Johannes XXII

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Johannes XXII
John22.jpg
Påve 7 augusti 13164 december 1334
Namn Jacques Duèse
Född 1244
Död 4 december 1334
Företrädare Clemens V
Efterträdare Benedictus XII

Johannes XXII, född Jacques Duèse cirka 1244, död 4 december 1334, var påve i Avignon från 7 augusti 1316 till sin död.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Jacques Duèse var av occitansk härkomst, blev år 1300 biskop av Fréjus, 1310 av Avignon, 1312 kardinalbiskop av Porto samt 1316 påve. Det tog lång tid, över två år, för konklaven att utse Johannes XXII till ny påve och Clemens V:s efterträdare. Huvudmålet för hans strävanden var att undanröja återstoden av den tysk-romerska kejsarens inflytande i Italien. Till följd av detta råkade Johannes i strid med den tyske kungen Ludvig av Bayern, som han uppmanade att nedlägga sin regering, bannlyste och förklarade avsatt (1324). Ludvig svarade med att vädja till ett kyrkomöte, anklagade Johannes för kätteri med anledning av hans hållning i armodsstriden som pågick inom franciskanorden, lät 1328 kröna sig i Rom och uppsatte samma år mot Johannes en motpåve, Nikolaus V, som dock 1330 underkastade sig Johannes i Avignon.

I påvedömets och kyrkans historia betecknar Johannes pontifikat en utveckling till en mera genomförd centralisation i förvaltningen liksom skapandet av ett fiskaliskt finanssystem (påbud om annater 1316, kanslitaxa med mera), som i den senare medeltidens kyrkliga historia spelat en stor roll. Samtida källor talar om Johannes girighet, men deras uppgifter rörande hans efterlämnade skatter har av Ehrle bevisats vara i hög grad överdrivna. Även för den kanoniska rättens utveckling har Johannes pontifikat varit av betydelse. Om den statsrättsliga litteratur som Johannes kamp med Ludvig av Bajern gav upphov till, se Marsilius av Padua och Wilhelm av Occam.

Johannes anses ha varit en utmärkt jurist men en dålig teolog. Under Johannes tid förbättrades kyrkans ekonomi avsevärt, främst på grund av organisationsförändringar som ledde till en förbättrad administration.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Clemens V
Påve
1316–1334
Efterträdare:
Benedictus XII