Maria Teresa Luisa av Savojen, Prinsessan de Lamballe

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Prinsessan de Lamballe.
Prinsessan de Lamballe.
Vapen.
Prinsessan de Lamballes död, målning av Léon-Maxime Faivre (1908).

Maria Luisa Teresa "Marie Louise Thérèse" av Savojen, Prinsessan de Lamballe, född 8 september 1749 i Turin, död 3 september 1792 i Paris, var en fransk adelsdam, hovdam och gunstling åt Frankrikes drottning Marie-Antoinette.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Lamballe var dotter till Ludvig Viktor av Savojen, prins av Carignan, som var dotterson till Viktor Amadeus II av Savojen och dennes mätress Jeanne Baptiste d'Albert de Luynes, och Christina Henrietta av Hessen-Rheinfels-Rotenburg, som var svägerska till kung Viktor Amadeus III av Savojen.

Hon blev gift den 31 januari 1767 med Louis Alexandre, prins de Lamballe (1747–1768), som var son till Frankrikes rikaste privatperson, Louis Jean Marie de Bourbon, hertig av Penthièvre, och barnbarn till Ludvig XIV:s utomäktenskapliga son Louis Alexandre. Äktenskapet var lyckligt endast under smekmånaden. Därefter inledde maken ett nytt förhållande och sålde hennes smycken för att betala sina skulder. Han avled av en könssjukdom året därpå. Makens död gjorde henne till en av Frankrikes rikaste kvinnor.

Gunstling[redigera | redigera wikitext]

Lamballe deltog ofta i ceremonierna vid hovet, där hon mötte kronprinsessan Marie-Antoinette, som blev förtjust i henne. Deras intima vänskapsförbindelse tilldrog sig mycket uppmärksamhet, och då Marie-Antoinette blev drottning 1774 och gav henne titeln "föreståndare för drottningens hushåll", vilket var det högsta ämbete en hovdam kunde få, utsattes hon för en stark avundsjuka.

Hennes gunstlingsposition hos Marie-Antoinette försvagades dock efter att denna lärt känna Yolande de Polastron år 1775. Lamballe framställdes i pornografiska pamfletter som drottningens sexualpartner jämsides med Yolande de Polastron och greven av Artois, men vid hovet, där man kände till hennes pryda personlighet, förekom aldrig några sexuella rykten kring henne.

Under revolutionen[redigera | redigera wikitext]

Vid franska revolutionens utbrott 1789 åtföljde Lamballe hovet till Paris, där hennes salong blev en mötesplats för drottningen och de politiker denna ville påverka. Hon reste till England 1791, men återvände sedan till Paris för Marie-Antoinettes skull. Hon valde att återvända trots att hon själv trodde sig vara utsatt för dödshot, och hon skrev sitt testamente innan hon lämnade England.

Lamballe följde sedan kungafamiljen då de sökte skydd hos nationalförsamlingen vid stormningen av Tuilerierna den 10 augusti 1792. Den 19 augusti separerades hon och kungabarnens guvernant Louise-Elisabeth de Tourzel från kungafamiljen och placerades i La Force-fängelset.

Död[redigera | redigera wikitext]

Under septembermorden den 3 september 1792 fördes Lamballe inför en tribunal som avkrävde henne att "svära en ed att älska friheten och jämlikheten och svära hat mot kungen och drottningen och till monarkin". Hon svor gärna att älska friheten och jämlikheten, men vägrade däremot att svära att hata kungen och drottningen och monarkin. Hon dömdes då med orden: "Ta bort madame", varpå hon fördes ut på gatan till en grupp män som dödade henne omgående. En del rapporter hävdar att hon blev våldtagen och fick sina bröst avskurna. Hennes huvud höggs sedan av, sattes upp på en pik och visades upp utanför det fönster där Marie-Antoinette hölls fången. Männen ville att Marie-Antoinette skulle kyssa huvudet på grund av ryktena om att de hade haft ett sexuellt förhållande. En del versioner hävdar att Marie-Antoinette tvingades se huvudet och sedan svimmade. Andra att hon inte såg det, men att hon svimmade sedan hon hade fått reda på vad som hände, eftersom en av vakterna sade: "De försöker visa er Madame de Lamballes huvud".

Lamballes kropp blev enligt vissa versioner uppvisad ute på gatan hela dagen. Hennes grav är inte känd och det är möjligt att den aldrig blev funnen. Marie Grosholtz (Madame Tussaud) blev beordrad att göra en avgjutning av hennes ansikte.

Lamballe har ofta porträtteras inom fiktion.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Princess Marie Louise of Savoy, 20 juli 2010.
Företrädare:
Marie-Anne de Bourbon (1697–1741)
Surintendante de la Maison de la Reine
1775 – 1792
Efterträdare:
Posten avskaffad