Flottsbrokanalen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Flottsbros gång- och cykelbro)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Flottsbrokanalen med "Militärbron", 2018. Dödisgropen "Katthavet" syns i förgrunden, vy från söder.

Flottsbrokanalen (även Flottsbro kanal) är en kanal vid Flottsbro som sträcker sig mellan Tullingesjön och Albysjön. Kanalen hör till sin helhet till Botkyrka kommun i Stockholms län. Över kanalen leder en järnbro som byggdes 1975 av Svea ingenjörregemente, Ing 1, varför den ibland kallas "Militärbron".

Historik[redigera | redigera wikitext]

Flottsbrokanalen och passagen över detta vattendrag har en lång historik. Redan på medeltiden gick här färdvägen mellan Stockholm och Södertälje (se Göta landsväg). Innan en fast bro anordnades fanns här en flottbro. Det är denna flottbro som gav omgivningen samt ett närbeläget torp sitt namn.

  • År 1568 förde Erik XIV sin styrka över flottbron söderut för att möta sina upproriska bröder, varvid Eriks ryttare lyckades slå tillbaka anfallet. Slaget stod vid Botkyrka kyrka.

Kanalen[redigera | redigera wikitext]

"Flottsbro" 1861, innan kanalen anlades.

Flottsbrokanalen är idag ett cirka 400 meter långt och cirka 20 meter brett vattendrag mellan Albysjön och Tullingesjön. Den södra delen är bredare och vidgas till en rund sjöform, den delen kallas "Katthavet". Formationen är en så kallad dödisgrop som bildades när ett stort isblock sakta smälte ner strax efter den senaste istiden.[1] Flottsbro och Flottsbrokanalen är en del av Tullingeåsen som i sin tur ingår i Uppsalaåsen.[2]

Genom landhöjningen i Stockholmstrakten blev vattendraget mellan Albysjön och Tullingesjön till en grund slingrande å. När Tumba pappersbruk anlades 1755 behövde bruket en bra transportled till Mälaren och man började bredda ån. På 1890-talet blev ån vid Katthavet åter en viktig transportled när AB Separator (nuvarande Alfa Laval), etablerade sig i Tumba. För att kunna komma in med större fartyg rätades ån ut och den nuvarande, stenskodda kanalen byggdes. Under första hälften 1900-talet var farleden via Tullingesjön – Flottsbrokanalen – Albysjön – FittjavikenHagaviken en viktig transportled mellan Tumba / Tullinge och Mälaren.[1] Numera har leden förlorat sin ekonomiska betydelse och nyttjas huvudsakligen av fritidsbåtar.

Flottsbros gång- och cykelbro[redigera | redigera wikitext]

Minnesskyltar "1975", "2016".
Kontrollerad brosprängning under filminspelning 1924.

Innan nuvarande kanalbro byggdes fanns en lägre träkonstruktion, som var en öppningsbar svängbro, som betjänades av en brovakt. Den revs 1975 och en järnbro uppfördes som militär övningsobjekt av Svea ingenjörregemente Ing 1, 5:e kompani. En skylt med texten: "Gångbron utförd av 5:e komp Ing 1 - Maj 1975" påminner om det.[3]

Bron är en fackverkskonstruktion av vinkelprofiler och stålbalkar, cirka 25 meter lång och fyra meter bred (mellan broräcken), avsedd för gående och cyklister. Bron invigdes i maj 1975. Den segelfria höjden är 6 meter.[4] Under bron kvarstod under många år de äldre brofästena efter svängbron uppförda av gråsten och delar av körbanan, förstärkta med betong.[5] Bron renoverades år 2015 genom Botkyrka kommun. I samband med upprustningen revs de äldre brofästen och delar av den gamla körbanan under bron.

År 1924 byggdes en provisorisk bro över kanalen av Svensk Filmindustri. Bron var kuliss för filminspelningen Unga greven tar flickan och priset med Gösta Ekman d.ä. i huvudrollen. Enligt handlingen skulle bron sprängas genom sabotage just när huvudpersonen kom farande i sin bil. Det blev en imponerande scen, när bilen blev hängande i kanten av den sammanfallande bron.[6]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Välkommen till Stendalspromenaden. Arkiverad 20 maj 2012 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ Kommunförbundet Stockholms län: Tullingestråket, bilaga 12.[död länk]
  3. ^ Skylt på militärbron.
  4. ^ Eniro sjökort
  5. ^ RAÄ-nummer Botkyrka 413:1.
  6. ^ Jacobsen, Gunnel (2008). Göta landsväg genom Huddinge. Huddinge: Huddinge hembygdsförening 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]