Mapusaurus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mapusaurus
Status i världen: Fossil
Stratigrafisk utbredning: Yngre krita
Mapusaurus skulls.jpg
Monterade skelett av Mapusaurus.
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Kräldjur
Reptilia
Underklass Diapsider
Diapsida
Infraklass Härskarödlor
Archosauria
Överordning Dinosaurier
Dinosauria
Ordning Ödlehöftade dinosaurier
Saurischia
Underordning Theropoder
Theropoda
Infraordning Carnosaurier
†Carnosauria
Överfamilj Allosauroider
†Allosauroidea
Familj Carcharodontosauridae
Släkte Mapusaurus
Art †M. roseae
Vetenskapligt namn
§ Mapusaurus roseae
Auktor Coria & Currie, 2006
Hitta fler artiklar om djur med

Mapusaurus ("Jordödla") är det vetenskapliga namnet på ett släkte jättelika köttätande dinosaurier. Mapusaurus tillhörde ordningen theropoder och beskrevs vetenskapligt april 2006. Dinosaurien tillhörde familjen carcharodontosaurider vilken är en underfamilj inom överfamiljen allosaurider, Mapusaurus roseae som är den hittills enda kända arten inom släktet levde i nuvarande Argentina för ca 100 miljoner år sedan. Nära släktingar var till exempel, Giganotosaurus och Carcharodontosaurus

Mapusaurus beräknade storlek, i jämförelse med en människa.

Mapusaurus tävlar med släktingarna Giganotosaurus och Carcharodontosaurus om titeln som världens största kända köttätande dinosaurie som blivit vetenskapligt beskriven. Det enorma djuret beräknas ha blivit 14-16 meter långt och vägt 5-8 ton (uppskattningarna av vikten varierar). Nya fynd av den sedan länge (1914) vetenskapligt beskrivna Spinosaurus pekar dock mot att den var större än någon känd allosaurid/carcharodontosaurid.

Teckning av hur Mapusaurus kan ha sett ut.

Liksom alla andra theropoder var Mapusaurus en tvåbent tågångare. Som andra carcharodontosaurider hade den en enorm skalle, fruktansvärda tänder och mycket kraftiga bakben med tre tår. De lämningar som man hittills hittat inkluderar resterna av en flock på 7-9 individer som uppenbarligen dött tillsammans. Detta är det starkaste beviset man hittat på att de största köttätande dinosaurierna levde och jagade i flock. Tidigare har man bland annat hittat fotspår efter flockar av till exempel Giganotosaurus som tycks ha jagat enorma växtätande dinosaurier som Argentinosaurus och Andesaurus som är två av de största landdjur som vetenskapen känner till.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]