Husarbron, Norra Djurgården

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Husarbron 2011.

Husarbron är en mindre bro på Norra Djurgården i Stockholm. Bron leder Fiskartorpsvägen över Ugglevikens utflöde mot Husarviken. Nuvarande namn fastställdes 1954. Husarviksbron är en gång- och cykelbro över Husarviken som invigdes 2018.

Husarbron[redigera | redigera wikitext]

Gamla Husarbron 1913.

Tidigare var Uggleviken och Laduviken havsvikar av Östersjön, förbundna med Husarviken. Numera finns bara ett smalt utflöde från Uggleviken som går under Husarbron och Fiskartorpsvägen till Husarviken. På ett fotografi från 1913 syns bron som en träkonstruktion med träräcke, då ledde den över en djup ravin.

Nuvarande bro anlades på 1950-talet och är utförd i betong med stålräcke och vägräckesbalk. Tidigare namn var Husarewiksbron (1696) och Fiskartorpsbron (1737). Vanligtvis uttalas förleden husar med tonvikt på andra stavelsen, då man anser att det härrör från militärtermen husar. Namnet härrör dock från en by (husarnæ 1288) som namngivits med den gamla pluralformen husarna. Namnet skall därför uttalas med betoning på första stavelsen och har ingen anknytning till husar.

Husarviksbron[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Husarviksbron

Sedan 2004 planerades en klaffbro för gång- och cykeltrafik som skall underlätta trafiken över Husarviken mellan Norra Djurgårdsstaden och Fisksjöäng och vidare mot exempelvis Stockholms universitet respektive Ropsten. I planeringen fanns två alternativa lägen, ett inre och en yttre. Den nya bron byggdes sedan i det inre läget och invigdes i maj 2018. Bron utfördes i rostfritt stål och med futuristisk arkitektonisk utformning efter ritningar av arkitektkontoret &Rundquist. Husarviksbron nominerades till Årets Stockholmsbyggnad 2019.[1][2]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Om den planerade Husarviksbron.
  2. ^ Stockholms stad: Bro över Husarviken.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]