Kulsprutepistol m/45

Från Wikipedia
Version från den 26 december 2017 kl. 18.22 av Le Lapin Vert (Diskussion | Bidrag) (Gjorde redigering 42261477 av 2.70.170.32 (diskussion) ogjord)
Kulsprutepistol m/45 Carl Gustaf

En grönlackerad m/45B (utan magasin)
Typ Kulsprutepistol
Ursprungsplats Sverige Sverige
Tjänstehistoria
I tjänst 1945 – 2007
Använts av Egypten, Estland, Indonesien, Irland, Lettland, Sverige, USA
Krig Kongokrisen,
Vietnamkriget,
Israel-arabkonflikten
Produktionshistoria
Konstruerad 1944
Producerad 1945-1964 (Sverige)
~1965 – ~1970 (Egypten)
Tillverkare Carl Gustafs stads gevärsfaktori
Enhetskostnad ca 700 kr/st
Antal tillverkade ca 300 000
Varianter m/45, m/45B, m/45C, m/45BE, m/45 BET, Svensk K (med ljuddämpare), Port Said, Akaba
Specifikationer
Vikt 3,9 kg (oladdad)
4,6 kg (laddad)
Längd Utfälld: 811 mm
Ihopvikt: 552 mm
Piplängd 212,5 + 1 mm

Patron 9mm m/39
Patronvikt 11,7 gram
Kaliber 9 × 19
Mekanism Tungt slutstycke
Eldhastighet 600 skott/min
Utgångshastighet 420 m/s
Effektiv räckvidd 300 meter
Frammatning Magasin om 36 patroner
Riktmedel Öppna. Ställbara 100, 200, 300 m
Amerikansk soldat med Carl Gustaf-kpist.
Soldaten har ett felaktigt grepp om vapnet och håller i magasinet. Rätt grepp är att hålla precis framför magasinet.
Fil:Carl Gustav M45BE.3.jpg
Svenska polisens gamla förstärkningsvapen, CG m45 BE
Fil:Carl Gustav m45BET.JPG
Carl Gustav m45BET
Tårgaskastspray m/74.
På behållarens överdel satte man en utlösningsskiva som vid anslag bröt av glasröret. När man använde den till tårgasvapen (kpist m/45 BET) kunde man även montera på en stabilisator som hade en styrfena av svartmålad papp. Senare kom det även att finnas tårgaskastspray m/85 och m/89, men eftersom drivgasen i behållaren innehöll miljöfarlig Freon 12 valde man att inte längre använda den.

Kulsprutepistol m/45 (Kpist m/45) är ett vapen som tidigare användes i den svenska Försvarsmakten. Vapnet fungerar efter principen tungt oreglat slutstycke och är ett helautomatiskt vapen, avsett att skjuta automateld med, dock kan man med lite träning lära sig att även avge patronvis eld. Kpisten användes i över 60 år i tjänst i försvaret. Den 2 april 2007 togs kpist m/45 ur bruk från svenska Hemvärnet som var den del av försvaret som använde vapnet längst.

Vapnet

Vapnet fanns i tre modeller inom försvaret, m/45, m/45B samt m/45C. Ursprungsmodellen var omålad (svartfosfaterad), medan B- och C-modellerna målades olivgröna. B-modellen skilde sig från m/45 genom att bakstycket förstärktes och försågs med en extra hake för att tåla den kraftigare ammunitionen m/39B. C-modellen hade en mantel med bajonettfäste som monterades på vapnet istället för den vanliga manteln. Vid vakttjänst användes en rödfärgad säkringslucka.

Kpist m/45 tillverkades också på licens av flera andra företag, bland annat i Indonesien och Egypten (under namnet Port Said). I USA tillverkade Smith & Wesson en kopia av m/45 under namnet "S&W mod. 76" och MK Arms som "Mk-760".

Kpist m/45 användes i liten skala av amerikanska specialstyrkor under Vietnamkriget på grund av dess enkelhet och driftsäkerhet under svåra förhållanden.

