Olenegonka sjpits

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Olenegonka sjpits
Rasgrupp FCI: Ej erkänd
RKF: Grupp 5 Spetsar och urhundar
Ursprungsland Ryssland Ryssland
Andra namn Nenetskaja olenegonka lajka
Reindeer Herding Spitz
Nenets Herding Laika
Rasstandard RKF (engelska)
Mankhöjd
Hanhund 44-52 cm
Tik 40-48 cm

Olenegonka sjpits (Оленегонный шпиц; Ненецкая оленегонная лайка; Nenetskaja olenegonka lajka) är en hundras från Ryssland. Den är en vallande spets, de renskötande nentsernas hund. Nentserna i norra Archangelsk oblast är ett av de samojediska folkslagen och nentsrenvallaren står nära samojedhunden och även de svensk-finska lapphundarna, liksom de jagande lajkorna. Den används även som slädhund. En skillnad mot samojedhunden är att den finns i fler färger. Olenegonkan kan vara både en- och tvåfärgad. Tillåtna färger är grå, svart, brun och vit. Till skillnad från de jagande lajkorna har den likt samojedhunden och andra polarspetsar lång, tjock, riklig dubbelpäls som skyddar mot den subarktiska kölden.

Rasen är nationellt erkänd av den ryska kennelklubben Russijskaja Kinologitjeskaja Federatsija (RKF) som är en av medlemsorganisationerna i den internationella hundorganisationen FCI.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Camera-photo.svg Crystal Clear app phppg.png Denna artikel om djur behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.