Richard Feynman

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Richard Philip Feynman
Feynman vid Fermilab i Batavia, Illinois, USA.
Feynman vid Fermilab i Batavia, Illinois, USA.
Född 11 maj 1918
USA Far Rockaway, Queens, New York
Död 15 februari 1988 (69 år)
USA Los Angeles, Kalifornien
Medborgarskap Amerikanskt
Nationalitet Amerikansk
Forskningsområde Fysik
Institutioner Manhattanprojektet,
Cornell University,
California Institute of Technology
Alma mater Massachusetts Institute of Technology,
Princeton University
Rådgivare John Archibald Wheeler
Känd för Feynmandiagram,
Feynmanpunkten,
Feynman-Kac-formeln,
Wheeler-Feynman Tidssymmetriska teori,
Feynmansprinkler
Influerad av Paul Dirac
Nämnvärda priser Albert Einstein Award (1954)
E. O. Lawrence Award (1962)
Nobel prize medal.svgNobelpriset i fysik (1965)
Örstedmedalj (1972)
National Medal of Science (1979)
Namnteckning Richard Feynman signature.svg
Richard Feynman (tvåa från vänster) tillsammans med Robert Oppenheimer under Manhattanprojektet.

Richard Phillips Feynman, född 11 maj 1918 i Far Rockaway, Queens, New York, död 15 februari 1988 i Los Angeles, var en amerikansk teoretisk fysiker. Han anses allmänt vara en av 1900-talets stora fysiker och är känd för sina banbrytande bidrag till kvantelektrodynamiken, partikelfysiken och suprafluiditet. Han var också den förste att diskutera kvantdatorer och nanoteknologi. Feynman delade 1965 års Nobelpris i fysik med Shinichiro Tomonaga och Julian Schwinger för deras arbete med att utveckla kvantelektrodynamiken. Under andra världskriget medverkade han i Manhattanprojektet med framtagningen av den första atombomben. 1986 satt han med i kommittén som utredde Challengerkatastrofen.

Feynman studerade vid MIT och fick sin bachelorexamen därifrån 1939. Han doktorerade vid Princeton med John Wheeler som handledare, och avlade doktorsexamen 1942. Han arbetade sedan i Manhattanprojektet i Los Alamos 1942-1945 och började efter andra världskrigets slut en tjänst som professor vid Cornell University. Från och med 1950 var han professor vid California Institute of Technology (Caltech) i Pasadena i Kalifornien. Hans Feynman Lectures on Physics är en utförlig introduktion till den moderna fysiken som har blivit en klassiker.

Feynman är också känd för sina populärvetenskapliga framställningar. Han har bland annat publicerat (tillsammans med Ralph Leighton) de mycket underhållande böckerna Surely You're Joking, Mr. Feynman! och What Do You Care What Other People Think? där han berättar om olika händelser och äventyr han varit med om under årens lopp. Ungefär halva What Do You Care... ägnas åt Feynmans okonventionella medverkan i den byråkratiska Challengerkommittén. Hans Appendix F från haveriutredningen, om skillnaden mellan modelltänkande och verkligheten, finns med i boken och kan även läsas här. Feynman skrev också de populärvetenskapliga böckerna The Character of Physical Law, och QED: The Strange Theory of Light and Matter.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]