Johannes VII

Från Wikipedia
Johannes VII
Påve 705–707
Död18 oktober 707
FöreträdareJohannes VI
EfterträdareSisinnius
Påve i 2 år, 7 månader och 17 dagar

Johannes VII, född okänt, död 18 oktober 707 i Rom, var påve från den 1 mars 705 till sin död den 18 oktober 707.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Liksom sin företrädare, och flera andra påvar under den bysantinska tiden, var Johannes VII av grekisk börd. Han var son till Blatta och Platon; fadern var cura palatii urbis Romae, curator[förtydliga] vid Palatinen. Innan han blev påve var Johannes rektor över de apostoliska patrimonierna vid Via Appia. Han uppsteg på påvestolen den 1 mars 705.

Johannes hade goda relationer med langobarderna, men desto sämre med Justinianus II. År 692, under påvens företrädare, inföll det koncilium som Konstantinopel anordnade utan att inbjuda andra biskopar än greker. Justinianus sände konciliets beslut till Johannes, men påven bara återsände dem utan vare sig godkännande eller fördömelse.

Johannes lät uppföra flera nya byggnader och restaurera kyrkor i Rom. Han påbörjade bland annat ett påvligt palats, episcopium, vid foten av Palatinen, möjligen på den plats där hans föräldrahem varit beläget. De fresker han lät utföra i kyrkan Santa Maria AntiquaForum Romanum uppvisar i sitt formspråk ett tydligt bysantinskt inflytande.

I anslutning till den dåvarande Peterskyrkan lät Johannes uppföra ett kapell invigt åt Jungfru Maria, ibland omnämnt som Oratorio di Papa Giovanni VII. Kapellet revs i samband med byggandet av den nuvarande Peterskyrkan, men två kostbara mosaikfragment har räddats till eftervärlden. Det ena, Konungarnas tillbedjan, förvaras i kyrkan Santa Maria in Cosmedin, medan det andra, ett porträtt av påven som håller i en modell av kapellet, förvaras i de så kallade Vatikanska grottorna under Peterskyrkan. Påven framställs med kvadratisk nimbus, vilket innebär att han levde vid tiden för mosaikens utförande.

Johannes avled i det palats han låtit uppföra på Palatinen och begravdes i det oratorium han låtit uppföra i Peterskyrkan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Johannes VI
Påve
705–707
Efterträdare:
Sisinnius