Mälarbaden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mälarbaden
Småort
Mälarbadens badplats.
Mälarbadens badplats.
Land Sverige Sverige
Landskap Södermanland
Län Södermanlands län
Kommun Eskilstuna kommun
Koordinater 59°27′N 16°25′Ö / 59.450°N 16.417°Ö / 59.450; 16.417
Area 32 hektar
Folkmängd 143 (2010)[1]
Befolkningstäthet 4,47 inv./hektar
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postort Torshälla
Postnummer 644 36
Riktnummer 016
Småortskod S1265
Sweden Södermanland location map.svg
Red pog.svg

Mälarbaden är en småort i Eskilstuna kommun belägen norr om Torshälla i Torshälla distrikt vid Mälaren.

Mälarbaden grundades omkring år 1900 som hamn och badort. Orten skiljs från Torshälla huvud och Mälby av Badhusviken. I norr och väster omges Mälarbaden av Mälaren med Väsbyviken i sydväst. Naturreservatet Skäret ligger i södra delen av Mälarbaden.

Sedan 1970 är Mälarbaden främst ett villaområde, eftersom man då styckade av ett flertal större fastigheter. På platsen finns även golfklubben Mälarbadens GK, en camping och en badplats.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Mälarbaden uppstod genom att Väsbyholms herrgård inköptes 1898 och dess ägor styckades av i stora tomter att säljas till välbeställda Eskilstunabor för anläggande av sommarvillor. Vid Badhusviken anlades brygga, badhus och restaurang och en exklusiv bad- och rekreationsort skapades. Bland de mera kända villorna märks Villa Kreta, Wernerska Villan (Sakristian) och Rock Island.[2]

Mälarbaden och Mälarbadens hamn var mellan 1899 och 1933 ändstation för Norra Södermanlands Järnväg och hade därmed direktförbindelse till Eskilstuna station. Även ångbåtstrafik med Eskilstuna förekom. En tidigare restaurang på platsen och stora sommarvillor påminner fortfarande om badortsepoken. Än idag är Mälarbaden en av Eskilstuna kommuns orter med högst medelinkomst.

När trafiken mellan Nyby bruk och Mälarbaden helt lades ned 1933 revs rälsen på sträckan upp och idag finns endast spår av banvallen kvar. Denna har senare asfalterats och fungerar som cykelbana från Roxnäs till Mälarbaden. Mälarbadens före detta station med perrongen ligger omkring 1 km söder om badet. Spår finns även av ett kranfundament på badplatsen.[3]

Före 2005 ingick en del av Mälarbaden i en småort med namnet Torshälla huvud och del av Mälarbaden.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Småorter; arealer, befolkning”. Statistiska centralbyrån. http://scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Miljo/Markanvandning/Smaorter-arealer-befolkning. Läst 6 maj 2013. 
  2. ^ Kulturhistoriskt värdefulla miljöer i Södermanland, artikel i Sörmlandsbygden 1988:2
  3. ^ NrSlJ

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]