Sergius III

Från Wikipedia
Sergius III
Sergius III
Påve 904–911
NamnSergius
Föddcirka 860
Död14 april 911
FöreträdareLeo V
EfterträdareAnastasius III
Påve i 7 år, 2 månader och 16 dagar

Sergius III, född cirka 860 i Rom, död 14 april 911 i Rom, var påve från den 29 januari 904 till sin död den 14 april 911.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Sergius tillhörde den romerska adeln och var son till en man vid namn Benedictus. Han blev en stark motståndare till påve Formosus; hans parti var inte särskilt framgångsrikt, och om det har funnits brev eller andra dokument från hans anhängare har de inte bevarats till eftervärlden. Av den orsaken kommer större delen av vår kunskap om Sergius från hans fiender. Hos en av dessa fiender finns uppgiften att Formosus vigde Sergius till biskop av Caere så att hans möjligheter att bli biskop av Rom minskade. Efter Formosus död verkar han dock ha slutat verka som biskop, och ställde upp som påvekandidat 898. När han misslyckades att bli vald, drog han sig tillbaka, tydligen till Alberik, greve av Spoleto.

Romarna fylldes av avsky när motpåven Christoforus intog påvestolen med våld, kastade honom i fängelse, och bjöd Sergius att ta hans plats. Sergius förklarade genast Formosus vigningar ogiltiga, men ryktet att han skulle ha tagit livet av två företrädare, om den utomäktenskapliga relationen med Marozia, och om att han skulle ha fått en son med henne som senare blev påven Johannes XI, tillbakavisas av Catholic Encyclopedia med argumentet att samtida omdömen från respekterade personer om honom inte stämmer med denna bild; andra källor tar dessa uppgifter för sanna, antingen sammantagna eller några av dem.

Sergius beskyddade ärkebiskop Johannes av Ravenna mot greven av Istrien och bekräftade flera etableringar av biskopssäten i England. Eftersom han bestred vad katoliker menar vara felslut inom grekisk-ortodoxa kyrkan, ströks hans namn från diptykerna i Konstantinopel, men han var klok nog att godkänna kejsar Leo VI:s fjärde äktenskap.

Sergius totalrenoverade Lateranbasilikan. Han är begravd i Peterskyrkan.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Sergius, 1904–1926.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Katolska kyrkotitlar
Företräddes av
Leo V
 
Påve

904–911
Efterträddes av
Anastasius III