Enola Gay

Från Wikipedia
Enola Gay

Enola Gay är ett exemplar av flygplanstypen B-29 Superfortress. Det tillhörde US Army Air Forces (USAAF) och fällde den 6 augusti 1945 den första atombomben som användes i krig - "Little Boy".

Tidigare var flygplanet utställt vid National Air and Space Museum vid Smithsonian institution i Washington, D.C. men flyttades 2006 till museets nya anläggning Steven F. Udvar-Hazycentret vid Dulles International Airport.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Little Boy

Flygplanet tillverkades av Glenn L. Martin Company vid deras fabrik i Omaha i Nebraska[1]licens från The Boeing Company[2].

Enola Gay tillhörde USAAF:s 509th Composite Group och flög sitt uppdrag från den lilla ön Tinian i ögruppen Marianerna. Flygplanet, som har serienumret 44-86292, var en av 65 B-29:or som modifierades för att använda atombomber. Planet modifierades vid Offutt Air Force Base och besättningen övades vid Wendover Army Air Field i Wendover, Utah.

Överste Paul Tibbets, som normalt var chef för 509th Composite Group, valde att flyga uppdraget själv. Alltså valde han ett flygplan från sin grupp och döpte det efter sin mor Enola Gay Tibbets (18931983, som i sin tur hade döpts efter en litterär hjältinna). Bomben fälldes över Hiroshima den 6 augusti 1945 och tre dagar senare följdes Enola Gay av B-29:an Bockscar som flögs av major Charles Sweeney. Bockscar fällde den andra atombomben "Fat Man" över Nagasaki. Dessa har hittills varit de enda atombomber som använts avsiktligt mot mänskliga mål.

Enola Gay har restaurerats och är för närvarande utställt vid National Air and Space Museum's Steven F. Udvar-Hazy Center. Utställningen har, liksom den vid Smithsonian Air and Space Museum vid National Mall, inte varit okontroversiell. Flygplanets roll i kriget har lett till många klagomål på utställningen. En del personer, bl.a. många överlevande från Hiroshima, har krävt att de informationstavlor som finns vid planet skall uppdateras så att den förstörelse som åstadkoms tydliggörs på ett bättre sätt. Smithsonianmuseet har hittills inte gått kritikerna till mötes med motiveringen att alla flygplan i museet presenteras med samma tekniska data.

Att det andra flygplanet, Bockscar, i mer än trettio år stått utställt på National Museum of the United States Air Force i Dayton, Ohio, inte har uppmärksammats på samma sätt torde bero på att det saknar det symbolvärde som Enola Gay har.

Besättning[redigera | redigera wikitext]

Enola Gay och dess besättning
  • Kapten Robert A. Lewis, född 18 oktober 1917, död 19 juni 1983, var planets andrepilot. Han var gift med Mary Eileen Lewis och hade en dotter, Susan, och fyra söner, Robert Jr., John, James och Steven.
  • Kapten Theodore Van Kirk, född 1921, död 28 juli 2014, tjänstgjorde som navigatör ombord.
William Sterling Parsons

Enola Gay i kulturen[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]