Ålkistan

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ålkistebron)
Hoppa till: navigering, sök
Ålkistan med broarna för Roslagsbanan och Roslagsvägen.

Ålkistan är området kring Brunnsvikens anslutning till Värtan och även namnet på kanalen mellan Brunnsviken och Lilla Värtan i Stockholms län. Kanalen avgränsar Bergshamra i Solna kommun i norr och Norra Djurgården i Stockholms kommun i söder. Över Ålkistan leder Ålkistebron Roslagsbanan och Roslagsvägen. Nuvarande bro uppfördes 1937.

Karta över området från 1880-talet

Namnet skall komma från att det fanns en fångstanordning, en ålkista, i bäcken från Brunnsviken.

Kanalen byggdes 1863–1864 och öppnades för trafik 1865. Bygget kostade 34 208 kronor. Anläggningen av kanalen föranleddes av den dåliga vattenkvaliteten i sjön Brunnsviken på grund av avlopp och avfall från staden. För att möjliggöra en slusslös förbindelse med Stora Värtan sänktes vattennivån i Brunnsviken med cirka 1,25 meter. Detta hade även till följd att de grunda kanalerna vid Hagaparken förstördes.

Största tillåtna båtbredd är 4,0 meter med djupgående 2,5 meter. Farleden försågs år 2000 med "trafikljus" som följd av olyckstillbud orsakade av ökad turisttrafik med stora båtar, större båtar i de fyra båtklubbarna och mängder av kanoter.

Strax bredvid Ålkistan finns det ett stort bostadsområde med bland annat ett äldreboende och ett litet centrum. Detta område kallas för Sfären.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]