John E. Franzén

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

John-Erik Roland Franzén, även känd som John E. Franzén eller John-E Franzén, född 30 juni 1942 i Stockholm, är en svensk målare och grafiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Franzén utbildade sig på Konstfack i Stockholm 1960–1961 och på Kungliga Konsthögskolan 1961-1966. Han flyttade med hustru och ett barn till USA 1966 och bodde i Kalifornien, men återvände till Sverige 1969.[1]

Han är känd för fotorealistiska målningar av motorcyklar, amerikanska bilar och stadsmiljöer och för porträtt. Han har ofta målat efter fotografier som förlagor.

År 1984 fick han i uppdrag av hovstaten att göra ett officiellt porträtt av svenska kungafamiljen. Tavlan avtäcktes på Gripsholms slott 1985. Färdigställandet av målningen dokumenterades av filmaren Håkan Wretljung i filmen Kungamålaren – ett porträtt av John-E Franzén. Valet av Franzén som konstnär mottogs med förvåning,[källa behövs] eftersom en av hans mest kända målningar, Hells Angels of California, United States of America, naket skildrar en fest med motorcykelklubben i Kalifornien. Hells Angels ägs av Moderna museet i Stockholm. Kungafamiljen valde konstnären efter att bland annat ha sett ett porträtt av konstnärens son i ishockeyutrustning.

Mellan åren 1988 och 1995 var Franzén professor i måleri på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och han är ledamot av Kungliga Akademien för de fria konsterna sedan 1989. År 1991 flyttade Franzén till Östra TommarpÖsterlen i Skåne.

Franzén är representerad vid bland annat Moderna museet[2], Göteborgs konstmuseum[3], Kalmar konstmuseum[4] och Nationalmuseum[5] i Stockholm, Länsmuseet Gävleborg[6] och Postmuseum[7].

Verk i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Intervju med John E Franzen av Towe Cho Matre i Studio Ett i Sveriges Radio P1 18 januari 2013, lyssnat på 23 februari 2013
  2. ^ Moderna museet
  3. ^ Göteborgs konstmuseum
  4. ^ Kalmar konstmuseum
  5. ^ Nationalmuseum
  6. ^ Länsmuseet Gävleborg
  7. ^ Postmuseum

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]