Stjärnornas krig och fred

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stjärnornas krig och fred
Originaltitel Star Wars Holiday Special
Genre Science fiction/Komedi
Regissör Steve Binder
David Acomba
(ej krediterad)
Manus Pat Proft
Leonard Ripps
Bruce Vilanch
Rod Warren
Mitzie Welch
Medverkande Harrison Ford
Peter Mayhew
Mark Hamill
Carrie Fisher
Anthony Daniels
Kenny Baker
Bea Arthur
Don Francks
Harvey Korman
Musik John Williams
(Star Wars-temat)
Ian Fraser (musik)
Ken Welch (låtar)
Mitzie Welch (låtar)
Antal avsnitt 1 [1]
Speltid 97 minuter
Land USA
Kanada
Språk Engelska, Wookiee
Produktion
Produktionsbolag Smith-Dwight Hemion Productions
Winters Hollywood Entertainment Holdings Corporation
20th Century Fox Television
Exekutiv producent Gary Smith
Dwight Hemion
Producent Joe Layton
Jeff Starsh
Ken Welch
Mitzie Welch
Sändning
Originalkanal CBS
Originalvisning
17 november 1978 (1978-11-17)IMDb

Stjärnornas krig och fred (originaltitel: The Star Wars Holiday Special) är ett amerikanskt TV-program som är spinoff av Stjärnornas krig (1977). Det sändes för första gången i USA och Kanada på CBS 17 november 1978 och på TV-kanaler i flera andra länder men distribuerades aldrig officiellt på video. I programmet medverkade flera av de viktigaste skådespelarna från Stjärnornas krig: Harrison Ford, Peter Mayhew, Mark Hamill, Carrie Fisher och Anthony Daniels. Filmen har förutom huvudhandlingen en rad revyinslag, med dansnummer, sketcher, musikframträdande samt en tecknad film där Star Wars-rollfiguren Boba Fett framträder för första gången.

Programmet har blivit ökänt för dess låga kvalitet och skarpa avvikelser från tonen och stilen i de första tre filmerna i Stjärnornas krig-serien. Det har utsetts till en av de värsta inslagen i USA:s TV-historia och George Lucas, skaparen av Stjärnornas krig, har i efterhand tagit avstånd från det. Stjärnonas krig och fred har samtidigt nått en form av negativ kultstatus tack vare sitt udda innehåll och inslag av kitschig underhållning.

Stjärnonas krig och fred visades i SVT kanal 2 den 31 maj 1979. Programmet var något nerklippt; ett par sketcher hade klippts bort, däribland en scen med en TV-kock.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Han Solo och Chewbacca är på väg, i skeppet Årtusendefalken, till Chewies hemplanet Kashyyyk. De stöter då på Rymdimperiets stjärnkryssare, och gör allt för att försöka fly.

På Kashyyyk förbereder sig Chewies fru Malla, hans far Itchy och sonen Lumpy för att fira helgdagen Life Day. De börjar bli oroliga för att Chewie och Han aldrig dyker upp. Itchy och Malla använder sig av en sändare för att kontakta Luke Skywalker, som försöker lugna dem. Inne i köket så gör Lumpy sina sysslor, väldigt motvilligt.

Samtidigt på en stjärnkryssare har Darth Vader tappat bort det rebellskepp som tidigare lokaliserats, och kräver att det måste hittas till varje pris. Rymdimperiet förbjuder då alla skepp att landa eller lyfta från Kashyyyk. Malla och hennes familj som hört detta blir livrädda när det plötsligt knackar på dörren, men det är endast deras vän Saun Dann som kommit för att lämna presenter.

På en annan planet bestämmer sig prinsessan Leia och C-3PO för att sända en hälsning till Malla, men Leia blir genast upprörd när hon hör att Han och Chewie inte dykt upp ännu. Saun Dann försäkrar henne att han ska ta hand om familjen.

Han och Chewie lyckas fly ifrån stjärnkryssarna, och landar på den norra sidan av Kashyyyk. I wookiee-hemmet hör man hur ett skepp flyger över, och Lumpy springer ut till vad han tror ska vara sin pappa. Istället står där två av Rymdimperiets stormtrupper.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ hämtat från: Spanskspråkiga Wikipedia
  2. ^ S W A D – Francks, Don archived on May 19, 2008, from the original

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]