Hallandsgården

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hallandsgården är Halmstads hembygdsgård med ett dussintal gamla hus från olika delar av Halland. Den ligger uppe på Galgberget med fin utsikt över staden och invigt 1925. Nu för tiden finns där även ett fik i mangårdsbyggnaden från Krafsagården i Valinge socken. Barnvänlig omgivning med lantrasdjur och plats för lek.

Initiativtagare till museet var fabrikör Alfred W. Wallberg, som inspirerats av anläggningarna på Skansen. 1922 anslog stadsfullmäktige museet arrendet av det område som tidigare utgjort den så kallade Risbergska planteringen. Då området för en framtida utvidgning ansågs för litet, beslutade stadsfullmäktige 1926 att utöka området åt nordost.[1]

Alfred W. Wallberg hade redan innan friluftsmuseet kom till stånd inköpt en skvaltkvarn i Göstorp, Veinge socken. I väntan på att ett lämpligt område att låta uppföra byggnaden hade han placerat kvarnen i sitt hem Ekebo i Halmstad. 1923 uppfördes den första byggnaden vid friluftsmuseet, det blev en manhusbyggnad från Olovstorp i Valinge socken. Då museet invigdes midsommaraftonen 1925 fanns här redan nio byggnader. Senare har man utökat byggnadsbeståndet med en vattensåg från Vessige socken, två linbastur från Värö och Torups socknar samt ett skolhus från Eldsberga socken.[1]

Bland byggnaderna märks[1]:

Ryggåsstuga från Hörsås, Getinge socken. Byggnaden är ett så kallat sydgötiskt hus: Boningshuset är uppfört i knuttimring medan loftet är uppfört i skiftesverk. Byggnaden härstammar från början av 1700-talet. Byggnaden uppfördes vid Hallandsgården 1924.

Brygghus från Hörsås, Getinge socken. Den kommer från samma gård som ryggåsstugan, användes under husbehovbränningens tid för brännvinsbränning. Virke till byggnaden i skiftesverk har hämtats från en annan äldre byggnad i Biskopstorp, Kvibille socken. Byggnaden uppfördes vid Hallandsgården 1923.

Manhusbyggnad från "Krafsagården", Olofstorp, Valinge socken. Byggnaden representerar än yngre byggnadsstil än ryggåsstugan från Hörsås, och har influerats av militärbyggnaderna. De tidigare uthuslängorna vid gården var redan rivna då gården köptes, och de som nu finns här är byggda av virke från en äldre uthuslänga i Haverdal, Harplinge socken. Byggnaden uppfördes vid Hallandsgården 1923.

Undantagsstuga från Drängsered. Undantagsstugan är en ryggåsstuga i timmer och bestod ursprungligen endast av ett rum. Den byggdes vid flyttningen om för att fungera som vaktmästarbostad vid anläggningen. Undantagsstugan uppfördes vid Hallandsgården 1923.

Sommarstuga från Stora Slätthult, Krogsereds socken. Sommarstuga är en oeldad stuga som fungerade som sommarbostad vid gården, och samtidigt fungerade som källarstuga. Stugan är uppförd i timmer, och uppfördes vid Hallandsgården 1925.

Vattensåg från Lillån i Nedre Möllan, Vessige socken. Sågen uppfördes av kvarnägaren Nils Larsson under början av 1830-talet. Den flyttades till Hallandsgården 1937

Skvaltkvarn från Göstorp i Veinge socken. Kvarnen som köptes av Alfred W. Wallberg flyttades först till parken vid Ekebo, men flyttades 1925 på nytt till Hallandsgården.

Väderkvarn från Kvarnagård, Morups socken. Kvarnen är en åttasidig holländarkvarn och uppfördes vid Hallandsgården 1924.

Linbastu från Sunvära, Värö socken. Bastun är uppförd i skiftesverk med två yttersidor beklädda med lockpanel. Bastun uppfördes vid Hallandsgården 1938.

Linbastu från Alabo, Torups socken. Bastun är uppförd av timmer och uppfördes vid Hallandsgården 1939.

Skolhus från Fladje gård i Eldsberga socken. Skolhuset uppfördes 1843 i samband med införandet av folkskolestadgan. Byggnaden skänktes till Hallandsgården 1940 och uppfördes samma år här, varvid ett skolmuseum 1931 inrättat i en vindsvåning på Brunnsåkersskolan flyttades hit.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Svenska stadsmonografier - Halmstad - Hallands museiförenings samlingar, Erik Salvén, s. 512-520.