Lunds naturvetarkår

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Lunds Naturvetarkår)
Hoppa till: navigering, sök
Lunds naturvetarkår (LUNA)
                 
Lärosäte Naturvetenskapliga fakulteten - Lunds universitet
Ort Lund, Sverige
Antal medlemmar cirka 1 800
Bildad 1995
Organisationer Lunds universitets studentkårer
Webbplats [1]
Uppgifter 2013-07-15

Lunds naturvetarkår (LUNA) är en studentkår vid Lunds universitet. Den som läser vid Naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet kan bli medlem i LUNA. LUNA:s verksamhetsområde omfattar ungefär 1800 studenter. Högsta beslutande organ är representativa kollegiet som väljs varje höst. LUNA är medlem i samarbetsorganisationerna Lunds universitets studentkårer och Sveriges förenade studentkårer.

LUNA har sitt kontor i Astronomihuset som ligger på norra campusområdet i Lund. Innan dess fanns LUNA i kårlokalerna Nymånen på fysiska institutionen och innan dess 2003 i universitetsbyggnaden Satelliten på Sölvegatan 29.

Studieråd[redigera | redigera wikitext]

LUNA har sex studieråd som svarar för studiebevakning vid sina respektive institutioner. Dessa är:

Presidium innevarande läsår[redigera | redigera wikitext]

2016/17 – ordförande Ida Lunga, vice ordförande Hans Schiemann

Inspektorer[redigera | redigera wikitext]

  • 1995–2006 Bengt E Y Svensson (professor i teoretisk högenergifysik)
  • 2006–2009 Bertil Holmberg (professor i oorganisk kemi)
  • 2009– Per-Olof Zetterberg (docent i atomfysik)

Tidig historia[redigera | redigera wikitext]

LUNA har sin första föregångare i Naturvetenskapliga Studierådet (NSR), som var ett organ inom den då existerande Lunds studentkår. NSR var, liksom dagens LUNA, ett utbildningsbevakande organ. Parallellt med NSR fanns Lunds Universitets Naturvetarförening, som var de första att använda förkortningen LUNA. Lunds Universitets Naturvetarförening grundades 22 april 1986 i Lilla salen på Akademiska föreningen i Lund. Det dåvarande LUNA var en social förening vars medlemmar bestod av både studenter och lärare. I samband med fakultetskårsreformen 1995 beslutade NSR och LUNA att gå samman och bilda en studentkår. Lunds Naturvetarkårs styrelse hade sitt första sammanträde den 22 februari 1995. Lunds Naturvetarkår konstitutionerades officiellt den 23 oktober 1995. Lunds Universitets Naturvetarförening (som då hade bytt förkortning till LUNAr) beslutade den 1 april 1995 (troligen i en lägenhet på Smålands nation i Lund) att lägga sin verksamhet på is. LUNAr har varit vilande sedan dess.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]