Katarina Wennstam

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Katarina Wennstam
Katarina Wennstam 01.jpg
Katarina Wennstam på Bokmässan 2016.
Född 9 augusti 1973
Göteborg
Nationalitet Svensk
Sysselsättning Journalist
Redigera Wikidata

Anna Katarina Wennstam, född 9 augusti 1973, är en svensk journalist, författare, debattör, moderator och föreläsare. Wennstam är uppväxt i Göteborg men bor nu i Nacka. Hon arbetade tidigare som kriminalreporter på Sveriges Television, men sade 2007 upp sig för att författa och föreläsa på heltid. Hon har två barn tillsammans med filmregissören Mani Maserrat-Agah.

Författarskap[redigera | redigera wikitext]

Wennstam har skrivit två reportageböcker om ämnet våldtäkt och övergrepp mot kvinnor. Böckerna har blivit storsäljare och väckt liv i debatten kring våldtäkter, övergrepp och sexuellt våld, men Wennstam ifrågasätter i böckerna också medias nyhetsbevakning kring sådana händelser.

Boken Flickan och skulden nominerades till August-priset och Wennstam tilldelades Vilhelm Moberg-stipendiet samt Sveriges advokatsamfunds journalistpris. Wennstam har också belönats för SVT:s jämställdhetspris Prix Egalia för sitt arbete på SVT:s Agenda.

År 2007 kom Wennstams första roman Smuts, en bok om trafficking och sexhandel. Boken blev mycket uppmärksammad och gick upp på en förstaplats på den svenska boktoppen. Efter den skrev hon Dödergök (2008) om polisers våld i hemmet, samt Alfahannen (2010), som handlar om sextrakasserier och våld i filmbranschen.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]