Livet är underbart (1946)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För Roberto Benignis film från 1997, se Livet är underbart (1997).
Livet är underbart
(It's a Wonderful Life)
Livet är underbart
Genre Drama
Familjefilm
Regissör Frank Capra
Producent Frank Capra
Manus Frances Goodrich
Albert Hackett
Frank Capra
Skådespelare James Stewart
Donna Reed
Henry Travers
Lionel Barrymore
Originalmusik Dimitri Tiomkin
Produktionsbolag Liberty Films
Premiär 1946
Speltid 130 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb

Livet är underbart (It's a Wonderful Life) är en amerikansk dramafilm från 1946 i regi av Frank Capra.

Handling[redigera | redigera wikitext]

När filmen tar sin början möter vi den inte helt fullärda ängeln Clarence Odbody som får ett uppdrag som han måste klara av innan han kan bli en fullfjädrad ängel. Clarence måste hjälpa George Bailey, en man som genom att hjälpa sin hemstad och dess innevånare försakat sig själv och sina drömmar. Han överväger nu självmord på självaste julafton för att han tror att alla omkring honom skulle få det bättre utan honom.

Efter att ha fått se vad som hänt tidigare i hans liv (samtidigt visas tittarna också vad som hänt) beger sig Clarence ner till jorden för att hjälpa George i hans nöd. Han gör detta genom att transportera George Bailey till en alternativ verklighet där George själv aldrig existerat. Då märker George att alla i hans närhet hade haft det värre om det inte hade varit för honom, hans handlingar och livsval. Varje människa påverkar med sin existens mer än vad man själv förstår.

George Bailey återvänder till den riktiga världen med förnyad livsgnista och märker att hela staden gått man ur huse för att rädda honom från den penningknipa han befunnit sig i. George situation ordnar därmed upp sig likt ett mirakel och med sitt uppdrag genomfört kan Clarence äntligen få sina vingar.

Clarence lämnar en julklapp som ett minne till George, en bok med inskriptionen; "Dear George: Remember no man is a failure who has friends. Thanks for the wings! Love Clarence." Och till tonerna av Auld Lang Syne lämnar vi George Bailey, omgiven av familj och vänner. Han har nu insett att även om hans liv inte blev just så som han hade tänkt sig, så är livet underbart.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen blev nominerad till fem Oscar (däribland bästa film, bästa regi, bästa manliga huvudroll), men fick ett svalare mottagande hos allmänheten. Tack vare att filmens upphovsrätt inte förnyades 1974 (och att den därmed blev gratis för vem som helst att visa) blev den en klassiker på amerikansk tv i jultider.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Filmen har inspirerat flera verk. Bland annat:

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Avsnitt 61 på www.ninjaturtles.com”. Mirage Studios. 29 december 2009. http://www.ninjaturtles.com/cartoon/guide/cart061.htm.