Valley girl

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Valley girl, syftande på San Fernando Valley i norra Los Angeles, USA, är en amerikansk stereotyp som uppstod på 1970-talet och vars allmänna betydelse har skiftat något under de senaste årtiondena. Grundbetydelsen är en välbärgad, ytlig och shoppingintresserad förortstjej från San Fernando Valley, utan något större intresse för till exempel sociala frågor eller miljöfrågor. Begreppet har dock kommit att förskjutas till att mer betyda ytlig, smaklös, bortskämd eller ointelligent ung flicka/kvinna i största allmänhet och har då fått en karaktär av skällsord. Begreppet är idag ganska sällan använt i USA, och även San Fernando Valley har förändrats under åren.

Valley girl kan även syfta på en stereotyp av en sexuellt promiskuös (och med en intelligens under genomsnittet) ung kvinna eller tonårstjej i de industri- och gruvpräglade South Wales Valleys nära Cardiff, och har då en betydelse som liknar stereotypen Essex girl.

Musikern Frank Zappa skrev en låt med just namnet Valley Girl (på albumet Ship Arriving Too Late to Save a Drowning Witch), och handlar om samma sak som uttrycket står för. Låten innehåller en valley girl-monolog, som gjordes av Franks då 14-åriga dotter Moon Unit Zappa.

Filmen Valley Girl (Det svarta fåret, 1983) med Nicolas Cage skildrar valley girl-livsstilen.

Valleyspeak[redigera | redigera wikitext]

En sociolekt som associeras med valley girls uppstod i San Fernando Valley på 80-talet och fick namnet Valleyspeak eller Valspeak. Valspeak karaktäriseras av att uttryck som like, whatever, way, as if!, totally och tubular (ett begrepp inom surfning) skjuts in i meningar för emfas. Påståenden uttalas ofta som frågor, med stigande intonation. Betonade ord uttalas med stor variation i tonhöjd i kombination med väldigt öppna eller nasala vokalljud.

Se även[redigera | redigera wikitext]