John E. Franzén

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

John-Erik Roland Franzén, även känd som John E. Franzén eller John-E Franzén, född 30 juni 1942 i Stockholm, är en svensk målare och grafiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Franzén utbildade sig på Konstfack i Stockholm 1960–1961 och på Kungliga Konsthögskolan 1961-1966. Han flyttade med hustru och ett barn till USA 1966 och bodde i Kalifornien, men återvände till Sverige 1969.[1]

Han är känd för fotorealistiska målningar av motorcyklar, amerikanska bilar och stadsmiljöer och för porträtt. Han har ofta målat efter fotografier som förlagor. En av hans mest kända målningar är Hells Angels of California, United States of America, som naket skildrar en fest med motorcykelklubben i Kalifornien.

År 1984 fick han i uppdrag av hovstaten att göra ett officiellt porträtt av svenska kungafamiljen. Tavlan avtäcktes på Gripsholms slott 1985. Färdigställandet av målningen dokumenterades av filmaren Håkan Wretljung i filmen Kungamålaren – ett porträtt av John-E Franzén. Kungafamiljen valde konstnären efter att bland annat ha sett ett porträtt av konstnärens son i ishockeyutrustning.

Mellan åren 1988 och 1995 var Franzén professor i måleri på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och han är ledamot av Kungliga Akademien för de fria konsterna sedan 1989. År 1991 flyttade Franzén till Östra TommarpÖsterlen i Skåne.

Franzén är representerad vid bland annat Moderna museet[2], Göteborgs konstmuseum[3], Kalmar konstmuseum[4] och Nationalmuseum[5] i Stockholm, Länsmuseet Gävleborg[6] och Postmuseum[7].

Verk i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]