Myelom

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Myelom
Plasmacytom. Histologisk bild korrelerat till multipelt myelom. H&E färgning
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 C90.0
ICD-9 203.0
OMIM 254500
DiseasesDB 8628
MedlinePlus 000583
eMedicine med/1521 
MeSH engelsk
Internetmedicin 691

Myelom, benmärgscancer eller plasmacellsmyelom, är en elakartad tumörsjukdom i benmärgen, vars cancerceller är bildade av en plasmacell i benmärgen.[1]

Plasmacellerna är en viktig del av kroppens immunförsvar. Plasmacellerna producerar antikroppar. Vid myelom föreligger en ökad produktion av monoklonalt immunoglobulin (M-komponent), oftast av IgG- eller IgA-typ vilket i 99% av fallen kan mätas i plasma eller urin (ca 20% har endast M-komponent i urinen). Normal blodcellsutveckling hämmas av tumörmassan. Myelom leder också till osteolys (bennedbrytning) vilket ger ett karakteristiskt utseende på röntgenbilder, så kallat myelomskelett. Särskilt på bilder av kraniet kan man se enstaka eller flertalet små områden med minskad bentäthet.

Myelom är den näst vanligaste blodcancern efter non-Hodgkins lymfom. De flesta är 65 till 70 år vid insjuknandet.

Symptom[redigera | redigera wikitext]

Det vanligaste symptomet för myelom är skelettsmärtor. Patienter kan även uppvisa symptom till följd av att myelomet konkurrerat ut övriga blodceller, trötthet till följd av anemi, blödningar till följd av låga blodplättar och infektioner på grund av låga vita blodkroppar.[2]

Diagnos[redigera | redigera wikitext]

Diagnosen av myelom görs ofta av en slump vid rutinmässiga blodtester vid sjukdomsmisstanke av andra sjukdomar. Anemi är vanligt. Myelom är en av få sjukdomar där SR (sänkan) är förhöjd till tresiffriga nivåer. M-komponent, förhöjd mängd plasmaceller i benmärg och skelettdestruktioner är tre huvudkriterier för myelom. Det krävs två av dessa för att man ska kunna säkerställa diagnosen.

Behandling[redigera | redigera wikitext]

Behandlingen syftar till att man försöker trycka ned sjukdomen. Exempel på behandling är thalidomid med steroider. En annan behandlingskur är starka cellgifter och stamcellstransplantation.

Prognos[redigera | redigera wikitext]

Myelom är idag inte botbar. Den relativa femårsöverlevnaden är ca 35% för män och 32% för kvinnor.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Cancer i siffror 2005 utg av Cancerfonden
  1. ^ http://www.blodcancerforbundet.se/blodcancer/uploads/myelom.pdf
  2. ^ Mellqvist, Ulf-Henrik. ”Myelom (multipelt myelom, myelomatos)”. http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=691. Läst 14 januari 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]