Stjärnornas krig och fred

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stjärnornas krig och fred
OriginaltitelStar Wars Holiday Special
GenreScience fiction/Komedi
RegissörSteve Binder
David Acomba
(ej krediterad)
ManusPat Proft
Leonard Ripps
Bruce Vilanch
Rod Warren
Mitzie Welch
MedverkandeHarrison Ford
Peter Mayhew
Mark Hamill
Carrie Fisher
Anthony Daniels
Kenny Baker
Bea Arthur
Don Francks
Harvey Korman
MusikJohn Williams
(Star Wars-temat)
Ian Fraser (musik)
Ken Welch (låtar)
Mitzie Welch (låtar)
Speltid97 minuter
LandUSA USA
Kanada Kanada
SpråkEngelska, Wookiee
Produktion
ProduktionsbolagSmith-Dwight Hemion Productions
Winters Hollywood Entertainment Holdings Corporation
20th Century Fox Television
Exekutiv producentGary Smith
Dwight Hemion
ProducentJoe Layton
Jeff Starsh
Ken Welch
Mitzie Welch
Sändning
OriginalkanalCBS
Originalvisning
IMDb

Stjärnornas krig och fred (engelska: Star Wars Holiday Special) är en amerikansk TV-film som är en spinoff av Stjärnornas krig (1977). Den sändes för första gången i USA och KanadaCBS den 17 november 1978 och i TV-kanaler i flera andra länder, men distribuerades aldrig officiellt på video. I programmet medverkade flera av de viktigaste skådespelarna från långfilmen: Harrison Ford, Peter Mayhew, Mark Hamill, Carrie Fisher och Anthony Daniels. Filmen har förutom huvudhandlingen en rad revyinslag, med dansnummer, sketcher, musikframträdanden samt en tecknad film där Star Wars-rollfiguren Boba Fett framträder för första gången.

TV-filmen har blivit ökänd för dess låga kvalitet och skarpa avvikelser från tonen och stilen i de tre första biofilmerna i serien. Den har utsetts till ett av de värsta inslagen i USA:s TV-historia och George Lucas, skaparen av Star Wars, har i efterhand tagit avstånd från den. Stjärnornas krig och fred har samtidigt nått en form av negativ kultstatus tack vare sitt udda innehåll och inslag av kitschig underhållning.

Stjärnornas krig och fred visades i SVT:s TV2 den 31 maj 1979.[1] Programmet var något nerklippt; ett par sketcher hade klippts bort, däribland en scen med en TV-kock.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Han Solo och Chewbacca är på väg, i skeppet Årtusendefalken, till Chewies hemplanet Kashyyyk. De stöter då på Rymdimperiets stjärnkryssare, och gör allt för att försöka fly.

På Kashyyyk förbereder sig Chewies fru Malla, hans far Itchy och sonen Lumpy för att fira helgdagen Life Day. De börjar bli oroliga för att Chewie och Han aldrig dyker upp. Itchy och Malla använder sig av en sändare för att kontakta Luke Skywalker, som försöker lugna dem. Inne i köket gör Lumpy sina sysslor, väldigt motvilligt.

Samtidigt på en stjärnkryssare har Darth Vader tappat bort det rebellskepp som tidigare lokaliserats, och kräver att det måste hittas till varje pris. Rymdimperiet förbjuder då alla skepp att landa eller lyfta från Kashyyyk. Malla och hennes familj som hört detta blir livrädda när det plötsligt knackar på dörren, men det är endast deras vän Saun Dann som kommit för att lämna presenter.

På en annan planet bestämmer sig prinsessan Leia och C-3PO för att sända en hälsning till Malla, men Leia blir genast upprörd när hon hör att Han och Chewie inte dykt upp ännu. Saun Dann försäkrar henne att han ska ta hand om familjen.

Han och Chewie lyckas fly ifrån stjärnkryssarna, och landar på den norra sidan av Kashyyyk. I wookiee-hemmet hör man hur ett skepp flyger över, och Lumpy springer ut till vad han tror ska vara sin pappa. Istället står där två av Rymdimperiets stormtrupper.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”SVT, TV2 1979-05-31”. Svensk mediedatabas. 31 maj 1979. http://smdb.kb.se/catalog/id/001689416. Läst 15 juli 2016. 
  2. ^ S W A D – Francks, Don archived on May 19, 2008, from the original Arkiverad 19 maj 2008 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]