Valley girl

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Valley girl, syftande på San Fernando Valley i norra Los Angeles, USA, är en amerikansk stereotyp som uppstod på 1970-talet och vars allmänna betydelse har skiftat något under de senaste årtiondena. Grundbetydelsen är en välbärgad, ytlig och shoppingintresserad förortstjej från San Fernando Valley, utan något större intresse för till exempel sociala frågor eller miljöfrågor. Begreppet har dock kommit att förskjutas till att mer betyda ytlig, smaklös, bortskämd eller ointelligent ung flicka/kvinna i största allmänhet och har då fått en karaktär av skällsord. Begreppet är idag ganska sällan använt i USA, och även San Fernando Valley har förändrats under åren.

Valley girl kan även syfta på en stereotyp av en sexuellt promiskuös (och med en intelligens under genomsnittet) ung kvinna eller tonårstjej i de industri- och gruvpräglade South Wales Valleys nära Cardiff, och har då en betydelse som liknar stereotypen Essex girl.

Musikern Frank Zappa skrev en låt med just namnet Valley Girl (på albumet Ship Arriving Too Late to Save a Drowning Witch), och handlar om samma sak som uttrycket står för. Låten innehåller en valley girl-monolog, som gjordes av Franks då 14-åriga dotter Moon Unit Zappa.

Se även[redigera | redigera wikitext]