Damasus II

Från Wikipedia
Damasus II
Påve 1048–1048
NamnPoppo av Curagnoni
Föddokänt
Död9 augusti 1048
FöreträdareBenedictus IX
EfterträdareLeo IX
Påve i 0 år, 0 månader och 23 dagar

Damasus II, född Poppo av Curagnoni i Bayern, död 9 augusti 1048 i Palestrina, var påve från den 17 juli till sin död tre veckor senare, den 9 augusti 1048.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Poppo av Curagnoni föddes i Bayern, och var den tredje germanen att väljas som efterträdare till aposteln Petrus. Innan han blev påve var han biskop av Brixen i Tyrolen. När Clemens II avlidit i juli 1047, började grevarna av Tusculum återigen att ställa anspråk på makten i Rom, och, med hemligt stöd av markgreve Bonifatius av Toscana, återuppsatte den störtade Benedictus IXHeliga stolen. Denne nygamle påve fortsatte leda Kyrkan på samma sätt som tidigare lett till hans fall, och efter åtta månader avsattes han en tredje gång, och då försvann han ur historien.

På juldagen 1047 sändes en ambassad från romarna till kejsar Henrik III för att underrätta honom om att Clemens dött och begärde att kejsaren såsom Roms patricier skulle utnämna en lämplig efterträdare. I enlighet med sina instruktioner gav envoyéerna ett förslag: ärkebiskop Halinard av Lyon, som blivit mycket populär i Rom. Men kejsar Henrik utsåg istället biskop Poppo av Brixen. Kejsaren befallde att den blivande påven omedelbart skulle föras till Rom. Poppo anlände dit och kröntes i Lateranen som Damasus II den 17 juli 1048.

Efter ett kort tag avled Damasus – endast 23 dagar senare – till följd av malaria i Palestrina, dit han sökt sig nästan genast efter sin kröning för att fly sommarhettan i Rom.

Damasus är begravd i San Lorenzo fuori le Mura i Rom.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Benedictus IX
Påve
1048
Efterträdare:
Leo IX