Leó Szilárd

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Leó Szilárd

Leó Szilárd, född 11 februari 1898 i Budapest, död 30 maj 1964 i La Jolla i Kalifornien, var en ungersk-amerikansk kärnfysiker, som 1947 övergick till att forska inom molekylärbiologi. Han var tidigt mycket engagerad i Pugwashrörelsen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Szilard hade en säregen personlighet. Flera personliga minnen om honom finns i Georg Kleins böcker Ateisten och den heliga staden och Skapelsens fullkomlighet och livets tragik.

Det var på Szilards initiativ som Albert Einstein skrev brev till president Roosevelt om behovet av amerikansk atombombsforskning. Året var då 1939 och brevet blev senare känt som "brevet från Einstein".

I juli 1945 skrev Szilard ett brev till president Truman om atombombens användning. Han påminde om att USA:s atombomb hade tagits fram som en beredskap för den händelse att Hitler skulle lyckas utveckla atombomber. Eftersom Tyskland nu var besegrat behövdes ingen bomb. För Japans del borde det räcka med ett offentligt tillkännagivande om bombens existens och verkan samt därefter ett erbjudande om kapitulation. Brevet fick omkring 150 undertecknare men det nådde aldrig Truman. Det stoppades på vägen och hemligstämplades; det blev inte offentligt förrän på 1960-talet.