Carcharodontosaurus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Carcharodontosaurus
Status i världen: Fossil
Stratigrafisk utbredning: Yngre krita
Carcharodontosaurus.jpg
Carcharodontosaurus skalle.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
InfraklassHärskarödlor
Archosauria
ÖverordningDinosaurier
Dinosauria
OrdningÖdlehöftade dinosaurier
Saurischia
UnderordningTheropoder
Theropoda
InfraordningCarnosaurier
†Carnosauria
ÖverfamiljAllosauroider
†Allosauroidea
FamiljCarcharodontosaurider
†Carcharodontosauridae
SläkteCarcharodontosaurus
Vetenskapligt namn
§ Carcharodontosaurus
AuktorStromer, 1931
Arter
  • C. saharicus
    Depéret & Savornin, 1927(typart)
  • C. iguidensis
    Brusatte & Sereno 2007
Hitta fler artiklar om djur med

Carcharodontosaurus ("Hajtandsödla") är det vetenskapliga namnet på en jättelik köttätande dinosaurie som hittats i Afrika men vissa palentologer tror att den levde även i Sydamerika, där den tros ha levt under kritaperioden för cirka 100-90 miljoner år sedan. Släktet tillhörde den stora överfamiljen Allosauroider, och familj Carcharodontosaurider och var därmed nära släkt med till exempel Giganotosaurus och Mapusaurus från Sydamerika. Carcharodontosaurus är ett av de största landlevande rovdjur som vetenskapen känner till.

Carcharodontosaurus upptäcktes och beskrevs vetenskapligt redan på 1920-talet. Endast en art inom släktet var beskriven - C. saharicus. I mitten av 1990-talet upptäckte den berömde paleontologen Paul Sereno nya lämningar (bl.a en komplett skalle) som visade att denna dinosaurie kunde bli betydligt större än vad som tidigare antagits. År 2007 beskrevs ytterligare en art i släktet, C. iguidensis, från Niger.[1] Några forskningsrönen tyder på att Carcharodontosaurus och Giganotosaurus var så nära besläktade att en del paleontologer anser att de tillhör samma släkte[2].

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Carcharodontosaurus beräknade storlek (lila) i jämförelse med andra stora theropoder.

Carcharodontosaurus beräknas ha varit 13-16 meter långt och vägt 7-8 ton. Den var således ännu större än Tyrannosaurus rex, och kan ha matchat Giganotosaurus och Mapusaurus i längd och vikt. Enbart skallen var 1,6 meter lång. Carcharodontosaurus hade mindre hjärna än Tyrannosaurus rex och anses därmed ha varit en mer primitiv dinosaurie.

I likhet med alla andra theropoder var Charcharodontosarus en tvåbent tågångare med mycket kraftiga bakben. Som på andra Allosaurider hade Carcharodontosaurus framben ("armarna") tre fingrar. Dinosaurien gick ganska kraftigt framåtlutad.

Som fallet är med alla riktigt stora köttätande dinosaurier debatterar forskarna huruvida Carcharodontosaurus var en aktiv jägare eller en ganska harmlös asätare. Nya fynd visar att de nära släktingarna Giganotosaurus och Mapusaurus antagligen också var flockdjur och att djuren verkligen var aktiva jägare som angrep även de allra största dinosaurierna. Det skulle i så fall tyda på att även Carcharodontosaurus var det.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Carcharodontosaurus, 7 mars 2011.

Se även[redigera | redigera wikitext]