John Edwards (politiker)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
John Edwards

Johnny Reid ”John” Edwards, född 10 juni 1953 i Seneca, South Carolina, är en amerikansk politiker (Demokratiska partiet).

Edwards föddes i South Carolina men växte huvudsakligen upp i Robbins, North Carolina. Till yrket advokat specialiserad på skadeståndsprocesser, valdes han in i senaten som representant för delstaten North Carolina 1998. Han ställde 2004 upp som presidentkandidat i demokraternas primärval, men fick se sig besegrad av John Kerry. I juli 2004 offentliggjorde Kerry att han valt John Edwards till sin vicepresidentkandidat, ett val som bekräftades några veckor senare av Demokraternas partikonvent i Boston.

John Edwards talar i Pittsburgh 3 september 2007.

Den taktik som gick ut på att Kerry med sin bakgrund i New England skulle kompletteras av sydstatspolitikern Edwards, och på så sätt kunna vinna även några av Sydstaterna, misslyckades. Demokraterna lyckades i de flesta av dessa stater inte på allvar utmana den sittande presidenten George W. Bush.

Edwards ställde även upp som presidentkandidat i valet 2008. Han drog sig ur i januari 2008 och kom senare att stödja Barack Obamas kandidatur.

Edwards var 1977–2010 gift med advokaten, författaren och sjukvårdsaktivisten Elizabeth Edwards.