-kronologi
Asylum
1985
Crazy Nights
1987
Smashes, Thrashes & Hits
1988

Crazy Nights är hårdrocksgruppen Kiss fjortonde studioalbum, utgivet den 18 september 1987. Låten "Crazy Crazy Nights" blev en megahit i England. Denna platta har mer av ett popstuk och hamnade på plats 19 på Billboardlistan.

Tre musikvideor spelades in från Crazy Nights: "Crazy Crazy Nights", "Reason to Live" och "Turn on the Night".

"No, No, No" är en av fyra låtar som tre medlemmar från bandet skrivit tillsammans. Den andre är "Childhood's End" från Carnival of Souls: The Final Sessions. Den tredje är "I'm An Animal" från Sonic Boom och den fjärde är "Wall Of Sound" från Monster. Paul Stanley hade två demos som aldrig platsade. De två hette "Time Traveller" och "Sword and Stone". De planerades att släppas på Stanleys soloalbum 1988, men skivan gavs aldrig ut.

Låtförteckning[redigera | redigera wikitext]

Sida 1

 1. Crazy Crazy Nights - (3:47) (Paul Stanley/Adam Mitchell)
  • Lead Vocals: Paul Stanley
 2. I'll Fight Hell to Hold You - (4.09) (Stanley/Adam Mitchell/Bruce Kulick)
  • Lead Vocals: Paul Stanley
 3. Bang Bang You - (3:53) (Stanley/Desmond Child)
  • Lead Vocals: Paul Stanley
 4. No, No, No - (4:17) (Gene Simmons/Kulick/Eric Carr)
  • Lead Vocals: Gene Simmons
 5. Hell or High Water - (3:27) (Simmons/Kulick)
  • Lead Vocals: Gene Simmons
 6. My Way - (3:59) (Stanley/Desmond Child/Bruce Turgon)
  • Lead Vocals: Paul Stanley

Sida 2

 1. When Your Walls Come Down - (3:23) (Stanley/Adam Mitchell/Kulick)
  • Lead Vocals: Paul Stanley
 2. Reason to Live - (4:00) (Stanley/Desmond Child)
  • Lead Vocals: Paul Stanley
 3. Good Girl Gone Bad - (4:34)(Simmons/Davitt Sigerson/Peter Diggins)
  • Lead Vocals: Gene Simmons
 4. Turn on the Night - (3:18) (Stanley/Diane Warren)
  • Lead Vocals: Paul Stanley
 5. Thief in the Night - (4:06) (Simmons/Mitch Weissman)
  • Lead Vocals: Gene Simmons

Crazy Crazy Nights[redigera | redigera wikitext]

Crazy Crazy Nights är skriven av Paul Stanley och Adam Mitchell. Låten släpptes som singel den 18 augusti 1987. Låten tog sig till en 65# plats på Billboard Hot 100.

I tidiga intervjuer 1987 så berättade Paul att Kiss skrev låtar till nya plattan med hjälp av keyboard. Det tyckte många var konstig för ett band som skrivit alla sina låtar på akustiska gitarrer. En av låtarna som skrevs med keyboard var Crazy Crazy Night som var ämnad att bli första singel innan bandet ens gick in i studion. Vanligtvis så skiljde sig inte Pauls demo version mycket från originalet. Paul själv är relativt förtjust i låten men skulle föredragit mer gitarrer och mindre keyboard. Paul har berättat om det "Det är en riktigt bra låt men jag är inte särskilt förtjust i hur den lät på albumversionen. Det finns många låtar jag tycker är fullständigt skit men Crazy Crazy Nights är inte en av dem."

Paul har berättat om låten "Jag hängde ute med Adam Mitchell en kväll och jag sade 'Crazy Crazy Nights' är en grym titel. Jag stack hem till mig själv den kvällen och skrev refrängen. Jag ringde dagen efter till Adam och vi skrev klart den. " Låten handlar helt enkelt om att stå upp för sig själv.

Crazy Crazy Nights spelades live mellan 1987 och 1990. År 2010 spelades låten live igen under turnén Sonic Boom Over Europe: From the Beginning to the Boom.

I'll Fight Hell to Hold You[redigera | redigera wikitext]

I'll Fight Hell to Hold You är skriven av Paul Stanley, Bruce Kulick och Adam Mitchell.

Låten skrevs i New York och titeln var det Paul Stanley som kom på. Paul Stanley kom på huvudriffet till en början innan Bruce Kulick ändrade lite på riffet. Adam Mitchell hjälpte sedan till att göra allt till en låt. Till denna låten ville Paul ha en starkt passionerad sång.

I'll Fight Hell to Hold You har aldrig spelats live.

Bang Bang You[redigera | redigera wikitext]

Bang Bang You är skriven av Paul Stanley och Desmond Child.

I denna låten valde Paul och Desmond att återinföra Love Gun i texten. Paul har beskrivit texten som "den klassiska historien om pojkar som leker med sina leksaker". Både Paul och Desmond gillade bandet Sonny Bono och Bang Bang You var inspirerad av deras låt Bang Bang(My Baby Shot Me Down).

Bang Bang You spelades under Crazy Nights Tour men slopades sedan.

No, No, No[redigera | redigera wikitext]

No, No, No är skriven av Gene Simmons, Bruce Kulick och Eric Carr.

