Rudy Giuliani

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rudy Giuliani

Rudy Giuliani 2006.

Ämbetsperiod
1 januari 1994–31 december 2001
Företrädare David Dinkins
Efterträdare Michael Bloomberg

Född 28 maj 1944 (71 år)
Brooklyn, New York, USA
Politiskt parti Republican Party
Alma mater Manhattan College (B.A.)
New York University School of Law (J.D.)
Yrke Federal åklagare, företagare
Namnteckning Rudy Giulianis namnteckning

Rudolph William Louis "Rudy" Giuliani III, KBE, född 28 maj 1944 i Brooklyn, New York, är en amerikansk politiker (republikan). Han var borgmästare i New York 19942001 och var kandidat i presidentvalet i USA 2008.

Giuliani fick internationell uppmärksamhet under och efter 11 september-attackerna 2001World Trade Center. Han blev av tidskriften Time utsedd till Årets Person 2001 och samma år tilldelades han Brittiska Imperieorden av Elizabeth II.[1]

Trots att han under sin tid som borgmästare drev en starkt konservativ politik i ekonomiska och policiära frågor anses han vara en förespråkare för det republikanska partiets liberala flygel. Han har bland annat yttrat sig för statligt bekostande av aborter till kvinnor som saknar sjukförsäkring och stödjer homosexuellt partnerskap och stamcellsforskning. Han är även motståndare till dödsstraff utom i mord under grova omständigheter och stödde den vänsterinriktade demokraten George McGovern mot Richard Nixon i presidentvalet 1972. Rudy var tidigare aktiv inom det demokratiska partiet. Utrikespolitiskt är Giuliani en stark anhängare av Israel och motståndare till en palestinsk stat.[2]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Giuliani är född och uppvuxen i Brooklyn, New York, som barnbarn till italienska immigranter. Efter juristexamen från Manhattan College arbetade han växelvis på advokatbyråer och på åklagarmyndigheter. Han var i slutet på 1980-talet högt uppsatt inom justitiedepartementet i Washington och i början på 90-talet federal åklagare i New York.

Borgmästare i New York 1994–2001[redigera | redigera wikitext]

Giuliani valdes till borgmästare i New York den 2 november 1993,[3] och tillträdde posten den 1 januari 1994. Han återvaldes 1997 och satt kvar på posten till den 31 december 2001. Som borgmästare blev han kanske mest känd för sina insatser mot kriminaliteten i New York. Under det som blev känt som "nolltolerans" tog han initiativ till en ökad satsning mot ringa brott, såsom skadegörelse, klotter, tjuvåkning i tunnelbanan och ordningsstörningar. Detta var i linje med den kriminologiska doktrin som säger att vardagsbrott och oordning, även om brotten i sig är mindre allvarliga, leder till ökad kriminalitet och otrygghet. Kriminaliteten minskade kraftigt under Giulianis tid som borgmästare, men det är omstritt i hur hög grad detta hade att göra med Giulianis insatser. Minskningen av brottsligheten i staden hade inletts redan 1990, och brottsligheten minskade även i andra stora städer under samma period. Giuliani kritiserades även i samband med flera incidenter av polisbrutalitet. Det mest kända av de fallen var då Amadou Diallo, en invandrare från Guinea, sköts till döds av fyra civilklädda poliser.

I samband med 11 september-attackerna 2001 hyllades Giuliani för sitt ledarskap som borgmästare i New York. För detta utsågs han till Time magazines Person of the Year 2001 och den 13 februari 2002 fick han den Brittiska Imperieorden av Elizabeth II.

På senare tid har Giuliani dock kritiserats för sin hantering av 11 september-attackerna [4]. Bland kritikerna finns det största fackförbundet för brandmän i USA, som har hävdat att Guilianis misstag efter attackerna ledde till 121 brandmäns död.[5] Giulians kampanj hävdar att anklagelserna är en del av en politisk kampanj mot honom.

Presidentkandidat 2008[redigera | redigera wikitext]

Rudy Giuliani tillkännagav i februari 2007 att han ställde upp som kandidat i det amerikanska presidentvalet 2008 och han var då en av de mest populära republikanska presidentkandidaterna. Guiliani anses tillhöra den mer liberala falangen inom det republikanska partiet eftersom han bland annat är för fri abort och stamcellsforskning, något som ledde till viss kritik från konservativt kristet håll. Trots detta fick han stöd från tv-predikanten Pat Robertson. Enligt politiska kommentatorer kunde detta vara viktigt för Guilianis stöd bland kristna väljare, trots att han säger sig vara för abort och homosexuellas rättigheter.[6]

Giuliani gick ut med tolv åtaganden som han ville genomföra om han blev vald till president. Det första av dessa var att han skulle se till att "USA är på offensiven i terroristernas krig mot oss". Han åtog sig även bland annat att sätta stopp för den illegala invandringen, sänka skatterna, minska USA:s beroende av utländsk olja, minska antalet aborter, ge medborgarna bättre tillgång till vård genom privata lösningar och stärka USA:s rykte i världen.[7]

Den 30 januari 2008 gav Giuliani upp kampen om att bli USA:s president efter en tredjeplats i primärvalet i Florida. Han stödde därefter John McCain, som till slut blev republikanernas presidentkandidat.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Person Of The Year, Time, 31 dec 2001
  2. ^ Giuliani anti Palestinian state, BBC News, 15 augusti 2007.
  3. ^ Anno. [19]93. Malmö: Corona förlag. 1994. Libris 3759323. ISBN 91-564-1993-7 (inb.) , s. 199
  4. ^ ”Stark Contrasts”. MSNBC.com. 11 september 2006. http://www.msnbc.msn.com/id/14776001/. 
  5. ^ ”Brandmän till attack mot Giuliani”. DN.se. 12 juli 2007. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=670077/. 
  6. ^ Conservative religious leader’s nod seen as helpful on social issue concerns, NBC News, 7 nov 2007
  7. ^ ”Rudy's 12 Commitments to the American People”. http://www.joinrudy2008.com/index.php?section=2. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
David Dinkins
New York Citys borgmästare
1994–2001
Efterträdare:
Michael Bloomberg