Sabinianus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sabinianus
Sabinianus
Påve 604–606
NamnSabinianus
Föddokänt
Död22 februari 606
FöreträdareGregorius I
EfterträdareBonifatius III
Påve i 1 år, 5 månader och 9 dagar

Sabinianus, född i närheten av Viterbo, Toscana, var påve från den 13 september 604 till sin död, 22 februari 606.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Sabinianus föddes i Blera utanför Viterbo, som son till en man vid namn Bonus. Hans födelsedatum är okänt. År 593 sändes han av påve Gregorius den store som apostolisk nuntie (apocrisiarius) till Konstantinopel, men i något hänseende verkar hans hantering av uppdraget inte motsvarat Gregorius förväntningar. Han var inte slug nog åt härskarna i Bysantinska riket. Han återkom till Rom år 597, och valdes att efterträda Gregorius snart efter dennes död; eftersom den kejserliga bekräftelsen på hans utnämning dröjde några månader konsekrerades han inte förrän den 13 september.

Hans pontifikat drogs med svårigheterna som rädslan för langobarderna och svält medförde. När faran från langobarderna bedarrat öppnade han kyrkans sädförråd och sålde det till folket för en solidius per 30 hackor. Eftersom han inte lät folket få säden gratis eller till lägre pris, växte det fram legender om att hans företrädare på påvestolen hade straffat honom för girighet.

Enligt traditionell uppfattning återinförde han de reguljära prästerna i prästerskapet, i motsats till Gregorius som fyllt många platser med präster från klosterordnar. Han är begravd i Peterskyrkan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Gregorius I
Påve
604–606
Efterträdare:
Bonifatius III