Mapusaurus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mapusaurus
Status i världen: Fossil
Stratigrafisk utbredning: Yngre krita
Mapusaurus skulls.jpg
Monterade skelett av Mapusaurus.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
InfraklassHärskarödlor
Archosauria
ÖverordningDinosaurier
Dinosauria
OrdningÖdlehöftade dinosaurier
Saurischia
UnderordningTheropoder
Theropoda
InfraordningCarnosaurier
†Carnosauria
ÖverfamiljAllosauroider
†Allosauroidea
FamiljCarcharodontosauridae
SläkteMapusaurus
Art†M. roseae
Vetenskapligt namn
§ Mapusaurus roseae
AuktorCoria & Currie, 2006
Hitta fler artiklar om djur med

Mapusaurus ("Jordödla") är det vetenskapliga namnetett släkte jättelika köttätande dinosaurier. Mapusaurus tillhörde ordningen theropoder och beskrevs vetenskapligt april 2006. Dinosaurien tillhörde familjen carcharodontosauridae vilken är en familj inom överfamiljen allosauroidea, Mapusaurus roseae som är den hittills enda kända arten inom släktet levde i nuvarande Argentina för cirka 100 miljoner år sedan. Nära släktingar var till exempel, Giganotosaurus och Carcharodontosaurus

Mapusaurus beräknade storlek, i jämförelse med en människa.

Mapusaurus tävlar med släktingarna Giganotosaurus och Carcharodontosaurus om titeln som världens största kända köttätande dinosaurie som blivit vetenskapligt beskriven. Det enorma djuret beräknas ha blivit 12,2-12,6 meter långt och vägt 5-6 ton (uppskattningarna av vikten varierar). Nya fynd av den sedan länge (1914) vetenskapligt beskrivna Spinosaurus pekar dock mot att den var större än någon känd allosaurid/carcharodontosaurid.

Teckning av hur Mapusaurus kan ha sett ut.

Liksom alla andra theropoder var Mapusaurus en tvåbent tågångare. Som andra carcharodontosaurider hade den en enorm skalle, fruktansvärda tänder och mycket kraftiga bakben med tre tår. De lämningar som man hittills hittat inkluderar resterna av en flock på 7-9 individer som uppenbarligen dött tillsammans. Detta är det starkaste beviset man hittat på att de största köttätande dinosaurierna levde och jagade i flock. Tidigare har man bland annat hittat fotspår efter flockar av till exempel Giganotosaurus som tycks ha jagat enorma växtätande dinosaurier som Argentinosaurus och Andesaurus som är två av de största landdjur som vetenskapen känner till.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]