Anastasius IV

Från Wikipedia
Anastasius IV
Påve 8 juli 11533 december 1154
NamnCorrado di Suburra eller della Suburra
Föddomkring 1134
Död3 december 1154
FöreträdareEugenius III
EfterträdareHadrianus IV

Anastasius IV, född Corrado di Suburra omkring 1134 i Rom, död där 3 december 1154, var påve från den 8 juli 1153 till sin död knappt ett och ett halvt år senare, 3 december 1154.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Corrado di Suburra var romare, och son till en Benedictus. Vid tiden Corrado di Suburra blev vald till påve, var han kardinalbiskop av Sabina, och bara nitton år. Han var då en av de ledande opponenterna till motpåven Anacletus II, och hade fungerat som påve Innocentius II:s ställföreträdare i Rom när denne flytt till Frankrike.

Under sitt korta pontifikat hade han emellertid rollen som fredsmäklare. Han bilade en tvist som varat i fyra pontifikat, när han slöt fred med kejsar Fredrik I av Tysk-romerska riket. Tvisten hade dels generellt gällt den känsliga frågan om utnämningen till biskopsstolen i Magdeburg, dels den specifika utnämningen av William Fitzherbert (död 1154), även känd som Sankt William av York, till biskopssätet i York. Den senare fick palliet tillsänt sig från påven, trots fortsatt motstånd från den mäktiga cisterciensorden. Han erkände också Wichmann som biskop av Magdeburg.

Det var under Anastasius pontifikat och genom hans försorg som Pantheon restaurerades. Han gav Ordre des Hospitaliers särskilda privilegier. Anastasius har efterlämnat flera brev, samt en avhandling om treenigheten.

Anastasius IV avled den 3 december 1154 i Rom.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Anastasius, påfvar 4., 1904–1926.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Eugenius III
Påve
1153–1154
Efterträdare:
Hadrianus IV