Laponia

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Världsarv
Laponia
(Lapplands världsarv)
Översiktskarta över Laponia (med gröna gränslinjer). Från väster: Padjelanta, Sarek, Stora Sjöfallet och Muddus nationalparker.
Översiktskarta över Laponia (med gröna gränslinjer). Från väster: Padjelanta, Sarek, Stora Sjöfallet och Muddus nationalparker.
Geografiskt läge
Koordinater67°19′N 17°34′Ö / 67.317°N 17.567°Ö / 67.317; 17.567
PlatsNorrbottens län
LandSverige Sverige
Region*Europa
Data
TypNaturarv och kulturarv
Kriterieriii, v, vii, viii, ix
Referens774
Historik
Världsarv sedan1996  (20:e mötet)
Laponia (Lapplands världsarv) på kartan över Norrbottens län
Red pog.svg
Laponia
(Lapplands världsarv)
.
* Enligt Unescos indelning.

Laponia i svenska Lappland eller Lapplands världsarv[1] är Europas största sammanhängande naturlandskap med så gott som orörd natur. Namnet kommer från det latinska namnet för Lappland.

Omfattning[redigera | redigera wikitext]

Rapadelta i Sarek nationalpark.

Laponia omfattar 9 400 kvadratkilometer och inkluderar fyra nationalparker (Sarek, Muddus, Padjelanta och Stora Sjöfallet) och två naturreservat (Sjaunja och Stubba) och ligger i Arjeplogs kommun, Gällivare kommun och Jokkmokks kommun i Norrbottens län. I Laponia ingår även glaciäromådet på Sulitelma, Rapadalens deltaområde och Tjuoltadalen.

Landskapet präglas av fjäll, glaciär, myr och urskog. Det finns ett rikt växt- och djurliv med många hotade arter i området. Laponia är ett av de få världsarv som är kombinerat kultur- och naturområde eftersom samerna fortfarande använder Laponia som betesmark till sina renar och har gjort det i hundratals år.

Ett världsarv[redigera | redigera wikitext]

Laponia togs 1996 upp på Unescos världsarvslista efter kriterium III, V, VII, VIII och IX. Världsarvskommitten motiverade sitt beslut enligt följande:

Området är av ett enastående universellt värde då det uppvisar exempel på pågående geologiska, biologiska och ekologiska processer, en enorm rikedom på naturfenomen av exceptionell skönhet och en betydande biologisk mångfald inklusive en population av brunbjörn och en alpin flora ....

Området har varit bebott av samerna från förhistorisk tid; det är ett av de sista och odiskutabelt största och mest välbevarade exemplen på ett område med nomadiska grupper med säsongsmässiga mönster, involverande sommarbetande renhjordar, något som var vida spritt en gång i tiden och som daterar sig tillbaka till ett tidigt skede i mänsklig ekonomisk och social utveckling.

Världsarvskommittén sade sig också välkomna ett förslag på att göra Laponia till ett nationsöverskridande världsarv tillsammans med Norge.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]