Fredhällsbron

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fredhällsbron
Essingeleden Fredhäll mot syd 2011.JPG
Fredhällsbron, vy från Fredhäll mot syd, 2011.
KorsarMariebergssundet
Konstruktionsdata
Total längd270 m
Segelfri höjd7,5 m
MaterialBetong
ArkitektAhlgren-Olsson-Silow
Datum
Öppnade21 augusti 1966
Trafik
VägnummerEssingeleden

Fredhällsbron är en motorvägsbro i Stockholm och en del av Essingeleden. Bron leder över Mariebergssundet och finns i direkt anslutning till södra mynning av Fredhällstunneln och fortsätter till Lilla Essingen. Fredhällsbron är 270 meter lång och har en segelfri höjd på 7,5 meter[1]. Namnet härrör från stadsdelen Fredhäll.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Fredhällsbron är liksom Gröndalsbron och Essingebron ritad av arkitektföretaget Ahlgren-Olsson-Silow (AOS) och konstruerad av det kommunala aktiebolaget Gekonsult. Broförbindelsen är uppbyggd av två parallella broar som vilar på skivpelare. Pelarna närmast Lilla Essingen grundlades på stålrörspålar som efter nedslagningen armerades och fylldes med betong.

Broarnas överdelar (som körbanan vilar på) är utförda som kontinuerliga spännarmerade balkbroar, där tvärsnittet liknar en låda. Vid bygget användes en stålställning som kunde flyttas fram efter varje gjutetapp. På ställningen byggdes själva gjutformen som försköts efter gjutning till nästa spann (30 meter). Under uppförandet av det västra brospannet gav stålställningen vika, vilket fick till följd att ett 30 meter långt spann av bron rasade ner i vattnet den 10 december 1964. Ingen kom till skada men olyckan försenade bygget med ett par månader. En olycka inträffade även vid bygget av Midsommarkransens viadukt, där omkom en arbetare.

Invigningen av brons östra körbana skedde samtidigt med Essingeleden den 21 augusti 1966, fortfarande med vänstertrafik. Västra brohalvan togs i trafik i samband med högertrafikomläggningen den 3 september 1967.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 24 september 2015. https://web.archive.org/web/20150924102411/http://www.sjofartsverket.se/sv/Sjofart/Lotsning/Lotsomraden/Lotsomrade-Stockholm/Riktvarden--restriktioner/Broar--slussar/Fasta-broar-i-Stockholm-och-skargarden/. Läst 20 december 2014. 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]