Den svenska polisen hade kpist m/45 som förstärkningsvapen i sin organisation, men den var till skillnad från försvarets modell utrustad med en omställare för helautomat eller enkelskott. Polisens modellbeteckning var m/45BE (E = enkelskott) och BET (T = tårgas). På BET-modellen spärrade man omställaren så att bara enkelskott kunde avlossas. Båda modellerna var målade i svart, till skillnad ifrån försvaret som var svartoxiderade och grönmålade . BE-modellen fick en modifierad kolv i mitten/slutet av 70-talet (m/75) där kindstödet kunde tas bort då polisen avvände en speciell skyddshjälm med visir (Huvudskydd m/69). BET-modellen skulle endast användas till att avlossa en tårgasbehållare (Tårgaskastspray m/74). I den satt det en lösskjutningspipa som man hade gängat på en rörformad tratt (dysa) som tårgasbehållaren satt ned i. För att kunna skjuta iväg behållaren användes en speciell drivpatron (9 mm lös ptr m/T). För att påminna skytten, satt det en röd dekal på vapnets vänstra sida där det stod att endast 9 mm lös ptr m/T fick användas. Vapnet hade ett högt ställbart bakre sikte och ett förhöjt korn. Det bakre siktet kunde ställas in på 30, 45 och 60 meter. Kpisten togs ur bruk efter utvärdering av insatsen efter Malexandermorden 1999 då man beslöt att endast ha Heckler & Koch (H&K) MP5.

Idag används vapnet för tävlingsskytte i fält och precisionsskytte.

Ammunition

9mm sk ptr m/39
Kpist m/45 använder ammunition i kaliber 9 × 19 mm Parabellum. Ursprungligen användes samma ammunition som till den tidigare kpisten m/39.
9mm sk ptr m/39B
9 mm m/39B är förhållandevis kraftig ammunition som utvecklades i början av 1960-talet baserat på erfarenheter från Kongokrisen. Kulan är stålmantlad och har mycket god genomslagsförmåga.
9 mm lös ptr m/39
Lös ammunition har en projektil av en röd plast. Till denna används en speciell lösskjutningspipa med ett koniskt, avsmalnande lopp. Längst fram på lösskjutningspipan finns gängor så att man kan skruva fast en lösskjutningsanordning, som i princip är en propp med ett antal hål i. Med monterad lösskjutningspipa och lösskjutningsanordning fungerar kpisten som vid skarpskjutning, förutom att det enda som kommer ut ur pipan är lite plastpulver.
9mm lös ptr m/T-80, 84, 86, 88
Lös ptr m/T ammunition var bara till för polisens BET-modell. Den har ingen projektil utan har bara formen av en. Toppen är stjärnstukad och patronen innehåller bara en krutladdning.

Riktmedel

Siktet kan ställas in på 100, 200 och 300 meter. Kornet hålls i inställt läge av kornfjädern, som spänner mot den tandade delen. I kornet finns två hål för kornnyckeln, som används då vapnet skottställs. Vapnet har mörkerriktmedel. Dessa tilldelades endast hemvärnet innan detta bytte vapen till Ak 4B.

Tillbehör

  • Vapenrem med knapp
  • Magasin, 6 st
  • Mörkerriktmedel
  • Magasinsfyllare (endast vissa vapen)
  • Kornnyckel
  • Lösskjutningspipa (satt permanent i polisens BET-modell)
  • Hylsfångare (fredstida tillbehör)
  • Oljedosa
  • Läskända
  • Borstviskare
  • Läskstång för skarpskjutningspipa (stål)
  • Läskstång för lösskjutningspipa (mässing)
  • Kornskydd (endast till polisens BET-modell)

Vapnet kunde utrustas med bajonett, bland annat vid Högvakt. Kommandot Bajonett på! för detta vapen är en 13-punktsmanöver som på grund av svårighetsgraden sällan utfördes.

Externa länkar