Gubbe

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gubbe AB, som tillhör bolaget Gubbe Sydänystävä OY, är ett bolag grundat i november 2018 av Sandra Lounamaa (VD) och Meri-Tuuli Laaksonen i Finland. Gubbe har huvudkontor i Esbo (Finland), och har ca 50 anställda personer.

Meri-Tuuli Laaksonen och Sandra Lounamaa (VD) grundade Gubbe år 2018.

Gubbe är en seniortjänst för människor över 65 år som behöver hjälp i vardagen. Det kan handla om hushållssysslor, städning, matlagning eller dylikt. Gubbe erbjuder även olika aktiviteter som promenadsällskap eller gymnastik. Den äldre kunden får en s.k Gubbe-vän, en ungdom över 16 år, som regelbundet gör besök hemma hos kunden. Kunden kan bo hemma, på äldreboende eller på sjukhus. (https://se.gubbe.com/) I Sverige är tjänsten berättigad för RUT-avdrag, och ett besök på två timmar som sker en gång i veckan kostar 1880 kronor i månaden.

Aktivering och hjälp för äldre.

Grundarna av Gubbe, Meri-Tuuli Laaksonen (vänster) och Sandra Lounamaa (höger).

Gubbe betjänar i hela Finland och Sverige, och planerar en expansion till England under hösten 2022. (https://www.breakit.se/artikel/33019/gubbe-siktar-mot-storbritannien-plockar-in-42-miljoner) Ungefär 1000 kunder använder tjänsten, och kring 10.000 ungdomar i Finland och Sverige som registrerat sig för att arbeta som Gubbe-vän.

Aktivering och hjälp för äldre.

Bland Gubbes investerare från den senaste rudan i maj 2022 finns finns Spintop Ventures, Tesi och Nidoco. Också de tidigare investerarna deltar, liksom affärsängeln och Cooler Future-grundaren Moaffak Ahmed. Gubbe fick då totalt en investering på 42 miljoner kronor.

Gubbe är från början dialektalt och betyder liten klump.

Det används på olika sätt som:

Gubben i betydelsen äldre man som stereotyp[redigera | redigera wikitext]

Det finns några olika stereotyper för äldre män. Den mest positiva är arketypen Den gamle mannen som är så klok att han är en symbol för vishet. Andra gubb-stereotyper är:

  • den sure och otrevlige gubben som ständigt gnatar och bråkar och som byns alla barn är rädda för
  • den skröplige gubben som mödosamt hankar sig fram med en käpp och knappt kan tala eftersom han har sprucken röst och är tandlös.

Stålfarfar är en gubb-stereotyp som vid första anblicken kan se ut som den skröplige gubben, men som sedan visar sig vara väldigt vital.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]