Nätneutralitet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Symbol för nätverk neutralitet i svenska.svg

Nätneutralitet (engelska: net neutrality) är ett uttryck som myntades i USA i början av 2000-talet av politiska motståndare till möjligheten för telekombolag och internetleverantörer att kontrollera informationsflödet över Internet, och att viss trafik får högre prioritet.

Begreppet har en motsvarighet i 1800-talets amerikanska telegraflagar, som sade att all trafik skulle överföras opartiskt oavsett avsändare och mottagare (undantaget meddelanden från staten).

Regleringen av nätneutralitet sköts i Sverige av Post- och Telestyrelsen (PTS) som arbetar inom ramen för det europeiska samarbetsorganet Body of European Regulators of Electronic Communications (BEREC).[1] I USA regleras nätneutraliteten av FCC.

I Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige har det förekommit att mobiloperatörer vill hindra kunder från möjligheten att ringa över internet i mobilen.[2] Telia har erbjudit sina kunder gratis surf på vissa utvalda sociala medier.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”PTS - Nätneutralitet” (på sv). www.pts.se. https://www.pts.se/sv/Bransch/Internet/Oppenhet-till-internet/. Läst 20 april 2016. 
  2. ^ TT. "Förbjudet blockera Internetsamtal", 9 februari 2011. Åtkomst den 29 maj 2017.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]