Glock 17

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Glock 17
Glock 17 (6825676904).jpg
Glock 17, med detaljer
Typ Semi-automatisk pistol
Ursprungsplats Österrike Österrike
Tjänstehistoria
I tjänst 1983 –
Använts av Militär, Polis, Sportskyttar, Självförsvar
Produktionshistoria
Tillverkare Glock
Producerad 1983 –
Varianter G17C (rekyldämpad) / G17L / G17OD / G17MB / G17RTF-2/ G18
Specifikationer
Vikt Oladdad: 625 g
Laddad: 874 g
Längd 186 mm
Piplängd 114 mm

Kaliber 9 × 19 mm Parabellum
Effektiv räckvidd 50 meter
Frammatning 17/19/33 patroners magasin

Glock 17 är en halvautomatisk pistol med kaliber 9 × 19 mm tillverkad i Österrike av Glock Ges.m.b.H. Vapnet introducerades som Glocks första pistolmodell 1983 och var då en av de första pistolerna att nyttja en stomme i polymer.

Vapnet är mycket pålitligt och tåligt. Det skiljer sig från andra främst genom den unika säkringen, som finns i själva avtryckaren, och som frigörs först i skottögonblicket. Vapnet saknar också hane, och kan därför inte spännas separat, vilket är fallet på andra vapen av samma typ. Magasinskapaciteten är 17 patroner och vikten endast 874 gram.

Benämningen "Glock 17" kommer av att det är konstruktören Gaston Glocks sjuttonde patent. Glock har tidigare designat och tillverkat knivar och spadar till österrikiska armén, även dessa tillverkade av den polymer, "Polymer 2" (en variant av nylon 6) som används i stommen till pistolerna.

Grundkonstruktionen används som grund för ett flertal andra pistolmodeller från tillverkaren. Modellerna skiljer sig åt främst i fråga om storlek och kaliber.

Vapnet är mycket vanligt förekommande inom försvar och polis världen över. Det används bland annat av det svenska, norska, finska och holländska försvaret.

Handhavande[redigera | redigera wikitext]

Till skillnad från många andra pistoler saknar Glock 17 en manuell säkring.

Inbyggt i avtryckaren finns istället en säkring som förhindrar att avtryckaren förs bakåt oavsiktligt. Avtryckarsäkringen och avtryckaren måste båda vara fullt intryckta för att pistolen skall avfyras. Om säkringen inte är intryckt kommer avtryckaren inte kunna röra sig bakåt och avfyra pistolen. Säkringen är designad för att skydda mot oavsiktlig avfyrning om vapnet tappas i marken eller utsätts för lateralt tryck.

Pipa[redigera | redigera wikitext]

Pipan på Glock 17 har polygonal räffling med sex släta ytor som tillsammans bildar ett kantigt hål. Tillverkningen skiljer sig från traditionella metoder och, då processen är densamma som för eldrör till artilleripjäser. Denna metod ger pipan dess överlägsna styrka.[källa behövs]

Generationer[redigera | redigera wikitext]

Första generationens Glock 17 med öppen mantel.
Andra generation Glock 17.
Tredje generationen Glock 17C.
Standardsikte, gen 1 Glock 17.

Det finns fem generationer av vapnet:

  • Generation ett hade en uniform yta runt hela pistolgreppet.
  • Generation två hade näthuggning på fram och baksidan av pistolgreppet.
  • Generation tre har fingergrepp på framsidan av pistolgreppet samt ett särskilt fäste, Universal Rail, framför varbygeln. Två varianter finns, Glock 17 MB med dubbelsidig magasinspärr samt Glock 17 RTF-2, Rough Texture Finish.
  • Generation fyra introducerade en dubbelsidig förstorad magasinsspärr, dubbel rekylfjäder, utbytbar greppyta bak.
  • Generation fem introducerade en mantelspärr på höger sida vapnet, för att ge vänsterhänta samma möjligheter som högerhänta, en ny nDLC finish, en uppgraderad räffling (fortfarande polygonal) av pipan, tog bort fingergreppet som kom i generation tre och introducerade en orange patronförare i magasinet. Numera kommer Gen5 med Front Serrations (skärning för bättre grepp även framtill på manteln) vilket är en stor fördel om man skjuter IPSC med rödpunktssikte.

Användning inom det Svenska försvaret[redigera | redigera wikitext]

När FMV skulle ersätta Försvarsmaktens åldrade tjänstepistol m/40, var ett krav att den nya pistolen skulle klara av att skjuta Kpist-ammunitionen m/39B som fanns i stor omfattning inom försvaret. Ett antal olika vapen testades, och valet föll på Glock just för att den inte visade något onormalt slitage, trots att stålmanteln på denna ammunition orsakar ett högre slitage i pipan än normalt.

Glock 17 har den militära beteckningen Pistol m/88. Vapnet har köpts in i flera omgångar, och därför förekommer flera varianter. De vapen som anskaffats av generation tre har fått beteckningen Pistol 88C2.

Pistol m/88B är det svenska försvarets beteckning på Glock 19 som används av flygvapnets piloter.

Mytbildning[redigera | redigera wikitext]

En vanlig myt om Glock 17 är att den är tillverkad helt i plast och därför inte ger utslag i metalldetektorer. Detta är inte sant, då stommen innehåller ett antal metalldelar, samt att både manteln och pipan är gjorda av stål.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]