John Edwards (politiker)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
John Edwards
John Edwards talar i Pittsburgh 2007.

Johnny Reid "John" Edwards, född 10 juni 1953 i Seneca i South Carolina, är en amerikansk politiker (Demokratiska partiet).

Biografi[redigera | redigera wikitext]

John Edwards föddes i Seneca i South Carolina, men växte huvudsakligen upp i Robbins, North Carolina. Till yrket advokat specialiserad på skadeståndsprocesser, valdes han in i senaten som representant för delstaten North Carolina 1998. Han ställde 2004 upp som presidentkandidat i demokraternas primärval, men fick se sig besegrad av John Kerry. I juli 2004 offentliggjorde Kerry att han valt John Edwards till sin vicepresidentkandidat, ett val som bekräftades några veckor senare av Demokraternas partikonvent i Boston.

Taktiken gick ut på att Kerry, med sin bakgrund i New England, skulle kompletteras av sydstatspolitikern Edwards och på så sätt kunna vinna även några av Sydstaterna, men den misslyckades. Demokraterna lyckades i de flesta av dessa stater inte på allvar utmana den sittande presidenten George W. Bush.

Edwards ställde även upp som presidentkandidat i valet 2008. Han drog sig ur i januari 2008 och kom senare att stödja Barack Obamas kandidatur.

Edwards var gift med advokaten, författaren och sjukvårdsaktivisten Elizabeth Edwards från 1977 till hennes död i bröstcancer 2010. Paret hade flyttat isär året innan, men skilsmässan hade inte gått igenom officiellt då hon avled.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]