No, No, No hade två olika demo namn vid namn Assume The Position och Down On All Fours. Låten började med att Bruce skrev huvudriffet och Eric Carr hjälpte till att göra allt till en låt i Bruces lägenhet i New York. Gene hoppade sedan på låtskrivandet och skrev all text och kom på melodin. Låten blev en av Bruces favoriter på plattan då den är snabb, vild och innehåller mycket gitarrspel. Gene däremot var aldrig särskilt förtjust i låten.

No, No, No spelades live på Crazy Nights Tour.

Hell Or High Water[redigera | redigera wikitext]

Hell Or High Water är skriven av Gene Simmons och Bruce Kulick.

Låten härstammar från Asylum Tour 1985/1986. Bruce skrev en ackordföljd som Gene gillade mycket. Bruce kom även på titeln. Gene skrev då text och melodi till låten.

Hell Or High Water spelades bara på ett mycket fåtal gigg under Crazy Nights Tour innan den skrotades.

My Way[redigera | redigera wikitext]

My Way är skriven av Paul Stanley, Desmond Child och Bruce Turgon.

Paul har berättat om låten "My Way var en låt jag skrev på keyboard. Eftersom jag inte är särskilt bra på keyboard så var det rätt så intressant. Jag tycker att en låt som My Way går i onödigt hög sångstämma. Jag var så fascinerad av mitt eget register att My Way mer blev av en utmaning för mig för att se hur högt jag kunde sjunga. Jag tycker låtarna är bra på Crazy Nights men alla låtarna hade kunnat bli så mycket bättre." Låten handlar om att vara dig själv oavsett vad.

My Way har aldrig spelats live.

When Your Walls Come Down[redigera | redigera wikitext]

When Your Walls Come Down är skriven av Paul Stanley, Bruce Kulick och Adam Mitchell.

Bruce kom på ett riff i Van Halenanda som senare skulle bli vers på låten. Detta hände under Asylum Tour. Paul tyckte om riffet och Bruce och Paul satt ner och jobbade på låten. Sedan gjorde Paul och Adam Mitchell det sista till låten utan att ha Bruce närvarande.

When Your Walls Come Down spelades knappt live alls på Crazy Nights Tour eftersom låten inte funkade alls i liveversion.

Reason To Live[redigera | redigera wikitext]

Reason To Live är skriven av Paul Stanley och Desmond Child. Den släpptes som singel 1 november 1987. Låten kom på 64:e plats på Billboard Hot 100.

Paul har berättat att de mesta powerballader handlar om att någon lämnar någon i ett förhållande och den andre kan inte leva utan den andre. I denna låten ville Paul skriva en positiv text i stället för en sorgsen. Paul har berättat om låten "Jag kommer ihåg när jag ringde till Gene och spelade den genom telefonen för honom. Jag spelade låten och Gene var helt stum på andra sidan luren."

Desmond Child har också berättat om låten "Reason To Live var mest min låt. Det var mer av en keyboardlåt. Jag skrev all musik och det Paul gjorde var att skriva text. Han gjorde små grejer på musiken men denna låten är mer min stil än vad det är Kiss."

Reason To Live spelades live på Crazy Nights Tour men har inte spelats sen dess.

Good Girl Gone Bad[redigera | redigera wikitext]

Good Girl Gone Bad är skriven av Gene Simmons, Davitt Sigerson och Peter Diggins.

Davitt och Peter var två nya medlemmar i Kisslägret. Davitt var vän med Gene och Peter var Davitts låtskrivarpartner. Gene har berättat om det "Davitt var president för Mercury Records på den tiden. Jag bodde i Shannon Tweeds lägenhet då så jag och Davitt träffades där och skrev låten. Vi hjälptes åt med texten men melodin och ackordstrukturen var min idé." Låten handlar om en ung tjej Gene träffade under sin collegetid. Hon var en blyg och avskild oskuld innan hon träffade Gene. Låten handlar om när flickan förlorar sin oskuld i baksätet på Genes bil med en av Genes vänner.

Good Girl Gone Bad har aldrig spelats live.

Turn On The Night[redigera | redigera wikitext]

Turn On The Night är skriven av Paul Stanley och Diane Warren. Låten släpptes som singel 27 februari 1988.

Låten skrevs runt mars/april 1987 och var det första samarbetet mellan Paul och den nyblivne stjärnan Diane Warren. Paul har berättat om när låten skrevs "Jag kände Diane innan hon ens blev Diane Warren. När jag skrev låtar till Crazy Night så ville jag gärna skriva en låt tillsammans med henne. Diane kom på titeln och sedan så skrev vi den. Hon hade en mycket stor del i låtskrivandet".

Turn On The Night har aldrig spelats live, men har spelats på Bruce Kulicks solo tour.

Thief In The Night[redigera | redigera wikitext]

Thief In The Night är skriven av Gene Simmons och Mitch Weissman.

Musiken är helt skriven av Mitch Weissman och tillsammans med Gene skrev han texten. På ett sätt så är låten lite av en cover. När Gene Simmons producerade Wendy O. Williams platta 1984 så gav han låten till Wendy som spelade in den. Anledningen till att Kiss spelade in den var enligt Gene för att han helt enkelt gillade låten.

Thief In The Night har aldrig framförts live.

Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 • [1]
 • Kiss - Behind The Mask