K-Rauta

Från Wikipedia
K-Rauta
TypAktiebolag
HuvudkontorSverige Stockholm, Sverige
NyckelpersonerEndre Espeseth, VD
BranschBygghandel
E-handel
Antal anställda900
Ekonomi
Omsättning1,8 miljarder SEK - 2013
Struktur
ModerbolagKesko Abp (100%) [1]
Övrigt
SloganEtt byggvaruhus av det rätta virket
Webbplatswww.k-rauta.se
K-rauta i Jönköping

K-Rauta är en byggvaruhuskedja med butiker i Finland, Sverige, Estland och Lettland som saluför produkter och tjänster inom bygg, badrum, verktyg, inredning och trädgård. K-Rauta är ett helägt dotterbolag till Finlands största handelskoncern, Kesko Oy. K står för Kesko och Rauta betyder järn på finska.

I Sverige[redigera | redigera wikitext]

K-Rautas första svenska byggvaruhus öppnades i april 1996 vid Sickla. Idag finns K-Rauta i Eskilstuna, Gävle, Halmstad, Järfälla, Kungens Kurva, Jönköping, Karlstad, Linköping, Malmö, Mölndal, Södertälje, Täby, Umeå, Uppsala, Växjö och Örebro.

År 2013 lanserades en reklamkampanj där den finska skådespelaren Jarmo Mäkinen har huvudrollen.[2] och Jarmo blev en förebild till en humorserie, Bastuklubben, skapad av Partaj-gänget.

I Finland[redigera | redigera wikitext]

K-Rauta är Finlands största järnhandelskedja med cirka 130 affärer runtom i landet[3][4]. Kedjan ägs av K-gruppen och varje affär drivs av enskilda köpman[5]. Dessutom har K-Rauta en nätbutik[4].

År 2017 slog Kesko ihop järnhandelskedjorna K-rauta och Rautia och kedjan fick en ny brand med namnet K-Rauta[6]. Tidigare har även namnformet K-järn använts officiellt i Svenskfinland[7].

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]